Dezbatere la Brașov pe tema Legii adopțiilor

Dezbatere la Brașov pe tema Legii adopțiilor
Azota Popescu

Azota Popescu

Reprezentanţi ai Asociaţiei Catharsis din Braşov, ai 33 de ONG-uri, tineri care au părăsit centrele de plasament, parlamentari de Braşov, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, ai Comisiei pentru Drepturile Omului s-au întâlnit vineri la Braşov într-o ultimă dezbatere privind Legea adopţiilor şi necesitatea apariţiei acesteia cât mai repede posibil.

„Legea adopţiilor este absolut necesară. Discuţii la Guvern, la Parlament şi la alte organisme am avut începând de anul trecut şi sperăm ca această întâlnire să fie ultima, iar legea să fie adoptată. În urmă cu 13 ani au fost întrerupte adopţiile internaţionale, moment în care copiii au rămas suspendaţi în sistem, anii au trecut, copiii au crescut, se maturizează, iar la vârsta majoratului sunt daţi afară din centrele de plasament fiind expuşi pericolului marginalizării, excluziunii sociale. Pe 15 decembrie 2012, erau doar 600 de copii eligibili la adopţie dintr-un număr de peste 70.000 de copiii ceea ce demonstrează că Legea adopţiei care a intrat în vigoare în anul 2005 nu este bună“, a declarat preşedinta Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu.

Potrivit acesteia, la aceeaşi dată erau 1.222 de familii atestate să adopte şi totuşi cei 600 de copii nu au fost adoptaţi de aceste familii.

‘Ne-am adresat Oficiului Român pentru Adopţii, am cerut cifre statistice. Cifrele sunt devastatoare, numărul copiilor care sunt abandonaţi, care sunt instituţionalizaţi, care nu au posibilităţi să se reintegreze în familii este în creştere. Legea adopţiei care a intrat în vigoare în anul 2005 este ca un zid între copiii care au nevoie de familie şi familiile care vor să-i adopte. Legea adopţiei condamnă copiii la o viaţă fără familie şi de aceea ne-am întâlnit aici cu speranţa că lucrurile se vor schimba în acest an şi o lege nouă va fi adoptată’, a mai spus preşedinta Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu.

La rândul său, Marcela Stoica, consilier la Comisia pentru Drepturile Omului a Camerei Deputaţilor, a precizat că şanse de a face o lege mai bună care să servească interesul superior al copilului au fost numeroase.

„De această dată sper ca prin iniţiativa domnului senator Sebastian Grapă şi a faptului că legea o să vină şi la noi la Comisia pentru Drepturile Omului unde proiectul are susţinere, sperăm ca de această dată şansele să nu mai fie ratate şi să dea o şansă copiilor orfani la o familie adevărată. Sperăm ca în toamna acestuia an legea să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor care este camera decizională“, a spus Marcela Stoica, citată de Agepres.

Senatorul liberal Sebastian Grapă a declarat că la nivelul Senatului a creat un grup de lucru care a sintetizat o nouă lege a adopţiilor care să modifice substanţial legea existentă.

„În actuala lege a adopţiilor au dreptul la adopţie internaţională doar familiile în care unul dintre părinţi este român de origine, lucru pe care îl consider neconstituţional şi antieuropean. Legea pe care o pregătim nu va mai prevede aşa ceva. Cred că anul viitor noua lege va fi adoptată având în vedere că în acest an Parlamentul are alte priorităţi privind Constituţia şi Regionalizarea“, a spus senatorul Sebastian Grapă care a adăugat că în perioada 2005-2009 au fost încuviinţate 6.265 de adopţii naţionale şi doar două internaţionale.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap