blog-logo

Scrisoare deschisă către Monitorul Expres: Furați frate, dar mai citați și sursele!

Scrisoare deschisă către Monitorul Expres: Furați frate, dar mai citați și sursele!

Minusculul ziar Monitorul Expres (ca tiraj și ca audiență pe piața de print din Brașov) face valuri că un articol din newsbv.ro ar fi fost „plagiat“ de la ei. Au dreptate, parțial, dintr-un singur punct de vedere.  Articolul respectiv nu era o exclusivitate, deși cei care ne-au dat informațiile pe tema respectivă ne-au asigurat că subiectul în cauză nu a mai apărut în presă.

Revenind la „deontologii“ de la Monitorul Expres, că pentru copy-paste nu trebuie să fii profesionist, ziar care se pretinde de Brașov, dar care online are un conținut de peste 80% cu știri naționale și internaționale, trebuie să facem următoarele considerații.

Alte articole:   Ministrul Digitalizării: Dosarul cu șină nu va dispărea prea curând în România 

1. M.Ex este un „corespondent“ care transmite din toate colțurile lumii și ale țării. Este adevărat că tabloidele Click!, CanCan, Libertatea, Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei etc., precum și agențiile de presă Mediafax sau Agerpres preiau știrile publicate de M.Ex fără să citeze sursa.

2. Este printre puținele ziare din lume care publică știri scrise doar de redactorii proprii și nu au nevoie de alte surse, motiv pentru care când iau copy-paste știrile nu se obosesc să și citeze sursa.

3. Chiar și când jurnaliștii din Brașov vin cu dezvăluiri despre evenimente de primă mână din orașul unde cică se mai vinde încă Monitorul Expres, cei de la MEX le copiază extrem de atent și bineînețeles și le atribuie. Atenție! Vorbim nu de plagiat, ci de furăciune pe față. Un mic exemplu, ca să nu deranjăm prea tare, este cazul stenogramelor cu nașii de la CFR. Monitorul Expres a copiat cu foarte mare acuratețe conținutul acestora de pe newsbv.ro, evident uitând să spună sursa (Nu vă obosiți să reparați furăciunea, am făcut print screen…). Profesioniștii – Adevărul, Click, CanCan, Libertatea, Hornews.ro, Realitatea, România TV, B1, Gândul și mulți alții s-au „înjosit“ să citeze sursa… Chestiune care s-a repetat a doua zi, Monitorul iar preia stenogramele din newsbv.ro, fără să citeze sursa.

Alte articole:   Ministerul Finanțelor: Datoria guvernamentală a României, la 50% din PIB în luna mai   

4. Monitorul Expres este cel mai puțin citit ziar online din Brașov de către brașoveni, dovadă cifrele de pe trafic.ro. Probabil explicația este și aceea că oamenii citesc știrile din Brașov la prima mână pe alte site-uri care mai conțin și știri din Brașov.

Distribuie dacă îți place!
 1. Sunt de acord cu articolul. Ca si "parinte" al paginibrasovene.ro, ma doare sa recunosc si sa admit faptul ca newsbv.ro este de departe cel mai citit online din Brasov. Dar asta este adevarul. Urmeaza bizbrasov.ro ca specializat pe economic. Restul…sunt istorie in online. O istorie proasta.

  Reply
 2. Hotul prins injura si stiga hotii. Ca mentorul Ponta. Ultima minciuna made SB este cea see you audienta. De fapt, conform trafic.ro, cei mai putini vizitatori online are Brasovultau.ro.

  Reply
  • sa mori tu??? vorbim despre vizitatori online din Brasov! stiu ca deranjeaza gashka de copy paste de la MEX, dar Brasovul Tau are de doua ori mai multi cititori din Brasov decat MEX. Spre disperarea celor care vand gogosi politicienilor ca le fac imagine online….

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.