blog-logo

Afacerea Romexterra începe să pută. Ziuanews scoate la lumină stenograme!

Afacerea Romexterra începe să pută. Ziuanews scoate la lumină stenograme!

După Jurnalul Național, scandalul creditelor suviecă de la Romexterra, în beneficiul unor firme de casă și apropiate ale PDL, izbucnește cu și mai mare forță, cu stenograme și dovezi asupra acestei afaceri murdare, îngropate adânc de fosta putere politică.

Descinderi şi arestări spectaculoase, capete de bancheri sacrificate, frisoane penale în mediul de afaceri şi mici scurtcircuite politice: în istoria recentă, toată această zarvă este urmată de o tăcere absolută în dosarele fraudelor bancare. În urma „măcelului”, băncile sunt purificate moral de ţapii ispăşitori.

Îşi scutură legal „scheletele din dulap”, metafora folosită în media pentru găurile din bilanţuri, şi merg mai departe. Bancherii sacrificaţi de sistem tac şi atunci când vorbesc. „Păi bani n-are cine să-mi ia, mă, că nu sunt bani la mine”, spune, într-o interceptare telefonică, artizanul fraudelor bancare de 40 de miliarde de lei de la Romexterra Bank, directorul filialei Braşov a băncii, Mihai Maţepiuc. Şi totuşi, unde se duc banii când se duc. Şi cine plăteşte pagubele? După șapte ani de tăcere, raportul de expertiză care aduce scandalul Romexterra în actualitate nu are un răspuns la această întrebare.

Expertiza, depusă la dosar în octombrie 2012, într-un scandal bancar ce a izbucnit în 2006, reconstituie în detaliu un labirint financiar ilegal creat în contabilitatea filialei Braşov a băncii Romexterra, prin care zeci de milioane de euro erau plimbate neautorizat prin conturile clienţilor, pe o traiectorie de tip „suveică”, sub formă de credite. „Minotaurul” de la capătul labirintului este maşinăria de bani pentru partid a PDL, acuză avocatul clienţilor păgubiţi.

Alte articole:   Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri

Aceluiaşi „minotaur” i-ar fi căzut victimă şi clientul său, Dorin Maior, cercetat într-un dosar penal de şantaj, după ce şi-a exprimat intenţia de a face plângere penală împotriva conducerii băncii. Cert este că, la capătul a 20.000 de pagini de trudă contabilicească, experţii pierd urma banilor . Înainte de a se evapora, aceştia au fost zăriţi în conturile unor firme „portocalii” din grupul de interese din jurul primarului de Braşov, Gheorghe Scripcaru. În zilele mai senine, în acţionariatul Romexterra Bank se vede acelaşi Vasile Blaga care apare în interceptările scandalului bancar din decembrie 2012.

Suveica bancară

Raportul reţine că, în perioada iulie-octombrie 2006, Mihai Maţepiuc, directorul adjunct al MKB Romexterra, sucursala Braşov, a jonglat cu conturile a 72 de firme, clienţi ai băncii. Din auditul bancar rezultă că Mațepiuc a inițiat, în 2006, 1.385 de operațiuni bancare la nivelul acestor agenţi economici. Dintre acestea, doar 115 au avut la bază documente justificative și au fost legal întocmite, restul

fiind confirmate chiar de către auditul băncii ca fiind ilegale – cu nerespectarea normelor legale în materie. Pagubele au fost estimate iniţial la 40 de milioane de euro, însă această sumă este una orientativă. Maţepiuc a efectuat, fără ştirea clienţilor, încasări în contul curent al firmelor, plăţi din contul unor societăţi către contul altor societăţi, ridicări de numerar fără acordul conducerilor societăţilor, depuneri de numerar, deschiderea de conturi colaterale disponbile din credite pe care s-au derulat operaţiuni de încasări şi plăţi din credite acordate ilegal, fără ca firmele să fi solicitat deschiderea acestor conturi. „Toate aceste operaţiuni au fost posibile ca urmare a lipsei de control din partea centralei băncii, pe de o parte, şi a acordării priorităţii 100 fostului director adjunct al sucursalei”, precizează documentul.

Alte articole:   Incendiu în Brașov azi-dimineață. O bătrână a decedat

„Romexterra este cel mai mare scandal bancar din ultimii ani”, a declarat, pentru ZIUAnews, Ionel Stoian, expert contabil-parte. „E şi mai mare decât cel care a izbucnit în noiembrie 2012. Practic, s-a intrat în conturile beneficiarilor şi s-au făcut nişte suveici financiare. S-au accesat neautorizat conturile. S-a intrat şi noaptea, în afara orelor de program, în conturile firmelor din grupul Maior şi după aceea în lanţ au fost acoperite credite restante de la ceilalţi. Aici este vorba despre credite acordate fără niciun document, credite acordate pe acte false, adică pe contracte false, nesemnate de beneficiari, credite pe contracte trase la xerox. S-au dat credite false pe firmele Maior, pentru că ele aveau parametri buni şi erau eligibile pentru credit, au plecat către firmele celorlalţi, care şi-au tras efectiv banii. Deci banii au ajuns în nişte conturi, o parte au fost traşi în numerar”, a adăugat expertul.

Alte articole:   Liderul ALDE Brașov, despre politi(chi)a brașoveană VIDEO

Banca a ieşit în câştig

Paguba financiară totală e greu de estimat, explică Stoian. „În toată povestea asta, banca a ieşit în câştig, pentru că ea şi-a tras la fiecare creditare comision şi dobândă, dar nu ştiu cum au ieşit firmele, pentru că fiind vorba despre o suveică, practic, creditele şi banii au fost transferate din cont în cont într-un timp foarte scurt. Jumătate de oră, spre exemplu, în afara orelor de program. S-a făcut un cerc. Sigur că, pentru a evalua pagube trebuie să iei fiecare dintre cele 72 de firme. Pe unele le-a băgat fiscul în faliment, pentru că la acordarea creditului, pentru transferul banilor, de exemplu, era un ordin de plată cu contravaloare avans marfă. Şi au venit controale fiscale, la avans marfă (fictivă) s-a calculat TVA. Într-un singur circuit au fost şi 10-12 firme. Iar Fiscul nu a avut treabă dacă marfa e reală sau nu şi a calculat TVA şi penalităţi şi a băgat firmele în faliment. Pentru că nu a răspuns nimeni material, până la urmă”.

Afacerea, la dimensiunea ei reală, a fost muşamalizată, mai spune Stoian. Dosarul a fost plimbat pe la mai multe instituţii, de la instanţa din Braşov, la Parchetul General, apoi înapoi la Braşov, unde a trenat mai mult de un an fără să se facă nicio expertiză şi apoi înapoi la Parchetul General.

UN material foarte amplu și stenograme, găsiți AICI.

Distribuie dacă îți place!
  1. HA, HA, HA! LASA CA VA REZOLVA PONTA ACUM TOTUL! MAI AVETI DE INVENTAT MINCIUNI? SECURISTI-COMUNISTI , NU VA MAI SATURATI SA INVENINATI CU BOLSEVISMUL VOSTRU TOT CE VA INCONJOARA! AVETI PE LAZAR MAIOR EMBLEMA MIZERIEI VOASTRE MORALE! ACEST ARTICOL ESTE REALIZAT EXACT DE UN SECURIST! FARA DOVEZI, FAR ARGUMENTE , CI DOR SURPRINDERE! SA AVETI PARTE DE TOT CEEA CE VOI INVENTATI! PE UNDE TRECETI RAMANE PARJOL! ADUCETI TARA INAPOI IN COMUNISM! HIENE ATI FOST HIENE RAMANETI!

    Reply
  2. […] vorba de celebrul caz Romexterra, cu suveicile la credite. Cei trei sunt acuzați că i-a șantajat pe directorul de la […]

    Reply
  3. […] vorba de celebrul caz Romexterra, cu suveicile la credite. Cei trei sunt acuzați că i-a șantajat pe directorul de la […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate