Caravana PNDR – fonduri europene pentru dezvoltare rurală

Caravana PNDR – fonduri europene pentru dezvoltare rurală

nicoleta buta70 de localități din județul Brașov vor fi vizitate în lunile  aprilie și mai de către caravana informativă  “PNDR vine în satul tău”, acțiune derulată de către Agenția de Plăți și Dezvoltare Rurală (APDRP) în colaborare  cu Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Campania, lansată la finele lunii februarie, va parcurge timp de zece luni circa 3.200 de sate și comune de pe întreg teritoriul țării.

Astăzi, de la ora 12.00, caravana ajunge în Piața Sfatului. Au fost pregătite 15 rulote expoziționale  mobile, prin intermediul cărora peste 150.000 de beneficiari actuali și potențiali vor primi infor-mații,  broșuri și vor afla modalitatea corectă de accesare a fondurilor pentru dezvoltare rurală,  de întocmire a cererilor de plată, precum și oportunitățile de investiții prin intermediul PNDR.  Evenimentul oficial de lansare în județul Brașov este prevăzut pentru săptămâna 8-12 aprilie.
În ceea ce privește accesarea fondurilor de dezvoltare rurală, în județul Brașov, în perioada 2008-2013 au fost depuse peste 1.500 de proiecte, dintre care peste 700 au primit bani europeni pentru finanțarea  investițiilor, în valoare de peste 180 de milioane de euro.
„Dacă ar fi să parafrazez versurile unui hit românesc, pot afirma că, accesând  banii europeni pentru dezvoltare rurală (de către agricultori, mici investitori sau chiar primării), «vreau o țară … ca la țară». Mai precis, ce vreau să spun este că, prin intermediul PNDR, s-au deschis extrem de multe oportunități pentru transformarea satului românesc într-unul performant, european și de invidiat. Și dacă nu s-a întâmplat încă, viitoarea alocare de fonduri, pentru perioada 2014-2020, poate împlini, prin cele peste 7 miliarde de euro care vor finanța de asemenea proiecte de investiții în spațiul rural“, spune Nicoleta Buta, directorul OJPDRP Brașov.
PNDR-ul a dat șansa finanțării atât a tradiției românești, (ca o componentă a măsurii 322: dezvoltarea și renovarea satelor), cât și a infrastructurii de bază pentru localități (aceeași măsură), a încurajat crearea unor ferme 100% românești, care să ofere pieții produse ca la noi, cu gust, calitate și renume, care să compenseze importurile și să regleze costurile pentru consumatorul final, a unor unități de procesare care să transforme materie primă românească în produse românești de calitate.
Tot prin PNDR a crescut și turismul rural, s-au construit  circa 100 de pensiuni  numai în județul Brașov, proiecte în valoare de aproape 30 de milioane de euro, s-au putut achiziționa utilaje pentru agricultură și nu numai, s-au dezvoltat mici afaceri în mediul rural, de care comunitatea avea nevoie.
Nu în ultimul rând, PNDR-ul a oferit șansa creării unor Grupuri de Acțiune Locală, prin care actorii locali  au avut posibilitatea să iden-tifice și să finanțeze acele proiecte care contribuie la dezvoltarea zonei. Trei asemenea Grupuri de Acțiune Locală au primit fonduri în județul Brașov.
Pentru ca informațiile în legătură cu această campanie să ajungă la cât mai multe persoane, pe pagina de internet a APDRP a fost creată o secțiune  specială, unde poate fi consultat calendarul campaniei și evenimentele aflate în derulare.
Prin accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, satul românesc își poate transforma atât statutul, cât și renumele de «locul din care tinerii pleacă pe unde văd cu ochii și bătrânii neajutorați rămân să muncească pământul cu resurse ca acum 100 de ani» în «locul unde tinerii români se întorc pentru că se creează locuri de muncă și agricultura redevine motor al creșterii economice românești»” . Sunt dorințe  și speranțe pe care ne vom strădui, atât noi, autoritățile care acordă finanțare, cât și, sperăm, agricultorii și investitorii de bună-credință, să le transformăm în realități în anii ce vor urma“, a precizat Nicoleta Buta, directorul OJPDRP Brașov.

Alte articole:   Program de recuperare educaţională a copiilor vulnerabili din Prejmer și Viștea de Jos, implementat de Salvați Copiii
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.