blog-logo

„Baletul” politicienilor între deciziile emoţionale şi cele raţionale

„Baletul” politicienilor între deciziile emoţionale şi cele raţionale

 Sigur, nevoia de emoție este firească și aș putea spune specific umană. Nu sunt împotriva emoțiilor, nici împotriva sentimentelor. În campania electorală și în cele mai multe cazuri, discursurile politicienilor sunt emoționale. Să zicem că aș putea să le accept. Însă, atunci când vorbim de decizia unui partid politic, când punem în discuție deciziile celor care conduc destinul țării, emoțiile dezbină și nu fac decât să exprime trăiri ale momentului și în niciun caz judecata logică de tip pragmatic izvorâtă din cugetare.

Ce s-ar fi întâmplat oare dacă cei care au făurit România, în anul 1859 sau în anul 1918, ar fi luat doar decizii emoționale și nu raționale? Ori de câte ori s-a discutat despre România, marii oameni politici au judecat rațional și nu emoțional. Au pus înainte de orice interesul țării, consolidarea statului de drept, unitatea acestuia, independența și suveranitatea, mari proiecte de dezvoltare, de utilitatea cărora încă ne mai bucurăm și în prezent.

Însă, în ultimii 23 de ani, acțiunile și deciziile clasei politice românești sunt de natură emoțională. Emoții care nu fac decât să-i divizeze pe români. Niciun politician nu a fost capabil să genereze un proiect național care să-i unească pe români! Nimeni nu mai vorbește de proiecte de dezvoltare durabilă! Proiecte care să asigure în prezent o viață decentă fiecărui român, dar a căror construcție să consolideze și viitorul. Clasa politică actuală are un comportament emoțional, ezitant, și se poate observa că, o decizie luată de dimineață s-a dovedit greșită seara, a doua zi urmând o nouă decizie în contradicție cu prima…

Alte articole:   77 de cazuri noi de infectare cu SARS-COV-2, în ultimele 24 de ore, la Braşov!

Legislația este lichidă, într-o continuă transformare și se poate spune că este de natură experimentală. Din păcate, astfel de experiențe nu fac decât să genereze ambiguitate în rândul românilor, a cetățenilor care nu mai știu dacă impozitul a crescut sau a scăzut, elevii nu mai știu ce îi așteaptă la sfârșit de an școlar, părinții nu mai știu dacă clasa zero este opțională sau obligatorie și exemplele pot continua cu domeniul sănătății, unde nu se știe dacă a apărut cardul electronic de sănătate sau nu…

Astfel de decizii, confuze, s-au permanetizat din 1989 și până în prezent. Uite legea, nu e legea, uite o decizie a guvernului, dar ce să vezi, nu mai este valabilă, ba este valabilă!  Nimeni nu mai știe nimic! Evident, totul se întâmplă datorită emoțiilor, impulsurilor de moment și apoi, revenirea la starea inițială. Dar unde mai este judecata, gândirea logică și decizia rațională, profundă, astfel încât asupra ei să nu se revină de la o zi la alta? Această stare permanent emoțională este favorabilă doar acelora care știu să profite, care fac un adevărat slalom legislativ și cu ajutorul chiar al celor care trebuie să apere legea, reușesc să devalizeze bugetul public.

Alte articole:   Obligativitatea instalării repartitoarelor în apartamente se amână cu un an

Nu putem continua la nesfârșit să fim victime ale stării emotive ale celor care în mod normal ar fi trebuit să gândească și să decidă rațional! S-a văzut ce s-a întâmplat și cu legea electorală care a dus la creșterea numărului de parlamentari și nimeni nu s-a gândit că există riscul să dispară pur și simplu opoziția, cea care dă consistență democrației!? Nu mai există confruntări de idei, de proiecte, ci doar contradicții de tip emoțional sub care nu se ascunde decât dorința de a impresiona, dar de a nu face nimic concret. Criza morală în care se află clasa politică românească este cu mult mai păguboasă decât criza economică.

Alte articole:   PetriCacă sau CacăPetri? Ansamblu urban în fața Rectoratului Brașov

Lipsa voinţei şi a  unor strategii clare de dezvoltare imediată și pe termen lung, nu fac decât să mențină starea de supraviețuire a românilor. Deciziile politice, raționale, au fost înlocuite de acţiuni şi manipulări care să răspundă stărilor emoţionale, artificial create. Emoțiile i-au copleșit pe români  atât de mult, încât atunci când trebuie să aleagă, nu se mai gândesc decât la…răzbunare!? Prea multă emoție, prea puține decizii pragmatice! Acest fapt, a permis demagogilor şi gargaragiilor să confişte structurile politice,  iar rezultatele sunt pe măsură.  În fond, românii nu își doresc numai o simplă reprezentare politică de tip parlamentar, ci și decizii care să schimbe în bine starea economică a fiecărui român și care să nu prejudicieze și mai mult situația în care ne aflăm.

Pentru astfel de decizii avem nevoie de oameni politici raționali și oneşti, care să aibă curajul de a spune adevărul şi să ia acele hotărâri de natură să genereze bunăstare pentru toţi, şi în mod special, pentru cei ce muncesc!

  • Dumitru Ioan Puchianu,
  • preşedinte Forţa Civică Braşov

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate