blog-logo

EXCLUSIV La Miliție funcționează argumentul forței, nu forța argumentului

EXCLUSIV La Miliție funcționează argumentul forței, nu forța argumentului

justitieScriam ieri despre abuzul în serviciu al cms. Ștefan Roată. Iată noi dezvăluiri în acest dosar, așa cum au fost ele prezentate în rechizitoriu de către procurori. Abuzul în serviciu și violența sunt incredibile. Totul s-a întâmplat la Codlea. Culmea (sau nu…) șefii Inspectoratului Județean de Poliție nu au luat nicio măsură disciplinară…

Roata Stefan a fost cercetat prealabil in perioada noiembrie 2007- martie 2008 pentru comiterea unor fapte similare, lucrarea respectiva aflandu-se la Serviciul Resurse Umane al IPJ Brasov. In aceasta lucrare s-a constatat ca fusese depusa o reclamatie de catre partea vatamata Broasca Ovidiu Alin din mun. Codlea, iar structura informativa a politiei sesizase de asemenea o situatie in care cms sef Roata Stefan a avut un comportament violent in timpul unei actiuni de verificare pe linie economica, efectuata la data de 09.11.2007, la doua localuri publice din mun. Codlea.    Compartimentul Inspectie Interna din cadrul IPJ Brasov a efectuat cercetari privind aspectele reclamate, iar concluzia finala indica faptul ca se confirmau cele reclamate si se propunea aplicarea dispozitiilor in materia sanctionarii disciplinare privind pe cms. Roata Stefan.

Comisarul Roata Stefan, la data de 01.04.2008, a fost atentionat de catre conducerea IPJ Brasov asupra atitudinii nedeontologice, apreciindu-se netemeinic ca nu se impune sesizarea parchetului competent sa efectueze cercetari asupra faptelor reclamat comise de comisarul Roata Stefan in timpul exercitarii atributiilor profesionale.

Atentionarea (avertizarea) nu constituie sanctiune disciplinara, iar aplicarea ei este rezultatul aprecierii conducerii IPJ Brasov asupra atitudinii, motivatiei si personalitatii lucratorului cercetat, in lipsa desfasurarii unei anchete efective si competente asupra aspectelor reclamate. Aceasta atentionare nu se substituie raspunderii cu caracter penal ce este atrasa de faptele efectiv comise ce rezultau lamuritor din documentatia cercetarii prealabile.

In seara de vineri, 09.11.2007, pe baza unui plan de actiune aprobat de conducerea IPJ Brasov, o echipa operativa formata din sapte lucratori din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor ( Roata Stefan, Sava Marius Daniel, Leontica Paul, Raducu Mihai, Taga Nicolae, Crapciu Dan, Birloiu Victor Tiberiu ),  o grupare de la Serviciul de Interventie Rapida din cadrul IPJ Brasov, formata de asemenea din sapte lucratori, precum si un inspector de la Inspectoratul Teritorial de Munca Brasov (ITM), s-a deplasat in municipiul Codlea, judetul Brasov, pentru a efectua un control complex la un bar apartinand SC ADNIPO COM SRL, situat pe strada 9 Mai din mun. Codlea, la etajul unei cladiri. Relativ la acest local au existat numeroase reclamatii de scandal, iar aceasta a determinat intocmirea planului de actiune in speta.

In jurul orelor 21,00, echipa operativa condusa de cms. Roata Stefan a ajuns la barul apartinand  SC ADNIPO COM SRL  Codlea, administrata de numitul Popa Nicolae. S-a patruns in local in modul specific actiunii trupelor de interventie, inculpatul strigand ca este o actiune a politiei si urmeaza legitimarea tuturor clientilor. In local era o atmosfera calma, erau relativ putini clienti, 2-3 mese ocupate de tineri, printre care si trei tinere. Cms. Roata Stefan  s-a indreptat spre prima masa ocupata de un baiat si o fata si aproape imediat a lovit cu pumnul pe acel tanar, in zona capului, vizandu-i ceafa. Cel lovit, intrucat  statea in pozitia sezut pe marginea scaunului, picior peste picior, avand un echilibru precar, a cazut rasturnandu-se odata cu el si masa joasa din fata sa, cu tot ce se afla pe ea. Impactul a provocat un zgomot puternic si o invalmaseala, in timpul careia inculpatul a incercat sa loveasca din nou pe respectivul tanar cazut, cu piciorul in  torace, insa acesta si-a protejat zona cu bratul, fiind astfel lovit la mana. Aceasta actiune agresiva s-a derulat foarte repede, astfel ca multi din cei prezenti au retinut secvential,  faptul ca cineva a cazut de pe scaun, ca s-a produs o invalmaseala si zgomot puternic, fara a se percepe exact ce s-a intamplat. Martorii declara fiecare in sensul precizat, partea vatamata facand mentiuni cu privire la loviturile primite.

S-a stabilit ca inculpatul era intr-o stare de surescitare nervoasa, martorii prezenti atestand aceasta, fara a putea sa explice si un eventual motiv ce l-ar fi provocat pe inculpat. Tinerii si-au exprimat parerea ca nervozitatea inculpatului se putea datora eventualului  consum de alcool.

Dupa acest incident, Roata Stefan si-a continuat incursiunea intre mesele clientilor, ajungand in incaperea alaturata, unde se aflau la o masa patru tineri, respectiv doua fete si doi baieti. Una dintre fete, observand aceasta actiune „ ca in filme” a comentat ceva la masa cu amica ei si a inceput sa rada, aspect care l-a iritat pe cms. Roata Stefan in asa masura incat i-a spus fetei sa se ridice in picioare, reprosandu-i relativ la lipsa de respect fata de autoritatea politiei, i-a aplicat imediat, cu intensitate, o palma peste obraz astfel ca fata a cazut peste masa si i-a zburat piercing-ul din nas. Imediat ce fata a cazut datorita loviturii, s-a apropiat de ea si a luat-o punand-o cu mainile sus si cu fata la perete pentru a o perchezitiona, in acest timp aplicandu-i inca o lovitura cu palma, din spate, peste urechea dreapta. Ceilalti clienti de la masa au fost ridicati si ei si pusi sa stea in aceeasi pozitie, iar tinerii au fost perchezitionati.

Alte articole:   Virgil Musta, recomandări pentru persoanele care au simptome de COVID-19 și pentru cei care se tratează acasă

Lucratorii de la interventie rapida nu au avut motiv sa intervina, au asistat la cele intamplate realizand ca nu au un rol activ decat la legitimare si perchezitie corporala pentru a identifica eventuale obiecte ce pot constitui pericol la integritatea lucratorilor SIF ce le solicitasera sprijinul in aceasta actiune de control.

Fiul administratorului, Popa Nicolae Adrian, angajat barman,  a fost pus la podea si perchezitionat cerandu-i-se la final sa-si cheme tatal cu actele societatii pentru a fi supuse controlului.

S-au efectuat de catre lucratorii SIF verficarile vizate, fiecare avand atributii proprii pe linie de drepturi intelectuale – muzica ambientala, casa de marcat, incasari, aparate de jocuri electronice, autorizatii de functionare, evidente contabile, iar inspectorul ITM a verificat inscrisurile relativ la angajati si program de functionare, intocmindu-se actele de control. Pentru acest motiv, unii dintre acesti lucratori doar auditiv au realizat partial incidentele, insa au asistat la discutii ulterioare in care s-au facut aprecieri asupra modului in care cms.Roata Stefan a actionat, fiecare afland despre agresarea clientilor de catre acesta.

Martorul Bouros Daniel, lucrator SIR, declara ca, desi au trecut ani de la acea misiune si ca a participat la foarte multe actiuni, isi aminteste  incidentul  intrucat a criticat atitudinea cms. Roata Stefan pe care l-a insotit si cu alte ocazii. Inculpatul l-a surprins intrucat, aparent fara motiv, era nervos, vorbea pe un ton ridicat, aspru si iritat clientilor, iar imediat dupa intrarea in local a sesizat discutii aprinse, situatie incordata si un zgomot puternic, o masa parca a explodat rasturnandu-se si producandu-se o invalmaseala. Un coleg i-a spus ca Roata Stefan lovise cu pumnul un client, anterior a se aprinde lumina in local.  De asemenea, undeva in stanga acestei mese rasturnate, martorul a vazut cum Roata Stefan lovise cu palma sau pumnul, din spate, in zona capului, o tanara de statura firava, pe care o pusese in picioare cu fata la perete. Intrucat a surprins doar acest moment, martorul si-a explicat reactia inculpatului prin aceea ca posibil respectiva fata refuzase sa se legitimeze. Martorul a apreciat deplasata atitudinea cms. Roata Stefan si a spus unui coleg ca nu doreste sa fie partas la o astfel de actiune si s-a deplasat spre iesirea din bar.

Comportamentul agresiv manifestat de inculpat in cadrul controlului efectuat la acest local a fost confirmat  si de martorul ocular Moisii Mircea, lucrator SIR, care a vazut bruscarea tanarului ce a cazut rasturnandu-se cu masa din fata sa.

Martorul Sava Marius Daniel, lucrator SIF, a observat clientul ce cazuse, fara a cunoaste motivul, si a auzit dintr-o parte a localului unde nu putea percepe vizual din cauza unui perete despartitor, zgomote de genul unor lovituri infundate, in timp ce cms. Roata Stefan se adresa clientilor, iar ulterior barmanului, cu expresii de genul:     „ de ce ne sfidati, ma?, voua va vine sa radeti”, „credeati ca puteti face ce vreti voi aici in Codlea?”, „ de ce ne subminati autoritatea?”, „credeati ca sunteti asa departe de Brasov si puteti face ce vreti voi?”

Si ceilalti lucratori SIF atesta aspectul tonului ridicat, iritat, folosit de inculpat la adresa clientilor si a reprezentantilor societatilor verificate.

Martorul Lungu Nicolae Constantin, la momentul incidentului prieten al fetei lovite de inculpat, declara ca pe acesta l-a deranjat faptul ca radeau la masa si atunci i-a spus fetei sa se ridice, moment in care a si lovit-o puternic cu palma peste fata, astfel ca acesteia i-a cazut piercing-ul. Pe toti i-a pus sa stea in picioare, cu fata la perete si cu mainile sus, pentru perchezitie corporala, astfel ca nu a vazut o alta lovitura aplicata fetei. Ulterior a observat ca obrazul prietenei sale era inrosit in partea unde primise lovitura.  Totodata, martorul  arata ca anterior, imediat dupa  intrarea in local, acelasi politist ce a lovit-o pe prietena lui, l-a lovit cu pumnul si a incercat sa-l loveasca si cu piciorul  pe Balan Petru Nicolae, care a cazut dupa prima lovitura, iar masa din fata acestuia s-a rasturnat si crede ca s-a rupt. Pe barmanul Popa Nicolae Adrian, fiul administratorului localului, politistii l-au pus sa stea culcat la podea si acel politist agresiv le-a vorbit foarte urat, nerespectuos,  la toti cei din local. Martorul precizeaza ca s-au speriat toti cei din local de actiunea in forta a politistilor.

Martorul Popa Nicolae Adrian, barman, a precizat ca a vazut cand  cms. Roata Stefan l-a lovit cu palma peste cap pe  Balan Petru Nicolae si ulterior pe Discultu Madalina, acesteia din urma aplicandu-i o palma sau doua in zona fetei, a capului,  fara a cunoaste motivul, crede ca doar pentru ca fata a ras cand politistii au intrat in local.

