blog-logo

Deputatul Emil Niță zice că vrea să aducă bani pentru refacerea fațadelor căldirilor istorice

Deputatul Emil Niță zice că vrea să aducă bani pentru refacerea fațadelor căldirilor istorice

Deputatul PSD Emil Niţă, care reprezintă colegiul 5, inclusiv locuitorii din centrul istoric al municipiului Braşov, a prezentat astăzi iniţiativa sa parlamentară menită să permită finanţarea de către stat a lucrărilor de reabilitare a faţadelor clădirilor din centrul istoric.

Legea nr. 153 din 2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor este temeiul juridic pentru programele derulate de autorităţile publice locale şi centrale de reabilitare cu fonduri publice a anvelopelor degradate ale clădirilor, inclusiv ale blocurilor.

Din pacate, în prezent legea prevede că autoritatea locală nu poate finanţa intervenţii la anvelopa clădirilor clasate ca monument istoric. Prin iniţiativă parlamentară, Emil Niţă doreşte să faciliteze finanţarea de către stat a acestor lucrări prioritare, mai ales în centrul istoric al Braşovului, unde proprietarii nu au posibilitatea de a le realiza din resurse proprii.

Alte articole:   Stația de Ambulanță din Săcele va fi modernizată

Una dintre soluţiile vizate este modificarea legii. Astfel, pentru ca autoritatea locală să poată finanţa sau cofinanţa reabilitarea faţadelor clădirilor monument din centrul istoric, poate fi oportună eliminarea prevederii care exclude clădirile monument de la finanţarea de către stat (lit. c din articolul 2). S-ar crea astfel temeiul juridic ca o primărie să poată susţine aceste lucrări, din bugetul propriu sau din resurse financiare atrase.

O altă soluţie pe care este chiar aplicarea legii în forma actuală prin demararea unui program de reabilitare a faţadelor degradate ale cladirilor monument care să fie derulat de Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, cu finanţare multianuală cuprinsă în bugetul acestui minister, aşa cum prevede articolul 14.

Voi susţine în Parlament soluţii pentru a reabilita centrele istorice ale oraşelor din România ţinând cont, în acelaşi timp, de problemele sociale ale proprietarilor, care, în mare parte, nu au resurse financiare pentru a susţine aceste cheltuieli. Finanţarea acestor lucrări trebuie să fie considerată printre priorităţile bugetare, mai ales în Braşov, oraş turistic cu ţinută europeană, oraş care poate deveni, în viitor, centru regional” – a declarat Emil Niţă.

De asemenea, deputatul a declarat că va susţine şi demararea unui program de creditare a proprietarilor care doresc să execute aceste reabilitări, beneficiind de garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată de stat, aşa cum stipulează legea.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate