blog-logo

Copiii din familiile dezorganizate sau sărace au „after school” pe banii primăriei

Copiii din familiile dezorganizate sau sărace au „after school” pe banii primăriei

Primul Centrul de îngrijire de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc „Astra” a fost inaugurat ieri în cadrul Şcolii Generale nr. 3. Acesta este de fapt un centru de tip „after school” destinat micuţilor din clasele primare care provin din familii cu o situaţie materială precară sau cu probleme, şi care nu îşi permit să achite un astfel de serviciu.

Centrul are o capacitate de 15 locuri/zi şi este structurat pe două nivele, unde copiii au  săli de studiu, de joacă, dar şi o sală unde servesc masa. Acest Centru se adresează copiilor de vârstă şcolară, din clasele I-IV, şi familiilor acestora. „Scopul acestui centru este de a preîntâmpina instituţionalizarea copiilor şi de a rămâne alături de familiile lor prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinţi sau reprezentanţii legali. Micuţii vin după şcoală aici, în jurul prânzului, şi rămân până la ora 16.00, sau chiar şi mai mult, timp în care servesc o masă caldă, sunt ajutaţi pentru a-şi face lecţiile şi participă şi la numeroase activităţi cultural-educative şi de petrecere a timpului liber”, a explicat Mihaela Barbu, directorul DSS Braşov.

Alte articole:   Un jandarm montan patrulează pe pârtiile din Poiana Brașov cu snowboard-ul VIDEO

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt: copiii şi părinţii din municipiul Braşov, cărora li se acordă prestaţii şi servicii destinate prevenirii separării lor; copiii care trăiesc în medii dezavantajate şi unde există riscul de separare a acestora de mediul lor familial (inclusiv consum de alcool al unuia sau a ambilor părinţi, violenţă în familie, etc.); copiii reintegraţi în familie; copiii aflaţi în situaţie de risc (abandon, abuz, neglijare şi exploatare) sau copiii care manifestă comportamente deviante, cu absenteism şcolar şi risc de abandon şcolar.

O investiţie de peste 265.000 de euro

Atât micuţii, cât şi părinţii lor primesc şi consiliere psihologică, iar, dacă este cazul, în vederea consolidării abilităţilor şi cunostinţelor părinţilor privind creşterea şi educaţia corespunzătoare a copilului, centrul derulează şi programe de educaţie parentală.

Alte articole:   Ninsorile și viscolul paralizează traficul în România: 9 drumuri naționale ÎNCHISE

Centrul a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa şi instruirea personalului aferent” de Primăria Braşov prin Direcţia de Servicii Sociale şi a fost cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei  prin Unitatea de Management a Proiectului – Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Valoarea proiectului a fost 265.539 euro din care 75. 000 euro finanţare nerambursabilă, iar 172.000 euro contribuţia proprie în natură a Primăriei, reprezentând terenul şi clădirea, iar restul banilor pentru diferite taxe aferente acestei finanţări.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.