blog-logo

Dizabilitatea dincolo de aparențe

Dizabilitatea dincolo de aparențe

Programul special pentru a marca Ziua Internatională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost elaborat de 14 entităţi publice şi private din judeţul Braşov. Astfel, prima parte a programului s-a desfăşurat în sala consiliului local Braşov.  In fata a doi consilieri locali si a domnului viceprimar Razvan Popa au fost prezentate problemele deloc puţine ale persoanelor cu dizabilităţi, dar au fost iniţiate şi discuţii privind modul în care sunt percepute persoanele cu dizabilităţi în societate.

Asociaţia Surzilor din România-Filiala Braşov a expus modul în care abordează această deficienţă solicitând totodată instituţiilor care au atribuţii în susţinerea acestor persoane să se implice mai mult, ne refereim la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Braşov.

Reprezentantul Asociaţiei Nevăzătorilor a reiterat ideea ca acea Conventie ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, ratificată de România în anul 2010, ar fi trebuit şi trebuie să se regăsească în legislaţia din România. Din păcate, acest desiderat rămâne o provocare pentru toţi factorii decizionali din Romania.

Alte articole:   Licitație pentru execuția documentației necesare reabilitării corpurilor Școlii Generale de la Liceul Teoretic I.C. Drăgușanu

Ideea de adaptare a comunităţii la cerinţele persoanelor cu dizabilităţi şi promovarea unei imagini pozitive a acestora au fost aduse în atenţia celor prezenţi la masa rotundă.

Totodata reprezentantii Directiei Judetene de Asistenta Sociala si protectia Copilului Brasov a prezentat o statistica in care au fost expuse si serviciile pe care aceasta institutie le gestioneaza, dar si disponibilitatea pentru o colaborare mai stransa cu alte entitati publice si private.

Problema stringenta a persoanelor dependente de tratament medicamentos a fost prezentata de dl Casvean Teodor, presedintele Asociatiei Operatilor pe Cord din Brasov, care a venit si cu propunerea ca la Casa de Asigurari de Sanatate Brasov, mai ales in aceasta perioada , persoanele cu dizabilitati sa nu mai fie nevoite sa astepte afara in frig ore in sir pentru solutionarea unor probleme medicale.

Alte articole:   Avocatul Poporului: Condiţionarea contractului de muncă de vaccinare este neconstituţională

Dincolo de nemultumirile prezentate de participantii la aceasta masa rotunda, coordonatorul Agentiei Judetene pentru Incluziunea Persoanelor cu Dizabiliatati, a Persoanelor Varstnice si Promovarea Solidaritatii Sociale a venit cu urmatoarele propuneri:

  • -identificarea unor solutii clare pentru persoanele cu dizabilitati in medie de 35 de ani, scolarizate sau nu, care sunt dependente de familie si pentru care in viitor sunt necesare crearea  de servicii pentru a  dezvolta capacitatile individuale ale acestora ca in viitor sa poata duce o viata independenta.
  • -organizarea in fiecare luna a unei intalniri cu toti actorii implicati in acordarea serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilitati, fie ca vorbim de institutii publice, fie ca vorbim de organizatii neguvernamentale, tocmai pentru a identifica cele mai bune solutii pentru aceste persoane.
  • -elaborarea unei rezolutii, ca urmare a acestei intalniri, care sa fie prezentate atat reprezentantilor Consiliului Judetean Brasov, reprezentantilor primariei Brasov, dar si celor care vor merge in Parlamentul Romaniei sa reprezinte interesele cetatenilor brasoveni.
Alte articole:   UE propune eliminarea restricțiilor suplimentare pentru cei care dețin certificatul digital COVID

După amiază, la Centrul Cultural Reduta a fost organizata a doua activitate stabilita pentru a marca aceasta zi. Astfel, pe scena Centrului Cultural Reduta au fost programati sa evolueze beneficiarii organizatiilor neguvernamentale  de la Fundatia Rafael, Asociatia Surzlor, Asociatia Nevazatorilor, Asociatia Sfantul Haralambie, dar si  beneficiarii  Centrului „Bradet” si a Centrului pentru copii cu sindrom Down Brasov.

In foaierul Centrului Cultural Reduta au fost expuse pentru vanzare obiecte confectionate de beneficiarii organizatiilor neguvernamentale si ai Directie pentru Protectia Drepturilor Copilului Brasov.

Distribuie dacă îți place!
  1. sant persoana cu dezabilitato locomotorii

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate