blog-logo

Parteneriat pentru diminuarea discriminării sociale la Codlea

Parteneriat pentru diminuarea discriminării sociale la Codlea

Discriminarea este o plagă a comunitătilor si are rădăcini adânci în ignoranță si în teamă…

E foarte important ca în scoală să se facă educatie în acest sens, astfel încât elevii să devină adulti responsabili si atenti în relationare. Credincioase acestei meniri, Scoala Generală nr. 2, Scoala Generală nr. 3, Liceul Teoretic si Colegiul Tehnic „Simion Mehedinti”, toate din Codlea, au răspuns initiativei Serviciilor de educatie si de asistentă psihosocială a Penitenciarului Codlea si Fundatiei Rafael de a le vorbi elevilor din clasele VIII-XII despre efectele negative ale discriminării.

Serviciile care se ocupă de pregătirea persoanelor private de libertate pentru reintegrare socială au mai avut astfel de actiuni în comunitate, în colaborare cu Asociatia pentru Securitate Urbană si Mediere, cu Asociatia Pro Codlea, ASS Scut Brasov, ori prin actiuni artistice sau ecologice.

Alte articole:   Ministrul Educației: Numărul de elevi din clasele de liceu va fi redus

De asemenea, Fundatia Rafael, prezentă în mod constant în viata socială a comunitătii, a contribuit la diminuarea discriminării prin tot ce a făcut până în prezent: evenimente artistice si caritabile, actiuni de informare a comunitătii si de implicare a acesteia în integrarea persoanelor cu dizabilităti.

Regăsite într-un obiectiv comun, penitenciarul si fundatia au conceput un proiect menit să contribuie la diminuarea discriminării. Astfel, elevii au avut ocazia să afle riscurile la care se supun dacă încalcă legea (un pic de prevenire nu strică), dar si care sunt eforturile pe care trebuie să le facă o persoană care, constientă fiind de faptul că a gresit, se străduieste să revină în comunitate. Apoi, au auzit ce înseamnă o dizabilitate, au avut posibilitatea să afle care sunt nevoile si dificultătile persoanelor cu dizabilităti si cum se poate evita discriminarea acestora.

Alte articole:   Mai multe străzi din Săcele rămân fără curent electric

Dincolo de aspectele specifice, abordarea discriminării a cuprins o arie mai largă, pentru că nu doar persoanele private de libertate sau cele cu dizabilităti sunt discriminate, ci oricine este oarecum diferit de ceilalti. Participantii au învătat să-i privească pe ceilalti cu bunăvointă si cu acel firesc cu care îi tratezi  pe egali.

Fiecare om este unic si are în el o frumusete care se vrea descoperită. Putem să o căutăm sau si mai mult să o îngropăm. De noi depinde, dar e bine să nu uităm că frumosul din noi se descoperă doar odată cu frumosul din celălalt. Nu putem vedea binele din celălalt, dacă binele din noi leneveste. Si, ceea ce e mai important: „Primum non nocere!”

Alte articole:   22.01.2021 148 de cazuri noi de COVID-19, la Brașov. Sunt pozitive 1.540 de persoane
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate