blog-logo

Carmolimp, verificată în scandalul cărnii de cal

Carmolimp, verificată în scandalul cărnii de cal

valentin soneriuUna din cele două firme vizate de verificările făcute de Ministerul Agriculturii de la București, în scandalul declanșat la nivel european privind vânzarea cărnii de cal cu etichetă de carne de vită, aparține chiar unuia dintre secretarii de stat din acest minister.

Este vorba de firma CarmOlimp din județul Brașov, deținută de familia Șoneriu. La cei 31 de ani ai săi, cu o avere de circa 24 milioane de euro, Valentin Șoneriu este secretar de stat în Ministerul Agriculturii, numit la propunerea PNL. Înainte de ianuarie 2013, dată la care a fost numit în echipa de conducere a Ministerului Agriculturii, tânărul Valentin Șoneriu era chiar director general la CarmOlimp, firmă verificată acum în contextul scandalului  privind vânzarea cărnii de cal în Europa cu etichetă falsificată de carne de vită.

După ce Valentin Șoneriu și-a mutat locul de muncă la Ministerul Agriculturii, firma brașoveană a rămas în grija tatălui său, Olimpiu Șoneriu, dar secretarul de stat este în continuare coproprietar al firmei, așa cum reiese de altfel și din CV-ul său personal.

Alte articole:   O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, ajunge la Brașov

CarmOlimp a făcut în 2012 trei exporturi de carne de cal către un intermediar din Olanda, potrivit informațiilor noastre. Banii pentru marfa erau trimiși din Cipru. Paul Soneriu, fratele secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Valentin Șoneriu, a declarat pentru Curentul: „Am exportat doar carne de cal. De altfel, carne de vita nu am avut la export deloc in 2012“. Valoarea mărfii exportate către firma olandeză  este de aproximativ 150.000 euro.

Două abatoare din judeţul Braşov, din localităţile Ucea şi Şercaia, sunt autorizate să facă schimburi intracomunitare, a declarat șeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Braşov, dr. Dorin Enache.

„Doar unul dintre aceste abatoare a făcut export şi cu carne de cal, dar respectând în totalitate normele sanitar-veterinare, de etichetare sau de trasabilitate. Excludem orice fel de probleme faţă de nerespectarea legislaţiei în vigoare. Nici nu se pune probleme de încălcare a legislaţiei. Timp de trei zile am făcut verificări, avem toate documentele, nu sunt probleme de niciun fel“, a precizat dr. Dorin Enache.

Alte articole:   Hai la Focul lui Sumedru! O tradiție mai veche de 2000 de ani pe aceste meleaguri

Grupul Carmolimp consideră că scandalul din Franţa privind comercializarea unor produse din carne de vită ce au în compoziţie carne de cal este „un atac fără precedent asupra industriei de carne româneşti” şi precizează că firma nu a livrat la export, pe tot parcursul anului 2012, carne de vită, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum să fie greşit etichetată.
Un comunicat al companiei, remis luni presei, arată că Grupul Carmolimp nu are contracte comerciale cu vreo firmă din Franţa şi că „în urma scandalului în care două abatoare din România sunt suspectate că au comercializat produse din carne de vită, care au în compoziţie carne de cal, grupul Carmolimp se delimitează net de acest scandal şi consideră aceste acţiuni un atac fără precedent asupra industriei româneşti de profil”.

Alte articole:   Cea mai mare rezervație de urși din Europa va fi amenajată la Predeal

În tot decursul anului 2012, grupul Carmolimp nu a avut livrări către Franţa, arată reprezentanţii Carmolimp, nu are contracte de colaborare cu firmele Comigel sau Spanghero şi nici nu a comercializat la export carne de vacă.  Reprezentanţii Grupului consideră „cel puţin ruşinoasă încercarea Spanghero şi Comigel de a da vina pe producătorii români”.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.