Alte articole:   Avertizare Infotrafic: Carosabil umed pe DN1, între Bucureşti și Braşov

Partile vatamate Balan Petru Nicolae si Discultu Madalina declara ca au fost surprinsi si nu au reusit sa isi explice motivul pentru care au fost loviti de acest politist ce era foarte surescitat nervos.

Partea vatamata Balan Petru Nicolae precizeaza ca imediat ce au intrat politistii, cms. Roata Stefan pe care nu-l cunostea, s-a apropiat de el si l-a lovit direct, fara a spune ceva,  puternic,  cu pumnul in zona urechii, astfel ca a cazut si s-a rasturnat si masa din fata sa. Politistul l-a lovit apoi cu piciorul in zona toracelui, insa a parat lovitura cu bratul, protejandu-si coastele. Nu si-a explicat motivul agresiunii, nu a replicat in nici un mod, nici nu a avut timp, totul derulandu-se cu repeziciune. Partea vatamata mentioneaza ca este militar si a sesizat structurile informative relativ la ce i s-a intamplat, ulterior a dat o declaratie la sediul IPJ Brasov si nu a mai primit nici un raspuns. Acesta mentioneaza  ca s-a intalnit cu Discultu Madalina, fata ce a fost si ea agresata in acelasi local, de acelasi politist imbracat in civil si purtand o vesta inscriptionata. Ambii au hotarat sa nu lase nepedepsita o astfel de atitudine. A doua zi dimineata s-a intalnit intamplator cu un tanar pe care-l stia din vedere si care avea buza sparta, spunandu-i ca in seara anterioara a fost agresat fizic de un politist, la barul „Ela” din Codlea, iar acest tanar era Broasca Ovidiu Alin..

Partile vatamate arata ca doresc sa participe in proces in calitate de parti civile si solicita pedepsirea politistului violent. Partea vatamata Discultu Madalina  avea 16 ani la momentul incidentului,  insa in prezent a devenit majora si a hotarat singura asupra participarii sale in procesul penal in calitate de parte si nu de martor, chiar daca la momentul respectiv nu a formulat plangere penala din cauza ca era eleva si a considerat ca nu are timp sa sustina eventuala sesizare. La relativ scurt timp dupa incidentul din bar, impreuna cu partea vatamata Balan Petru Nicolae s-au intalnit cu un  politist imbracat in civil, caruia i-au relatat circumstantele in care au fost loviti la data de 09.11.2007 de politist, fara insa a se consemna ceva in scris.

Dupa verificarea actelor cerute si aduse de catre administratorul Popa Nicolae, caruia i s-a povestit de catre fiul sau ce se intamplase in local, echipa operativa s-a deplasat, in jurul orelor 22,00,  la comanda cms. Roata Stefan, la barul   „ELA” din centrul mun. Codlea, bar apartinand SC Junimea SRL, administrata de numitul Vladau Nicolae, la acel moment ginere al primarului mun. Codlea, Popa Alexandru.

Sub influenta aceleiasi stari de surescitare nervoasa, cms. sef Roata Stefan, a solicitat si clientilor din acest local sa se legitimeze, unii au fost perchezitionati, dupa care au fost invitati sa paraseasca localul pentru ca politistii sa-si poata indeplini in conditii optime atributiile de verificare a aspectelor vizate.

Unul dintre clienti,  nemultumit ca aceasta actiune a politiei il deranjeaza in timpul consumatiei, a protestat verbal refuzand sa paraseasca localul, mentionand ca o va face dupa ce-si va termina vinul comandat, din care mai avea atat in pahar, cat si in sticla. Pe acest fond s-a initiat un conflict verbal, pe ton ridicat, intre inculpat si partea vatamata Broasca Ovidiu Alin. Refuzul si atitudinea acestui client l-a determinat pe cms. Roata Stefan sa il scoata afara din local tragandu-l de brat si fortandu-l sa paraseasca impreuna  barul. Afara, pe terasa luminata mai slab, intr-un colt, Roata Stefan i-a aplicat partii vatamate mai multe lovituri cu pumnul in zona fetei si cu piciorul in zona toraco-abdominala, imbrancindu-l, ambii facandu-si reprosuri pe ton ridicat, fiind nevoie de interventia unuia dintre lucratorii de la Serviciul de Interventie Rapida, care l-a oprit pe comisarul Roata Stefan din actiunea sa violenta.

