Francezii investesc 200.000 de euro în şcolile profesionale din Braşov

Francezii investesc 200.000 de euro în şcolile profesionale din Braşov

atelier injectie plasticMai multe firme franceze din judeţul Braşov vor să pregătească elevii de la şcolile profesionale din zonă pentru meserii în domenii precum mecatronică şi electromecanică.

Pentru că francezii au nevoie de mână de lucru calificată, vor finanţa câteva şcoli din zona Făgăraş-Braşov, investiţia totală fiind de 200.000 de euro.

Companiile au nevoie şi de operatori pentru inserţii de mase plastice, motiv pentru care vor organiza ore de practică şi cursuri de formare pentru această meserie. Cu afaceri de zeci de milioane de euro în zonă, companiile franceze spun că nu găsesc forţa de muncă care să utilizeze maşinile pe care ele le au în dotare.

„În domeniul maselor plastice sunt foarte puţini specialişti care ştiu despre ce este vorba. Până acum, am trimis angajaţii la specializări în Franţa sau am adus traineri aici, în România, pentru a forma oameni. Noi ducem lipsă de competenţe tehnice şi de aceea vrem să formăm oamenii”, a decarat, pentru Gândul, Teodora Tarog, reprezentanta companiei Dedienne România.

Proiectul este în curs de avizare şi va începe cel mai probabil în septembrie. „Vom pregăti trei clase, aproximativ 75 de elevi. În primul an, elevii vor face 65% practică şi 35% teorie. În al doilea an, vor face 70% practică şi 30% teorie.

Alte articole:   Se întrerupe curentul electric în mai multe localități din județul Brașov

În timpul celor doi ani de practică, elevii vor primi burse de 200 de lei de la Ministerul Educaţiei şi 200 de lei de la companie. „Va exista un contract între şcoală şi companie, iar la final elevii vor fi angajaţi”, a mai spus Teodora Tarog. Elevii vor lucra la procesarea polimerilor.

Bani  vor fi investiţi în utilajele pe care vor lucra elevii. „Francezii au adus două prese de mase plastice, iar copiii vor face practică unu la unu, adică vor sta pe lângă maiştri”, a spus Riana Bucur, inspectorul general de la Braşov.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.