blog-logo

Comemorăm sau sărbătorim Zilele Brașovului?

Comemorăm sau sărbătorim Zilele Brașovului?

sebastian danZilele Brașovului, pentru mine, cel puțin, sunt motiv de sărbătoare. Din păcate, de la un an la altul, organizarea acestui eveniment  devine un fel de sarcină de serviciu pentru niște funcționari.

Voi face o scurtă paralelă între ceea ce se anunță la Brașov și ce a fost la Zilele municipiului Sfântu Gheorghe. Instituțional, Brașovul stă foarte bine. Avem mai multe muzee, avem mai multe școli, mai multe instituții de cultură. Implicit, putem avea mai multe evenimente din partea acestora. Lăudabil, cei care reprezintă aceste instituții își fac treaba.

Apoi, avem Junii. De fapt, Zilele Brașovului au fost croite pe tradiția junilor care intră călare în Cetate în Duminica Tomii. Una dintre deciziile lăudabile ale regimului Scripcaru. O altă decizie excelentă este aceea de a aduce la Brașov artiști/spectacole/reprezentanți ai orașelor cu care Brașovul este înfrățit.

Ce nu avem la Brașov este un manager de evenimente. Iar acest lucru se simte, din păcate. Nu îți trebuie „țșpe“ facultăți să vezi ce fac alții ca să pui și tu în practică. Trebuie doar să îți dai interesul. Ungurii, la Sf. Gheorghe, au știut să folosească fiecare metru pătrat disponibil pentru a crea evenimente sau spațiu expozițional. Au avut trei scene (cel puțin atâtea am văzut eu în cele două zile cât am fost acolo). Bisericile și-au oferit curțile interioare pentru expoziții de pictură și sculptură pentru artiștii amatori de la școala populară de artă. O bună bucată din centrul capitalei din Covasna a fost ocupartă de către terasele cu gratare, ceaune și specialități și bere. Că oamenii vin să se distreze, nu să comemoreze Zilele Sfântului Gheorghe.

La Brașov, povestea asta a fost îngropată rapid, că nu vrem să se vândă mici în Piața Sfatului. Au fost și excepții, pe linie de partid PDL. Când Doripesco a făcut un festival pescăresc. A fost o excepție fericită pentru regimul Scripcaru, care din păcate nu s-a mai repetat. De ce nu mai avem parte de evenimente în care vulgul să pape un mic, fie el și din pește, în oraș, la zi de sărbătoare?

De ce Clubul Economic German a făcut zile la rând un megashow pe arena de la Liceul Sportiv, cu o organizare proverbială, de manual, iar Primăria Brașov, care are ca partener „berea Ciucaș“, se mulțumește să facă o tristețe de eveniment???

Am închis Livada Poștei cu un parc unde o firmă își face reclamă. Când eram student acolo se făcea un berar. Acolo erau concerte. Era o scenă. Acum acolo funcționează un restaurant al unui băiat deștept. Și atât.

Anul acesta, din fericire, Cetățuia intră în circuitul de evenimente. Dar de ce nu avem parte de tot felul de expoziții, degustări etc. la bastioanele și turnurile Cetății Brașov? Că ungurii au venit să se laude la Sfântu Gheorghe cu vinurile și pălincile lor din fructe la Sfântul Gheorghe. Și au mai venit și cu supa de pește, cu gulașul lor tradițional și alte tocane făcute la ceaun. La Brașov acest lucru pare să fie imposibil, deși „frații“ de la Gyor cred că ar fi onorați să vină să își prezinte produsele…

De ce un oraș din secuime, de 50.000 de locuitori, a reușit să își tripleze „populația“ în acele zile de sărbătoare, iar Brașovul își face reclamă pe RTT și Kiss FM pentru un eveniment pe care eu îl consider de scară națională? Iar facem ca la FOTE 2013? Reclamă pe Taraf TV? Pe Arici Pogonici?? Ăia de la Buruienești nu au și ei ceva acolo?? Măcar o stație de radioficare? Să îi facem parteneri media?

Ce vreau să spun este faptul că Brașovul are multe resurse ce pot fi exploatate. Zilele Brașovului, dacă le vrem un punct de atracție turistică, trebuie mediatizate corespunzător. Apoi, o scenă în Poiana Brașov, când nu se schiază, dar dacă anunți un concert cu Antonia, aduce un număr de admiratori (bine că nu mai avem parte de Inna, să ne behăie pe scenă, ca la FOTE, pe bani grei).

În zona Lacului de la Noua, era complicat să se mai pună o scenă unde să organizăm ceva?? La Olimpia? Pe terenul de sport de la Șaguna? În Bartolomeu, unde s-a „înmormântat“ stadionul ăla de cinci stele? În Centrul Civic? Parcarea de După Ziduri, de la Aprily Lajos?? Sala Sporturilor?

Sunt câteva idei, la care mai adaug un amănunt: la Sfântu Gheorghe cei care au venit cu produse marcate „produs în Ținutul Secuiesc“ au avut parte de reduceri/bonificații la licitațiile pentru ocuparea locurilor de pe domeniul public. Acum nu mai intru în alte  discuții cum e cu licitațiile la Brașov, dar măcar să se dea gratuitate celor care sunt producători tradiționali din județul Brașov – indiferent de domeniu, alimentar sau nu –  dacă vin să își prezinte produsele la Brașov.

Oameni buni, haideți să iubim Brașovul nu doar pe Facebook, nu doar când dăm share la fotografii care suprind instantanee superbe din orașul nostru, nu doar când vorbim în fața camerelor la televiziuni. Cu o frunză nu se face turism  la Brașov…

Distribuie dacă îți place!
 1. Ca tot faci comparatie intre unguri si romani, stim see you totii ca unguru-i mai porav si romanul mai trandav :).

  Ma bucur sa-ti regasesc textele, caci de pe vremea ziarului de seara nu te-am mai lecturat 🙂

  Reply
 2. Din păcate la noi şi iubirea de oraş a depinde de politica locală. De aceea Facebook-ul are succes. Este singurul loc unde copiii se simt liberi (deocamdată), în rest, sancţiuni sau autorizaţii.

  Reply
 3. Foarte buna opinia. Problema este ca Brasovul a devenit „Kafkian”, ca sa ajungi la Castel sa vorbesti cu un reprezentant al lui Zeus si sa obti o autorizatie, trebuie sa parcurgi un traseu care in orice moment se poate intrerupe.

  Puterea exemplului e mare, dar pacat ca nu se trage nici o concluzie:

  1. Grupul francez de alamuri ce incanta auzul cu muzica frumoasa a fost izgonit in Piata Sfatului pe motiv ca nu aveau autorizatie, implicati fiind militienii castelului. Cum poti sa te gandesti ca vrei sa fie un oras cultural, cand orice manifestare artistica e decimata prin acestea nevoie de autorizatie.

  2. Ca meserias, artizan, artist, nu poti expune creatiile tale tot din cauza autorizatiei pentru spatiul fizic ocupat si apoi din cauza certificarii de care trebuie sa dai dovada. Spiritul creativ este astfel omorat.

  Poate ca opinia publica de care Castelul sa asculte, se poate face prin manifestari repetate „fara autorizatie” si la care se se discute cu un functionar resposabil de acele activitati si nu cu militienii responsabili cu paza si degajarea.

  Succes.

  Reply
 4. Razvan Arhip 9 mai 2013, 9:51 AM

  Sunt de acord cu evenimente culturale, insa ma abtin la partea cu micii si berea. Dupa parerea mea e foarte bine ca s-au eliminat tarabele din Piata Sfatului si din Livada unde lumea se poate plimba in voie la orice ora din zi si din noapte. Berarul de care amintesti cu nostalgie era de fapt o manifestare semisalbatica (desi la vremea aceea si la varsta aceea mi se parea o idee foarte buna).
  Eu zic ca e momentul sa ducem Brasovul si manifestarile culturale legate de zilele oricarui oras la alt nivel, unul cultural si sa ne rupem de tarabe, fum, mici si urinat prin ganguri si dupa copaci, de concerte cu mediocritati locale in fundul gol.
  Eu zic ca Brasovul arata bine acum, insa trebuie stimulat cultural; eu sunt doar un observator de week-end si sarbatori (stau in Bucuresti acum) si vad ca arata a oras european. Pe nicaieri in Europa nu am vazut fum si gratare in centru cu exceptia poate a Oktoberfestului care se intampla in zone speciale (ca si la noi dealtfel – pe Sportiv, dupa cum aminteai).
  Deci sa ne concentram pe expozitii, muzee, pe artistii locali, pe istoria locala, pe muzica de calitate, pentru ca semintele de azi vor da poate (sper) personalitatile locale de maine.

  Reply
 5. Doru Supeala 9 mai 2013, 10:30 AM

  Bravo, Sebi. Bine scris.

  Reply
 6. Subscriu la ceea ce ai scris mai sus. Bai omule, cum mama dracu' pot unii sa scoata bani si din piatra seaca si, in acelasi timp, sa bucure si plebea (sic!), iar diriguitorii burgului nu? Impotenta sau dezinteres?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.