blog-logo

Deducerea TVA cu bon fiscal, o idee bună, imposibil de aplicat!

Deducerea TVA cu bon fiscal, o idee bună, imposibil de aplicat!

casa de marcat magazinTaxa pe Valoarea Adăugată va putea din dedusă din bonurile fiscale care nu depășesc valoarea de 100 de euro cu TVA inclus, potrivit modificărilor aduse normelor de aplicare a Codului Fiscal care stabilesc că aceste documente vor putea fi asimilate facturilor simplificate.

Bonurile fiscale trebuie să îndeplinească, însă, anumite condiții pentru ca TVA să poată fi dedusă, conform HG 84/2013, publicată în  Monitorul Oficial r. 136/14 martie, noile norme intrând în vigoare din 17 martie. Pentru ca bonurile fiscale să poată fi folosite pentru deducerea TVA, trebuie să fie imprimat, cu ajutorul casei de marcat, codul de TVA al beneficiarului. Practic, această informație este obligatorie și este necesar ca ea să facă parte din formatul standar al bonului fiscal, așa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind accpetate o mențiune ulterioară cu pixul a codului de TVA (Codul Unic de Înregistrare – CUI) al beneficiarului.

Alte articole:   Moș Nicolae, așteptat de copii în această seară. Curiozități despre Sfânt. Cum a apărut legenda și ce obiceiuri sunt

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea valorii în euro a facturii este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană. Cu alte cuvinte, vânzătoarea de la casă trebuie să fie la zi cu evoluția cursului valutar….

Pentru a afla cum trebuie aplicate în practică aceste noi reglementări, newsbv.ro l-a contactat pe unul dintre specialiștii în domeniu, Adrian Maaxim, director general la Meding SRL Brașov, membru al Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România. „Este foarte bine că s-a luat o asemenea inițiativă, dar punerea în aplicare este aproape imposibilă, având în vedere tipurile de case de marcat existente la comercianții de bunuri de prestatorii de servicii“, spune Maxim.

Alte articole:   Imaginea lui Coliban pe Facebook ne costă peste 21.000 de lei din bani publici într-o lună. Să curgă șampania...

Acesta a prezentat situațiile existente în acest moment în piață și ce trebuie făcut pentru a putea emite un bon de marcat fiscal care să conțină CUI-uiul cumpărătorului. Astfel, în cazul caselor de marcat clasice, necuplate la un calculator, casiera trebuie să devină specialistă în programare în cod mașină (ASCII), iar după ce parcurge trei etape, pe care trebuie să le învețe mecanic, ajunge la poziția în care poate tasta numele și CUI-ul beneficiarului, Numai că, după cum se știe, aceste case de marcat nu au litere, ci doar cifre. Literele (inclusiv spațiul dintre cuvinte) pot fi obținute printr-o combinație de două taste numerice… Practic, în ultima etapă, pentru scrierea numelui unei firme care are zece litere și a CUI-ului, casiera trebuie să tasteze vreo 30 de taste….

Alte articole:   Biciclist accidentat de un camion pe DN1

La casele cuplate la un calculator, există două posibilități: dacă este vorba de case de marcat , trebuie modificat soft-ul (programul), astfel încât să fie create câmpurile care să permită scrierea numelui beneficiarului și a CUI-ului, de la tastatura calculatorului, caz care simplifică relativ situația prezentată anterior. În cazul în care se folosesc imprimante fiscale, situația este și mai complicată, pentru că softul care trebuie modificat pentru fiecare tip de imprimantă trebuie apoi omologat de Ministerul Finanțelor…

În acest context, se pare că tot varianta clasică, cu bon fiscal însoțit de factură rămâne, se va aplica până când producătorii de case de marcat vor veni cu modificări în producție pentru a răspunde noilor prevederi legislative. Dar și acest lucru presupune alți bani, altă distracție din partea comercianților.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate