blog-logo

Viorel Mareș le-a adus zâmbetul copiilor cu dizabilități, abandonați

Viorel Mareș le-a adus zâmbetul copiilor cu dizabilități, abandonați

Consiliul Județean Brașov îi va premia pe cei care s-au implicat voluntari în proiecte care sunt destinate persoanelor mai putin favorizate, sunt posibile atunci când cuvântul de ordine este „responsabilitate”! Gala de acordare a premiilor va avea loc în data de  4 decembrie.

În judeţul Braşov sunt persoane care deşi nu au fost promovate foarte mult de presă, şi-au făcut cu prisosinţă datoria faţă de societate. Un exemplu concludent îl reprezintă şi Viorel Mareş, preşedintele Fundaţiei „Sunshine Romania“.

„Cum e sa te dedici semenilor tăi?“ O întrebare la care Viorel Mareş, reprezentantul fundaţiei Sunshine Romania a raspuns că e frumos şi greu totodată. „E frumos pentru că am reuşit ca împreună cu partenerii din Irlanda de Nord să dezvoltăm un sistem de îngrijire eficient pentru copii cu dizabilităţi din judeţul Braşov. Astăzi ne uităm cu satisfacţie la cei care au crescut îndrumaţi de noi pentru că sunt tineri care au dobândit deprinderi de viaţă independentă. Astfel, doi din copiii preluaţi în anul 2003 din vechiul Centru «Barza Mică» de la Timiş, un centru în care erau copii cu deficienţe grave, acum sunt angajaţi şi muncesc legal, cu contract la firme în care s-au adaptat şi muncesc cu plăcere. Alţi trei tineri au fost reintegraţi în familia de origine şi le oferim suportul nostru astfel încât comunitatea de provenineţă să-i accepte, prevenind astfel un fenomen foarte trist pentru o societate care se doreste a fi europeană, şi aici mă refer la tinerii din centrele care părăsesc sistemul de protecţie fără a avea o pregătire temeinică pentru provocările vieţii. În prezent avem copii cu cerinţe educaţionale speciale care urmează cursurile şcolare şi pentru care fundaţia asigură transportul zilnic la unităţile şcolare din Braşov şi Codlea. Împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov avem planuri de integrare socială pentru fiecare copil care cu siguranţă vor fi realizate“.

Alte articole:   Alarmă falsă cu bombă neexplodată la Colegiul Mircea Cristea

La Hărman, la Casa Sfântul Patrik, funcţionează de mai bine de 7 ani centrul pentru copii cu deficienţe cărora li s-a oferit o şansă. Şansa de a nu fi marginalizaţi, şansa de a demonstra că orice dizabilitate poate fi transformată în abilitate. „Cu acordul şi sprijinul Direcţiei pentru Protecţia Copilului voi continua să militez pentru ca aceşti copii să aibă o viaţă cu adevărat independentă! Pentru că la începutul interviului spuneam că e totodată frumos şi greu să activezi în domeniul protecţiei copilului cu dizabilităţi, având atat de mulţi ani de experienţă consider că sunt foarte multe norme legislative care comporta modificări urgente, tocmai pentru a face ca activitatea noastră cu aceşti copii să fie mai facilă. Şi totuşi, dincolo de carenţele legislative, zilnic, cu delicateţe şi discret îndrumăm copiii pentru a se dezvolta şi a-şi depăşi condiţia socială“, spune Viorel Mareș.

Alte articole:   Raluca Turcan: Majorarea pensiilor cu 40% e o iluzie

Preşedintele Fundaţiei „Sunshine Romania spune că are obligaţia morală să continue acest proiect iniţiat împreună cu partenerii din Irlanda de Nord şi sprijinit de Direcţia pentru Protecţia Copilului Braşov şi pentru că voluntarii irlandezi au fost cu adevarat modele de altruism, „oameni devotaţi ideii de binefacere şi suport necondiţionat“!

„Am convingerea că reuşitele noastre se datorează şi acestor copii cu totul şi cu totul deosebiţi. Pentru ei, Casa Sf. Patrik este cămin în adevăratul sens al cuvântului deoarece copiii găsesc aici nu doar înţelegere, ci sunt trataţi cu atenţia necesară, aici privim copiii dincolo de deficienţa lor. Continuitatea proiectului nostru se bazează şi pe implicarea copiilor în viaţa de zi cu zi a centrului. Regret că nu am avut inspiraţia de a fotografia gradina de zarzavaturi sădite de copii, roşiile şi rădăcinoasele culese în luna septembrie. Ne dorim ca visele acestor copii să se realizeze, din acest motiv suntem foarte atenţi ca evaluarea vocaţională să fie un punct de plecare pe care noi, adulţii, construim zilnic. Ne dorim ca toţi copiii captivi într-o viaţa pe care nu şi-au dorit a fi într-un centru clasic din întreaga ţară, să beneficieze de înţelegerea şi implicarea pe care noi le manifestăm faţă de aceşti copii. Copiii au fost de mici responsabilizaţi în ideea că  fiecare om are drepturi şi obligaţii, dar oamenii au şi vise şi pot fi creativi, ori pot construi ceva nu doar în gând, ci pot să aibă împliniri prin diversele activităţi care le fac plăcere“, a conchis Viorel Mareș.

Alte articole:   Rafila: Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul

Ca partener media al evenimentului, newsbv.ro vă va prezenta persoanele care sunt propuse pentru a fi premiate.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate