Braşovul va avea, de anul acesta, iluminat inteligent şi camere de supraveghere în toate zonele rău-famate

Braşovul va avea, de anul acesta, iluminat inteligent şi camere de supraveghere în toate zonele rău-famate
foto: dinbrasov.blogspot.com

foto: dinbrasov.blogspot.com

Braşovul este primul oraş din ţară care va avea „iluminat public inteligent“, în acest sens, fiind obţinută şi o finanţare europeană de peste 10 milioane de lei. Banii erau însă, cât pe ce să se piardă, din cauza… birocraţiei. „Pentru ca Agenţia de Dezvoltare Regională să semneze contractul de finanţare, era necesar ca să existe o documentaţie prin care să fie consfinţit faptul că stâlpii şi străzile pe care va monta acest sistem sunt în proprietatea municipiului Braşov. Acest lucru era posibil fie prin prezentarea unor extracte de Carte Funciară pentru fiecare stradă, dar şi pentru fiecare stâlp, sau prin emiterea unei hotărâri de Guvern. Au existat neînţelegeri în ceea ce priveşte emiterea extraselor CF, astfel că acum riscam să pierdem finanţare”, a explicat viceprimarul Răzvan Popa.

Zonele cu risc vor fi monitorizate

Acesta a precizat că situaţia s-a rezolvat pe ultima sută de metri, iar în şedinţa de Guvern de astăzi va fi supusă aprobării o hotărâre prin care să se recunoască faptul că toate cele 700 de străzi şi cei 11.500 de stâlpi sunt în patrimoniul municipiului. După ce la ADR va ajunge şi hotărârea guvernamentală, contractul de finanţare va fi semnat, urmând să se lanseze procedura de licitaţie şi apoi proiectul să fie pus în practică.
Modernizarea sistemului de iluminat public se va face prin realizarea unei soluţii integrate care să asigure modernizarea sistemului de iluminat public (telegestiune) şi supravegherea, monitorizarea şi interacţiunea cu zonele şi situaţiile cu risc ridicat de producere a fenomenelor infracţionale din municipiul Braşov.

Alte articole:   05.08.2020 Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 3413 în județul Brașov. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 91 de cazuri noi

Viceprimarul Răzvan Popa a ţinut să sublinieze importanţa acestui proiect, în primul rând, pentru faptul că ar aduce reduceri considerabile la facturile de energie. Economiile făcute astfel erau estimate la 30% – 35%, lunar, ceea ce în sume efective ar însemna cam 250.000 – 300.000 de lei.

Soluţia tehnică ce urmează a fi proiectată va conţine un subsistem de telegestiune a iluminatului public instalat pe stâlpi. Practic, modulele de telegestiune se vor monta în lampă sau în partea inferioară a stâlpilor de iluminat stradal, intercalându-se pe alimentarea cu energie electrică a surselor de iluminat, având rolul de a porni iluminatul la un singur stâlp sau la mai mulţi, în funcţie de necesităţi, sau de a diminua fluxul luminos prin funcţia de „dimming”. Totodată, va exista posibilitatea de a detecta echipamentele care nu funcţionează sau funcţionează defectuos. „Becurile vor avea o intensitate mai mare pe timp de noapte, iar când se luminează intensitatea acestora va fi redusă. Totodată, avariile vor putea fi reparate în foarte scurt timp, fiindcă acum, din cauza faptului că este o reţea destul de mare, dacă nu anunţă cineva, nu se ştie exact unde sunt defecţiuni şi uneori se intervine foarte târziu. Echipamentele vor fi monitorizate dintr-un dispecerat ce se va afla la Primăria Braşov”, a explicat viceprimarul.

Alte articole:   Un accident cu victimă a avut loc pe DN1

Camere de supraveghere şi butoane de panică pe stâlpi

Totodată, acest proiect prevede şi montarea a 43 de camere de supraveghere video în cele 26 de zone de risc din Braşov, identificate de Poliţie, de exemplu, pe anumite străzi din cartierele Noua, Bartolomeu Nord, Tractorul, dar şi în zona centrală. „Pe stâlpi vor fi montate şi 42 de butoane de panică, în zona supravegheată video, astfel că dacă cineva este în pericol Poliţia să poată fi alertată imediat. Camerele şi butoanele de panică vor fi conectate la dispeceratul Poliţiei Locale”, a precizat Popa.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. Si care sunt strazile alea rau famate? Nu de alta, dar macar sa nu mai umblam ca tampitii pe ele.

  Reply
 2. inca un contract pentru FlashNet… sau cum ii cheama pe aia.
  pe strada mea, becul de la un stalp e ars de 2 luni de zile.
  intelligent system my ass!

  Reply
 3. Scrie undeva ca au instalat deja sistemul? Este un proiect in desfasurare. Toti se asteapta ca daca pe 9 s-a publicat articolul, pe 9 s-a si instalat, pe 10 ne plangem ca e un bec ars de 2 luni. Mult va mai trebe.

  Reply
  • 1. ai macar suficienta imaginatie sa folosesti un alt nickname.
   2. irelevant, cand respectivii nu sunt in stare sa intretina corect un sistem clasic. ce sa mai zic de unul „inteligent”. platesc pentru draciile alea de stalpi, vreau becul sa mearga. daca nu iti convine, f..k off.
   3. astept momentul in care in presa o sa se urle despre aceste contracte. si nu e o prezicere, pur si simplu asa se intampla cu toate. in rest, e doar o chestiune de timp. realitatea e ca nu oricine se aboneaza la banii municipalitatii…

   Reply
 4. […] imediat. Camerele şi butoanele de panică vor fi conectate la dispeceratul Poliţiei Locale”, a declarat viceprimarul Răzvan […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate