blog-logo

Ultima fiță de amenajări interioare: grădinile verticale!

Ultima fiță de amenajări interioare: grădinile verticale!

Peretii  verzi reprezinta o solutie ecologica ingenioasa de utilizare a suprafetelor verticale si sporire a vegetatiei din orase. Acest gen de proiect poate fi realizat atat la exteriorul cladirilor, generand asa-numitele fatade verzi sau in spatii interioare, pentru a crea gradini verticale. Am facut aceasta distinctie de termeni pentru a face mai usor de urmarit exemplele detaliate pe parcursul articolului, desi in discutiile uzuale se foloseste cel mai des denumirea de “gradina verticala” atat pentru tipul de interior cat si cel de exterior. Cea mai corecta descriere, insa, ramane cea de perete verde, tradusa direct din engleza unde aceasta solutie poarta denumirea de green wall sau living wall, perete viu.

In majoritatea tarilor Uniunii Europene, precum si pe continentul american, astfel de interventii sunt extrem de apreciate,  datorita beneficiilor pe care le ofera. O fatada verde poate sa creasca chiar si cu 10-15% valoarea imobiliara a unei constructii, in timp ce un local cu o gradina verticala atrage cu pana la 30% mai multi clienti. In Romania, astfel de proiecte sunt privite, deocamdata cu un oarecare scepticism.

Partial datorita pretului inca destul de piperat (pentru buzunarul de rand) dar si datorita unei atitudini generale de indiferenta fata de problemele ecologice si de mediu. Desi se vorbeste mai peste tot despre dezvoltare durabila, reducerea poluarii si ecologie, fascinatia autohtona se mentine pe moment in sfera tehnologica, plasmele, consolele si gadget-urile de toate felurile fiind oricand preferate in fata unui colt green. Este o etapa pe care speram sa o depasim impreuna, explicand exact ce implica un perete verde, cum se realizeaza si ce beneficii ne poate aduce, a declarat Cristian Anghel, managerul acestei afaceri de excepție.

Pe scurt, un astfel de perete presupune o cultura hidroponica de plante, cu dispunere verticala si cu un sistem propriu de irigatii ce poate fi sau nu racordat la o sursa curenta de alimentare cu apa. Wow! Suna foarte fancy si destul de complicat. In realitate este vorba doar despre un alt mod de crestere a platelor, unul ce nu implica sol (cultura hidroponica) ci doar apa si nutrientii de baza. Acest lucru permite amplasarea sistemului pe verticala si reduce mult spatiul ocupat de o singura planta, permitand, deci, compactarea plantelor.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Rezultatul? O suprafata complet verde, sau rosie, sau galbena, sau chiar si cu variate modele, in functie de plantele alese si de modul in care sunt plasate. Posibilitatile de creatie sunt, practic infinite. Se pot face compozitii artistice abstracte sau chiar logo-uri si denumiri incluse in suprafata peretilor verzi.

Imaginati-va cat de util si spectaculos este sa va puteti crea logo-ul companiei in acest mod inedit, pe propria fatada, sau pe un calcan neatractiv, vizibil de la mare departare si , momentan, fara taxe suplimentare de publicitate, nefiind o metoda clasica de afisaj impozitabila!

Beneficiile acestei solutii green nu se reduc , insa, la scurtcircuitarea temporara a unor impozite. Avantajele pe termen lung , pentru cei ce aleg astfel de sisteme sunt mult mai mari si deloc de neglijat:

 • Gradinile verticale si fatadele verzi sporesc izolatia termica a cladirii, reducand cu pana la 20% consumul de energie si deci costurile necesare incalzirii sau racirii spatiilor interioare.
 • Fatadele verzi protejeaza cladirile, reducand expunerea acesteia; ele retin apa din precipitatii, impiedicand-o sa ajunga la elementele constructive si reduc frecarea curentilor de aer, prevenind racirea peretilor. Din acest motiv, aceste fatade sunt semi-autonome, necesitand un aport extrem de mic de apa din sistemul intern al cladirii; de cele mai multe ori, apa din precipitatii captata si recirculata de sistem este suficienta pentru dezvoltarea plantelor.
 • Hidroizolatia si sistemul de captare al apei pluviale maresc durata de viata a cladirii cu 15-30 ani!
 • Atat fatadele verzi cat si gradinile verticale izoleaza fonic, reducand zgomotul ambiental interior si exterior. Prin reflectia si refractia sunetelor de catre frunze se reaza un efect de absorbtie ce imbunatateste acustica incaperilor. Spre exemplu, intr-o cafenea aglomerata, in care abia se aude om cu om, o gradina verticala reduce pana la 10db din zgomotul ambiental, permitand comunicarea celor din proximitatea acesteia.
 • Sporirea confortului psihologic al angajatilor si clientilor ce petrec timp in astfel de spatii; aspectul natural, linistior al unei gradini verticale creste randamentul angajatilor dumneavoastra si buna-starea clientilor, permitand o comunicarea mai usoara si o stare generala mai putin tensionata.
 • Gradinile verticale filtreaza si purifica aerul incaperilor; plantele retin praful si absorb substante nocive precum monoxidul de carbon, reziduurile emanate de vopsele si alte finisaje,fumul de tigara si o mare cantitate de bacterii si agenti patogeni, generand in schimb oxigen;
 • Fatadele verzi personalizaza cladirea, ii creste atractivitatea si o transforma in reper urban, cu impact direct asupra notorietatii utiliatorilor spatiului.
Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Ineditul peretilor vii consta insa in faptul ca acorda avantaje nu numai beneficiarului direct, ci au un enorm impact pozitiv asupra mediului urban.

 • Izoland mai bine cladirile, se reduc pierderile de cladura ce contribuie la incalzirea globala si efectul de sera; temperatura din jurul unor astfel de zone este cu pana la 5°C mai mica.
 •  15 mp de fatada verde capteaza pana la 10t de gaze nocive anual!
 • 10 mp de vegetatie retin cca 1.5 kg de praf atmosferic pe an.
 • 1 mp de vegetatie produce pe an cantitatea de oxigen necesara unui om.
 • Fatadele verzi ajuta la captarea si drenarea apei pluviale, reducand riscurile de inundatii si suprasaturare al canalizarii oraselor (care are loc mai mereu la precipitatii ce depasesc 75l/mp)
 • Nu in ultimul rand, astfel de sisteme imbunatatesc aspectul orasului si inlocuiesc cenusiul cotidian cu o pata de culoare, folosind suprafete moarte, lipsite in general de utilitate.

Exista insa si moduri suplimentare de a spori utilitatea peretilor verzi. O tendinta crescanda pe piata externa a acestui tip de gradini este de a le folosi efectiv ca spatii de cultura, la exterior ca “ferme urbane” si la interior ca “gradini aromatice”. Acest lucru este realizat prin inlocuirea plantelor decorative obisnuite ce compun peretii verzi cu plante precum : busuioc, lavanda, rozmarin, cimbru, etc, in cadrul gradinilor aromatice, sau chiar ardei, fasole si rosii in fermele urbane.

Acum ca am vazut ce implica un perete verde si ce beneficii aduce, trebuie explicat si cum anume se relizeaza un astfel de sistem. In general, fiecare companie ce realizeaza  gradini verticale sau fata de verzi are o reteta proprie, fie complet originala, fie sub forma de adaptari sau variatiuni ale unor sisteme functionale deja existente. In Romania , numarul companiilor ce realizeaza asemenea lucrari este extrem de redus si marea majoritate lucreaza cu sisteme importate. Acest lucru face ca pretul unui mp de perete verde sa se situeze undeva intre 350 si 500 euro, o suma consistenta in raport cu veniturile medii romanesti. Pretul variaza in functie de materialele structurale, de sistemele  de irigatii si recirculare a apei si de plantele utilizate.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

La ora actuala, cel mai mare perete verde din Romania este unul relizat in incinta unei cafenele dintr-un mall din… Ploiesti. Probabil va asteptati la o cu totul alta locatie : Bucuresti, Cluj, Timisoara, etc. Curajosul proprietar al celor 16 mp de gradina verticala este insa Cafe Milano din Ploiesti Shopping City, proaspat renovata in noiembrie 2012. Proiectul este realizat prin colaborarea a doua firme de profil : Arta Gradinilor din Bucuresti si Gradini Verticale, din Cluj. Se poate observa, cosiderand provenienta fiecarei firme , cat si locatia proiectului cate de mare (nu) este interesul romanilor la aceasta ora pentru asemenea solutii green.

De apreciat este faptul ca cele doua firme, unindu-si fortele au folosit un sistem propriu, original de gradina verticala , creat prin teste si incercari succesive, pe parcursul catorva ani de experimente. Acest lucru a facut posibila o reducere substantiala a costurilor de realizare si garantarea rezultatului, unul din proprietarii celor doua companii, Cristian Anghel de la Arta Gradinilor, avand chiar o asemenea gradina verticala de 4 mp in propria locuinta! Astfel, sistemul este nu doar supravegehat in permanenta pentru asigurarea functionarii, ci si imbunatatit.

Ingrijirea plantelor cade pe seama sistemului de irigatii si recirculare a apei, autonom, pe baza de programator.Acesta furnizeza plantelor cantitatea optima de apa si nutrienti la intervale regulate, prestabilite prin programare anterioara. Mentenanta se reduce la o inspectare periodica, la 2-3 saptamani in primele luni, pana la maturizarea completa a plantelor, si mai apoi la 2-3 luni , sau la sesizarea vreunei probleme. Dupa cum se poate observa, gradina nu solicita timpul si atentia proprietarului dupa instalare, acesta putandu-se bucura de investitie fara batai de cap suplimentare.

Sa recapitulam deci: o investitie usor piperata,  dar cu numeroase beneficii, ce nu mai necesita eforturi sau costuri suplimentare dupa realizare, un colt de natura de care te poti bucura oricand!

Mai multe informații puteți afla la tel. 0721/202053 sau pe artagradinilor.ro

 

 

Distribuie dacă îți place!
 1. interesanta idee,dar oare ce aspect are o gradina asa,dar din punct de vedere al spatiului ,nu ar mai ocupa foarte mult.

  Reply
 2. […] jos aveti rezultatele si in format video, iar in acest articol vei regasi interviul complet oferit de fondatorul Arta […]

  Reply
 3. […] jos aveti rezultatele si in format video, iar in acest articol vei regasi interviul complet oferit de fondatorul Arta […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.