„Delta dintre munți“, incendiată al treilea an consecutiv

„Delta dintre munți“, incendiată al treilea an consecutiv

incendiu stufaris dumbravitaSocietatea Ornitologică Română (SOR) sucursala Braşov, în calitate de co-custode al Sitului Natura 2000 ROSPA0037 Dumbrăviţa-Rotbav-Măgura Codlei, a sesizat Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și Ministerul Mediului că, în data de 23 aprilie, în jurul orei 20.00, a fost incendiat stufărişul şi vegetaţia de mlaştină uscată pe o suprafață de circa 7 ha, pe malul vestic al lacului de acumulare Dumbrăviţa, în dreptul comunei, zonă cunoscută drept „Delta din munți“.

„Considerăm ca acest act a fost unul voit criminal, cu scopul prejudicierii bunurilor patrimoniului natural şi mai ales intimidării sau incriminării custozilor, deoarece este al treilea an consecutiv când se incendiază stufărişul uscat în acea zonă, fără a avea vreo legătură cu «igienizarea» sau «curăţarea» terenurilor adiacente, incendierea a fost realizată prin punerea focului în mai multe locuri, toate în apropierea stufărişului, propagarea focului fiind foarte rapidă şi pe suprafaţă mare, data incendierii este foarte târzie, o mare parte din păsări având marcate teritoriile de cuibărit, altele având cuiburile construite sau chiar ouă depuse; vegetaţia era deja regenerată, iar acum probabil este compromisă“, spune conf. dr. ing. Dan Traian Ionescu, coordonaorul SOR Brașov.

Potrivit acestuia, incendierea va avea consecinţe negative mai ales pentru speciile de păsări sensibile la modificarea habitatului, cum sunt cresteţul cenuşiu şi cresteţul pătat. Au ars şi cuiburile în construcţie sau deja cu ouă ale altor specii, precum eretele de stuf, lebădă de vară, specii de raţe etc.

Custozii sitului au informat încă din anul 2004, inclusiv prin panourile existente, populaţia locală şi turiştii privind interdicţia de incendiere necontrolată a vegetaţiei uscate, care este o practică ce încalcă legislaţia de mediu.  „Din păcate, constatăm că an de an autorii acestor fapte ilegale rămân necunoscuţi, rămânând doar pierderile irecuperabile pentru biodiversitate.  Precizăm că, alături de SC Doripesco SA, Ocolul Silvic Codrii Cetăţilor RA şi Asociaţia Greencod, ne vom face datoria de custozi ai acestei arii protejate, indiferent de intimidările la care suntem supuşi!“, a mai precizat Ionescu.

Lipsa implicării active a statului în managementul Siturilor Natura 2000 ar putea duce România în faţa Curţii Europene de Justiţie.
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.