Partea vatamata Broasca Ovidiu Alin a reclamat ca in urma loviturilor ce  i-au fost aplicate de comisarul Roata Stefan a avut buza inferioara sparta si i s-a rupt partial un dinte premolar din partea superioara dreapta. Acesta recunoaste ca a facut comentarii ce posibil l-au provocat pe politistul violent, considerand ca a fost singurul lui mod de reactie posibil, desi constient ca aceasta reactie ii putea atrage noi agresiuni. Partea vatamata mentioneaza ca discutia initiala a fost provocata de cms. Roata Stefan caruia atentia i-a fost atrasa de hainele si frizura moderna a acestuia, politistul intrebandu-l de unde are bani. Partea vatamata i-a spus  ca este student, iar inculpatul a continuat sa-i vorbeasca pe ton ironic. Aceasta discutie a degenerat si iesind amandoi din local, inculpatul l-a lovit iar partea vatamata ii spunea  ca nu are un astfel de drept.

Martorii Dobre Sorin, Moisii Mircea, Paltinean Grigore, Dumitru Sorin Constantin si Hainala Catalin Augustin, lucratori SIR, au aratat ca in prezenta lor inculpatul iesise cu tanarul respectiv din local si pe terasa din fata localului, in coltul din dreapta intrarii, privind din strada, cms. Roata Stefan l-a imbrancit pe partea vatamata, ulterior observand ca acesta din urma isi tinea mana la gura si avea urme de sange. Martorul Hainala Catalin Augustin precizeaza ca era dezgustat de situatia in care a fost  pus de atitudinea comisarului de la SIF,  astfel ca s-a intors cu spatele si a auzit cand tanarul spunea politistului ca nu are dreptul sa il loveasca. Agresiunile au durat 1-2 minute, iar ulterior interventiei martorului Dobre Sorin, atat partea vatamata, cat si cms. Roata Stefan au reintrat in local.

Alte articole:   Mai multe străzi din Săcele rămân fără curent electric

Martorul Moisii Mircea declara ca tanarul agresat avea buza sparta si ii curgea sange din gura si nas, iar martorul Bouros Daniel precizeaza ca partea vatamata a fost condusa afara „ la stilul smuls”, iar  la revenirea in bar avea urma de sange pe fata si a cerut permisiunea sa mearga la toaleta sa se spele. Inculpatul avea si el urme de sange pe maini, aspect observat si de martorul Moisii Mircea, iar cms. Roata Stefan a intrebat pe ospatara Simo Ana-Maria  unde este toaleta pentru a merge sa se spele. Si aceasta a declarat ca Broasca Ovidiu Alin plangea cand a revenit in local, era rosu la fata si ulterior i-a spus ca l-a batut acel politist ce l-a scos afara din bar. Martorul Hrostea Neculai Iulian, ce asigura paza in interiorul localului, a discutat cu partea vatamata sfatuindu-l sa nu mai fie recalcitrant, sa evite continuarea conflictului.

De asemenea, martorii Dan Crapciu, Sava Marius Daniel  si  Birloiu Victor Tiberiu, lucratori SIF, au observat partea vatamata care a intrat plangand, avand mana la gura si urme de sange pe fata, intreband de ce a fost lovit de politist. Urmele de sange sesizate nu existau anterior iesirii partii vatamate din local, insotit de cms. Roata Stefan. Martorii Raducu Mihai si Taga Nicolae au declarat ca au observat cand, la revenirea in local, tanarul respectiv plangea.

