blog-logo

Ce trebuie să înțelegem din „Octombrie roșu“

Ce trebuie să înțelegem din „Octombrie roșu“

După mai bine de 20 de ani, politicienii noştri n-au reuşit să elaboreze un cadru legislativ care să ne protejeze de infractorii din spaţiul virtual al internetului de genul celor care au instrumentat cel mai mare atac cibernetic la adresa siguranţei naţionale.

Operaţiunea de spionaj denumită “Octombrie Roşu” a avut implicaţii mult mai mari asupra siguranţei naţionale, conform aprecierilor făcute de specialiştii Serviciului Român de Informaţii, care spun că hackerii au vizat informaţii secrete privind politica externă, resursele naturale din Marea Neagră şi secrete economice şi politice din zona Mării Negre.

Aşezată în contextul Uniunii Europene şi al NATO, ameninţarea a fost una dintre cele mai mari din ultimii 20 ani, iar modul de operare conduce la concluzia că serviciile de spionaj se adaptează continuu şi constant la necesităţile momentului şi recurg la metode moderne de spionaj industrial şi economic, fapt ce presupune un răspuns pe măsură din partea instituţiilor care au datoria prin lege să protejeze informaţiile naţionale de importanţă strategică.

Alte articole:   Mandat de arestare pentru un bărbat acuzat de furt calificat!

Până la acest atac cibernetic, probabil, foarte puţini dintre ştiau că SRI este autoritatea naţională în Cyber-Intelligence şi că acordă o atenţie prioritară acestui domeniu, în cooperare cu celelalte instituţii ale statului român şi cu partenerii externi, precum şi în parteneriat cu specialiştii din domeniul privat.

Raportat la gravitatea situaţiei, aşa cum reiese din toate analizele făcute de specialişti, n-ar fi lipsit de inters ca politicienii să lase la o parte interesele personale şi de grup şi să se aplece asupra legilor siguranţei naţionale pentru a asigura suportul necesar instituţiilor statului în protejarea informaţiilor siguranţei naţionale. Conform aprecierilor recente făcute de specialişti în domeniu, s-ar impune crearea unui corp de experţi în cadrul autorităţii naţionale din domeniu cu atribuţii exclusive în cercetarea infracţiunilor de spionaj industrial şi economic şi sesizarea instanţei de judecată.

Alte articole:   Poliția Locală vrea o anchetă la Poliția Locală

Un cadru legislativ corespunzător, care să cuprindă un sistem sancţionator adecvat, ar crea posibilitatea instituţiilor statului să anihileze acţiuni asemănătoare în toate domeniile siguranţei naţionale, protejând astfel economia de ”hoţii moderni” care-şi adaptează continuu metodele şi tehnicile de ”atac”.

 

Distribuie dacă îți place!
  1. pentru patriotii care indiferent de regim au luptat pt siguranta acestei tari, se impune mai intai o recunoastere a meritelor si apoi-dreptul la statut. proiectul privind legea lucratorului de informatii zace la parlament de mai bine de 4 ani…incep sa cred ca aici e vorba de un blocaj politic…drepturile agentilor, ce ar decurge dintr-un act normativ, ar permite sa se stopeze multe marsavii si fraude, ce ne lezeaza siguranta nationala, la nivel macroeconomic…lupta nu se da aici cu arma in mana ci cu inteligenta, regulile fiind cele cavaleresti..si aici il citez pe renumitul general filip teodorescu, care in urma cu cateva zile a fost la brasov,” odata castigi tu, ca ai fost mai destept, data viitoare, poate, adversarul tau”
    si sa nu uit…lucratorii din serviciile de informatii nu ies niciodata la pensie…din nou precizez-nu am spus eu asta..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate