Investiţii de anvergură, anul acesta, la Râşnov. Cum va arăta oraşul până în toamna lui 2014

Investiţii de anvergură, anul acesta, la Râşnov. Cum va arăta oraşul până în toamna lui 2014

centru rasnovCel puţin trei proiecte de investiţii de mare anvergură, finanţate din fonduri nerambursabile, vor demara anul acesta la Râşnov. Astfel, până cel târziu în toamna anului viitor întreaga faţă a centrului istoric ar urma să fie schimbată prin amenajare unui pasaj rutier subteran şi a unei parcări subterane cu 110 locuri. În urma acestor lucrări de modernizare, Piaţa Unirii va deveni pietonală, iar toate străzile din zona centrală îşi vor recăpăta amprenta istorică.

Centrul pietonal

Reabilitarea centrului istoric al Râşnovului presupune inclusiv refacerea reţelei de apă, a canalizării şi a reţelei pluviale de pe străzile centrale, cu refacerea integrală a asfaltului şi trotuarelor. Conform proiectului, vor fi înlocuiţi şi stâlpii de iluminat public, cu lampadare prinse de case.

Proiectul are o valoare de 4,3 milioane de euro, iar contractul de finanţare a fost semnat încă de anul trecut, primarul Adrian Veştea precizând că proiectul este acum în curs de revizuire, astfel ca din vară să înceapă şi lucrările. Din aceşti bani Primăria Râşnov va achita doar 2%, partea de cofinanţare.

Lift cu cremalieră

În curs de evaluare, în vederea acordării finanţării se află şi proiectul de amenajare a unui lift cu cremalieră care să facă legătura între centrul oraşului şi cetate şi care ar trebui definitivat până în toamna lui 2014. Lungimea traseului este de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 34 de grade, iar liftul cu cremalieră va avea două staţii, una de plecare din spatele Casei de Cultură şi a doua la Cetate. Liftul cu cremalieră va face 12 curse pe oră, cu câte 30 de persoane în cabină, estimându-se că va transporta 700 de persoane pe zi. Valoarea proiectului este de 4,5 milioane de euro din care 50% fonduri europene şi 50% cofinanţare din bugetul primăriei. „Urmează să semnăm contractul de finanţare cât de curând, ţinând cont că proiectul a trecut de toate etapele de verificare, iar în urmă cu două săptămâni a avut loc ultima vizită pe teren a celor de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru”, a spus Veştea.

Alte articole:   România a stabilit oficial ,,Ziua Națională de Conștientizare a Violențelor Împotriva Creștinilor”

Jurassik Park, lângă Cetate

Un alt proiect de anvergură care va fi derulat de o societate privată la Râşnov, dar cu o cofinanţare de 50% de la Uniunea Europeană, este al amenajării unui parc cu dinozauri, pe o suprafaţă de trei hectare de pădure, în apropierea Cetăţii Râşnov. În parc se vor construi 80 de dinozauri din fibră de sticlă, din care 20 în mărime naturală, iar prin gura unuia dintre ei se va intra în parc.

Parcul cu dinozauri va avea o sală de conferinţe, un restaurant, o sală pentru proiecţii de filme despre evoluţia dinozaurilor şi 60 de locuri de cazare suspendate la nivelul coroanei arborilor… pentru a nu ajunge dinozaurii la turişti. Şi acest proiect, în valoare de 4 milioane de euro, ar urma să fie finalizat anul viitor.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.