Fermierii au acces la 230 de milioane de euro începând cu data de 26 noiembrie

Fermierii au acces la 230 de milioane de euro începând cu data de 26 noiembrie

Doua dintre cele mai accesate masuri finantate din fonduri europene pentru agricultura se deschid din nou incepand cu data de 26 noiembrie, pentru ultima data in cadrul PNDR 2007-2013.

Este vorba despre masurile 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole si 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, pentru care s-au solicitat peste 3 miliarde de euro fonduri nerambursabile, de la inceputul Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013 si s-au alocat peste 1,2 miliarde de euro .

In aceasta sesiune sunt disponibili 150 de milioane de euro pentru masura 121 si 80 de milioane de euro pentru masura 123, ambele masuri avand ca obiectiv principal: cresterea competitivitatii  sectorului agricol si silvic.

„În cadrul primei sesiuni din acest an, la nivelul OJPDRP Brasov au fost declarate conforme 113 proiecte, din care 109 pe masura 121. De la începutul PNDR 2007-2012, la Brasov s-au depus circa 1.500 de proiecte cu finantare din FEADR, s-au contractat aproape 700 si s-au finalizat circa 150 de proiecte, restul fiind in derulare. Ultima zi de depunere de proiecte este 18 ianuarie 2013. Ii sfatuim pe solicitanti sa nu lase pe ultima suta de metri depunerea de proiecte, pentru a avea timp sa corecteze eventualele neconformitati minore care i-ar putea impiedica sa acceada la etapa de evaluare si selectie“, a precizat pentru newsbv.ro Nicoleta Buta, director Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP).

Alte articole:   În județul Brașov încă există un focar activ de pestă porcină africană

Odata implementate, proiectele care vor fi finantate prin aceste doua masuri vor contribui la cresterea semnificativa a ponderii produselor romanesti de calitate, atat in ce priveste sectorul de legume-fructe, cat si  cel zootehnic. Doritorii pot depune proiecte de investitii pentru constructia de sere, de infiintare si modernizare a  culturilor de legume, plantatii de arbusti, pomi fructiferi, capsunarii, depozite de produse agricole, spatii de procesare a produselor obtinute in cadrul fermei si nu numai, pentru crearea unor conditii adecvate standardelor europene, in ferme de porci, gaini,sau capre si oi. Se pot achizitiona utilaje specializate pentru  ferme si instalatii pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile. Proiectele sunt evaluate pe baza unor punctaje .

Toate aceste investitii vor conduce la o mai buna utilizare a potentialului uman, la scaderea costurilor de productie, la cresterea in general a viabilitatii economice, la implementarea unor noi tehnologii de pe urma carora sa rezulte produse competitive, adaptate cerintelor pietii, utilizarea durabila a resurselor de apa si energie, reducerea poluarii cu nitrati.

Prin masura 121 – modernizarea exploatatiilor agricole suma maxima nerambursabila pentru finantarea unui proiect este de 1,6 milioane de euro  (minimum 5.000 euro valoarea unui proiect), iar solicitantii pot fi doar fermierii (persoane fizice si juridice care au ca principal activitate agricultura si detin o suprafata minima de 2 UDE.

Alte articole:   Respectarea măsurilor anti-COVID-19, verificată în 26 de penitenciare din România

Unitatea de Dimensiune Economica (UDE) reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole – valoarea unei unitati de dimensiune economica este de 1.200 Euro. Pentru a afla numarul de UDE al unei exploatatii agricole, suprafata cultivata sau numarul de animale se va inmulti cu un coeficient specific fiecarui tip de culturi sau animale. Acesti coeficienti (UDE/ha) se regasesc pe site-ul Ministerului Agriculturii AICI.

Masura 123 priveste in special marketingul si procesarea si se adreseaza atat persoanelor fizice autorizate dar in special microintreprinderilor, IMM-urilor si altor intreprinderi care produc valoare adaugata, prin prelucrare, produselor agricole si forestiere, sprijinul maxim nerambursabil in cadrul unui asemena proiect mergand pana la 3 milioane de euro.

 

 

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.