Ceea ce s-a intamplat in local si aspectele ulterioare revenirii partii vatamate in bar, au fost declarate si de martorul Vladau Nicolae, iar atmosfera s-a destins dupa venirea primarului Popa Alexandru caruia Roata Stefan i-a permis sa intre in local, ulterior incidentului din afara localului.

Partea vatamata a prezentat un martor ocular, Lupu Ioan Lucian, care se afla intr-un  taxi, iar cand acesta a oprit, fiind curios ce se intampla la respectivul local unde se adunasera mai multe persoane atrase de faptul ca observasera fortele de interventie rapida desfasurate in  zona, martorul a coborat si a vazut ca cineva este imbrancit si lovit de catre un barbat ce purta o vesta inscriptionata. L-a recunoscut pe Broasca Ovidiu Alin in persoana celui agresat, iar a doua zi,  intalnindu-l, acesta i-a povestit incidentul de la bar.

Inspectorul din cadrul ITM, Bucsa Ioan, fara a observa in mod direct vreo agresiune, a declarat ca l-a vazut pe tanarul ce revenise in bar, nemultumit ca fusese deranjat cand isi bea vinul comandat, avand buza sparta si a inteles din discutii ulterioare ca il lovise cms. Roata Stefan.

S-a incercat in timpul urmaririi penale, identificarea si a celorlalti martori ce au fost prezenti la incidentele prezentate si s-a stabilit din declaratiile celor audiati in cauza ca unii  sunt plecati din tara de mai mult timp.

Partea vatamata Broasca Ovidiu Alin a sustinut ca a doua zi s-a deplasat la Servicul de Medicina Legala la Brasov, unde, fiind sambata, nu a gasit pe nimeni. Duminica a revenit in Brasov si s-a prezentat la Spitalul Clinic de Urgenta, la serviciul de garda. Medicul de garda l-a indrumat pentru o consultatie, dandu-i un bilet de trimitere, la etaj, la medicul specialist in neurochirurgie, Mircea Radu. Aici partea vatamata a asteptat in fata usii cabinetului pana cand l-a vazut pe inculpatul  Roata Stefan insotit de alti doi barbati, iar inculpatul l-a avertizat ca e mai bine sa renunte.  Partea vatamata afirma ca aceasta l-a determinat sa plece spunandu-i mamei care-l insotea ca va merge a doua zi la spital la Codlea.

Prin adresa nr.31112/07.12.2010 emisa de Spitalul Clinic de Urgenta Brasov, se comunica, la data de 20.12.2010,  aspectul ca in registrul de la serviciul de Urgente, in perioada 09-11.11.2007, nu este inregistrat pacientul Broasca Ovidiu Alin.

Telefonic, directorul spitalului a comunicat ca in situatiile in care nu se impune acordarea de ingrijiri medicale de urgenta, ci doar o trimitere la consult de specialitate, nu se inregistreaza pacientii, astfel ca sustinerea partii vatamate in sensul aratat nu poate fi verificata cu inscrisuri.

Partea vatamata Broasca Ovidiu Alin a  depus plangere penala la Politia mun. Codlea si a scris o declaratie la IPJ Brasov, ulterior comunicandu-i-se aspectul ca cms. Roata Stefan a fost atentionat de catre conducerea IPJ Brasov asupra comportamentului sau nedeontologic.

 

Distribuie dacă îți place!
  1. Procurori care stiu carte. Asta e linistitor. Ofiteri cu coloana vertebrala, ma refer la cei de la 215. Daca erau si mascatii mai combativi cu Roata,in sensul ca sa-i faca raport si nu sa se teama de el, ce bine era.

    Reply
  2. Auziti, da’ abuzu’ ala in serviciu nu se continua cu alt abuz in serviciu prin nesesizarea Parchetului competent comis de ala care l-a acoperit pe alde Roata? Ce avem noi aici? Sa fie 2 randunici, 2 mari si 2 mici? Cine il recomanda pe Roata? Cin’ sa fie „unchiu'”?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.