blog-logo

Macedonschi cere de urgenţă repararea faţadelor din Centrul Istoric

Macedonschi cere de urgenţă repararea faţadelor din Centrul Istoric

Faţadele clădirilor din centrul istoric al Braşovului trebuie urgent renovate, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, consilierul local al Forumului Democrat al Germanilor, Cristian Macedonschi, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului Local Braşov.
„În primul şi în primul rând avem nişte faţade foarte valoroase în Centrul istoric, dar, din păcate, într-o stare de extraordinară degradare. Acestea, nu numai că nu mai sunt frumoase prin starea de degradare, sunt şi un pericol public. Trebuie neapărat găsită o soluţie pentru a urgenta restaurarea şi a simplifica mersul birocratic la autoritatea locală pentru obţinerea avizelor de restaurare. Sunt doritori care vor să participe la lucrări de restaurare, dar, din cauza birocraţiei, nu răzbesc având în vedere că îţi trebuie şase-şapte luni până să obţii toate documentele necesare. Nu este un semnal de alarmă, este un strigăt către toate autorităţile locale“, a precizat Macedonschi.
El a spus că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu primarul Sibiului pentru a vedea cum s-a reuşit la Sibiu acest lucru şi paşii care trebuie făcuţi. De asemenea, propune înfiinţarea unei comisii în cadrul Consiliului Local care să aibă întâlniri cu reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România şi ai arhitecţilor din Braşov pentru a găsi soluţii de renovare a faţadelor.

CITEŞTE ŞI:

„Este nevoie şi de o nouă legislaţie în domeniu, având în vedere că mulţi dintre locatarii imobilelor din centrul istoric sunt proprietari în vârstă care nu ar putea contribui cu fonduri la refacerea faţadelor. Ar fi vorba de câteva sute de faţade de pe străzile Republicii, Mureşenilor, Castelului, Nicolae Bălcescu, Postăvarul, dar şi de pe strada Lungă sau Strada de Mijloc. Centrul istoric este vizitat de foarte mulţi turişti şi nu dorim să avem surpriza ca unii dintre aceştia să fie accidentaţi din cauza căderii unor porţiuni din faţade, aşa cum s-a întâmplat în vara anului 2012, pe strada Lungă, atunci când o femeie care mergea liniştită pe stradă a murit după ce o bucată din faţada unei clădiri i-a căzut în cap“, a spus consilierul local.
În replică, viceprimarul Braşovului Răzvan Popa a declarat că Primăria caută soluţii de mai multă vreme pentru refacerea faţadelor, dar este nevoie de modificarea legislaţiei actuale.
„Acest lucru preocupă autorităţile locale de mai mulţi ani. Să vină cu soluţii domnul consilier, le aşteptăm. Poate nu ştie că o treime din imobilele din centrul istoric aparţin, ca regim juridic, Bisericii Evanghelice. Trebuie schimbată legislaţia şi apoi ştim ce avem de făcut“, a spus viceprimarul.
Răzvan Popa a adăugat că vor fi găsite apoi şi sursele de finanţare pentru lucrările de restaurare a faţadelor având în vedere că este vorba despre lucrări speciale ţinând cont de vechimea acestor imobile.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   DN73A - Circulație alternativă între Predeal și Râșnov
  1. Cand esti in opozitie tipi ”sa se faca”, abia cand esti la guvernare incepi sa te inteleptesti si sa fii mai precaut: legislatie, proprietate, finantari, etc.

    Reply
  2. Paul, iti doresti ca din cauza „precautiei” su mai bine zis, lipsei de putere decizionala si vointa politica locala sa moara oameni pe strada loviti de fatadele caselor care se darama in centru.
    Eu nu imi asum acest risc. Eu vin din mediul economic unde conducatorii sunt obisnuiti si trebuie sa ia decizii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.