blog-logo

Conservatorii vor indemnizații pentru bunici

Conservatorii vor indemnizații pentru bunici

ion dinitaDeputatul PC Ion Dință a semnat o propunere legislativă importantă care vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, privind susţinerea concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor, prin acordarea posibilităţii bunicilor de a beneficia de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului în situaţia în care părinţii se întorc la locul de muncă.

Propunerea vine in sprijinul creşterii natalităţii, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condiţiile în care Fondul ONU pentru Populaţie avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste.

Dacă fenomenul va continua, în scurt timp, va trebui să reconsiderăm toate segmentele societăţii româneşti în situaţia în care o persoană activă va fi nevoită să asigure sursele financiare pentru plata pensiilor unui număr din ce în ce mai mare de pensionari.

Indiferent de modul de organizare, mediul familial este întemeiat pe un sistem de interacţiuni afective intense este apt de a reacţiona la trebuinţele copilului, de a participa şi favoriza elaborarea personalităţii, a imaginii sale de sine şi despre lume. Este recunoscut faptul că în cadrul familiei copilul îşi dezvoltă simţul identităţii.

Alte articole:   Universitatea Transilvania, în clasamentul internațional Times Higher Education Impact Ranking 2023

Îmbătrânirea populaţiei implică o scădere a numărului persoanelor apte de muncă: nu vom mai avea 4 salariaţi la un pensionar, ci doar 2. Aceste modificări demografice vor avea consecinţe substanţiale asupra bugetelor de stat în Uniunea Europeană, de exemplu asupra sistemelor de pensii şi costurilor serviciilor medicale. În semn de recunoaştere faţă de îmbătrânirea activă Uniunea Europeană promovează programe menite să ajute persoanele în vârstă să rămână active în comunităţile lor şi premiază cele mai bune iniţiative.

Sunt multe familii in care bunicii joaca un rol foarte important în creşterea nepoţilor, îndeosebi la vârste cuprinse intre 50 si 65 de ani. A fi bunic poate avea numeroase valenţe pozitive: o prelungire a rolului parental prin grija, suportul, educaţia oferita tinerelor vlăstare; beneficii legate de satisfacţia de a avea un statut important pe lângă proprii copii si de a le fi încă de folos; o legătura emoţionala ce satisface nevoia de a da si de a primi dragoste si afecţiune.

În anul 2008, Bulgaria a modificat „Legea pentru stimularea angajării forţei de muncă”. Prin această modificare bulgarii au reuşit să rezolve două probleme majore existente la nivelul societăţii lor şi anume creşterea natalităţii şi rămânerea activă a persoanelor în vârstă.

Alte articole:   13 urși au fost prinși și relocați din orașul Brașov, în 3 ani

Concret, în urma modificării aduse legii s-a decis acordarea „alocaţiei de bunic/ă”, bunicii au posibilitatea, de la 1 ianuarie 2009,  să-şi îngrijească nepoţii, până la împlinirea vârstei de 3 ani, pentru o sumă de 123 euro.

Un factor cu impact negativ specific pensionării, îl reprezintă scăderea veniturilor, mai ales in condiţiile socio-economice actuale, când a fi pensionar echivalează practic cu a te integra intr-o categorie defavorizata.

Cunoscând acest fapt prin modificarea adusă, bunicii pensionari, beneficiază pe lângă pensie şi de „ alocaţia de bunic”.

De asemenea, în Ungaria, se acordă „alocaţia pentru îngrijire la domiciliu” în cuantum de 107 euro, părinţilor care au grijă de copiii până la vârsta de 3 ani, respectiv 10 ani pentru copilul cu handicap, sau pentru bunicii care au grijă de nepoţi cu vârsta între 1-3 ani la domiciliul părinţilor.

Alte articole:   Instabilitate atmosferică accentuată în mai multe regiuni, până duminică dimineaţă. Pentru mai multe judeţe a fost emis cod portocaliu

Şi în cazul Bulgariei, şi în cel al Ungariei sumele sunt aproximativ egale cu pensia minimă pentru limită de vârstă.

Un argument în plus în favoarea prezentei propuneri legislative este faptul că România nu beneficiază de un număr corespunzător de alternative pentru îngrijirea copilului până la 2 sau 3 ani.

Totodată, sistemul de creşe nu reuşeşte să răspundă tuturor solicitărilor de preluare si îngrijire a copiilor, alternativa creşelor private sau a serviciilor oferite de bone reprezintă un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor.

Potrivit specialiştilor, asigurarea unui cadru afectiv si emoţional unic oferit de familie este important în dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a copilului.

Propunerea legislativă vine în sprijinul tinerilor părinţi care au locuri de muncă la care nu doresc să renunţe pentru o anumită perioadă de timp, asigurându-le în acelaşi timp copiilor cadrul afectiv necesar dezvoltării armonioase.

În opinia Grupului Parlamentar al Partidului Conservator această măsură va veni în ajutorul părinţilor care îşi pot relua serviciul mai repede, dar şi în ajutorul copiilor şi al bunicilor.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate