blog-logo

Surprizele minunate ale persoanelor nevăzătoare

Surprizele minunate ale persoanelor nevăzătoare

nevazatori2Asociaţia Nevazătorilor – Filiala Braşov a avut o prima acţiune in acest an. Sâmbătă, de la ora 9.30,  s-a desfăşurat concursul „Pe meridianele lumii”, un eveniment care, în premiera, a avut şi o secţiune dedicată copiilor nevazatori.

Emoţii pentru concurenţii nevăzători adulţi, emoţii pentru copiii nevăzători care şi-au depaşit barieia timidităţii şi au demonstrat că, susţinuţi de familie şi profesioniştii din domeniul protecţiei sociale, pot face faţă cu succes provocărilor.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala de conferinţe pusă la dispoziţie de Crucea Roşie Braşov. Un rol important în organizarea concursului l-au avut  voluntarii de la Crucea Roşie, care s-au implicat activ pentru ca această acţiune să fie o reuşită.

Concursul „Pe meridianele lumii” se organizeaza de câţiva ani la Braşov, dar de data aceasta numărul concurenţilor a fost neaşteptat de mare: 19 persoane nevăzătoare de diferite vârste au făcut ca acest eveniment în care sunt testate cunostinţe de cultură generală să fie diferit. De ce? Pentru că au fost întrebări cu un grad ridicat de dificultate. Pentru că la acest concurs juriul a fost exigent. Pentru că cei care nu au câştigat au spus că sunt mai motivaţi ca niciodata să se pregăteasca şi să câştige urmatoarea competiţie.

Trebuie menţionat faptul că doamnele nevăzătoare prezente la eveniment au participat la un concurs inedit: „Imaginea ta conteaza!”. Acesta a avut trei probe: proba de cultură generală, probă practică şi, interesant, o probă în care trebuia să fie compus un catren.

Virgil Lazăr, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Brașov şi membru în juriu, a declarat că „evenimentul reprezintă încă o ocazie pentru deficienţii de vedere de a-şi demonstra abilităţile aratând că imaginea de asistat social este o creaţie a celor care nu cunosc sau nu vor să cunoască adevărul despre aceste persoane“.

Alte articole:   Psihologii brasoveni- lângă părinți, profesori și elevi

O surpriză plăcută a fost anunţată de Ovidiu Savu, muzeograf la „Casa Mureşenilor”, care a transmis faptul că a fost elaborat un program de acţiuni culturale ce se va desfăşura în lunile mai şi iunie a.c., special organizat pentru deficienţii de vedere. Totodată,  Ovidiu Savu a lansat invitaţia ca persoanele nevăzătoare interesate de cultură să participe la „ Noaptea muzeelor”, eveniment organizat în data de 18 mai.

Premiile pentru persoanele adulte cu deficienţe de vedere au constat în sume de bani, iar pentru copii premiile au fost acordate în obiecte necesare pentru dezvoltarea lor: un CD Player pentru premiul I şi “O scurtă istorie a românilor povestita celor tineri” de Neagu Djuvare pe suport audio- CD-uri.

Alte articole:   Kids Tâmpa U16, prima victorie în Liga Elitelor

Pentru cei prezenţi la eveniment a fost o experienţă de neuitat. Sperăm că acest gen de acţiuni să fie cât mai dese, dar şi vizibile, pentru a demonstra că o dizabilitate nu reprezintă o barieră, ci că o dizabilitate poate fi transformată în abilitate.

  • Crenguța Babet

CLICK pe poze pentru a se mări!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov