blog-logo

Ziua vânătorilor de munte în Afganistan

Ziua vânătorilor de munte în Afganistan

Acum 96 de ani, la 3 noiembrie 1916, vânătorii de munte apăreau în istoria militară a poporului român (citește istoricul vânătorilor de munte AICI! ). Acum, ei sunt la datorie, departe de casă, într-o ţară răvăşită de ani de zile de război, aşa cum este Afganistanul.

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” este o mare unitate dislocată în Braşov. De-a lungul istoriei, militarii acestei structuri şi-au adus contribuţia la toate marile momente ale istoriei contemporane ale României. Drumul lor, de-a lungul anilor, a fost udat cu sângele eroilor căzuţi la datorie. Urmaşii lor, adevăraţi apărători ai crestelor Carpaţilor, au dus mai departe cu cinste numele de vânător de munte. Vânătorii de munte sunt forţe specializate pentru lupta şi traiul în teren muntos.

Începând cu anii ‘90, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte au început să lucreze cu subunităţi şi unităţi din armatele NATO, ajungând în anul 2012 cu forţe, subunităţi şi structuri la un grad de pregătire care să permită desfăşurarea misiunilor internaţionale.

Este prima mare unitate tactică din Forţele Terestre care a rotit complet în teatrul de operaţii din Afganistan batalioanele de manevră. De asemenea, a acţionat cu forţe de nivel companie şi în teatrele de operaţii din Irak şi Kosovo.

Cadrele militare din Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” sunt excelent pregătite din punct de vedere al specialităţii, dar şi al pregătirii militare generale. La ora actuală, este o mare unitate tactică de bază a Diviziei 1 Infanterie „Dacica” şi a Forţelor Terestre din Armata României.

Comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, colonelul Cristinel Cernea este unul dintre cei mai vechi militari din unitate. A venit în marea unitate în anul 1981. El crede că „vânătorii de munte trebuie să posede aceleaşi calităţi ca orice militar din armata română: tenacitate, perseverenţă, curaj şi răbdare. Dar, cel mai important lucru l-ar reprezenta forţa caracterului. Napoleon spunea că între inteligenţă şi caracter, acesta din urmă primează. Cu siguranţă că acest lucru generează cea mai importantă calitate pentru un vânător de munte: spiritul de corp“.

Alte articole:   Educație Juridică Brașov - Consiliul Concurenței. Măsuri de punere în aplicare a Regulamentului privind promovarea echității și a transparenței pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online

Reforma armatei române i-a schimbat şi pe apărătorii crestelor Carpaţilor. Brigada 2 Vânători de Munte s-a mişcat extraordinar de mult şi bine, în primul rând, după anii 2000. Sigur că misiunile externe au fost multiple, implicarea pornind de la categoria individ, până la structura tip batalion şi chiar comandament de brigadă. În plan acţional, marea unitate a crescut foarte mult. Cel puţin în ultimii ani, considerând aici şi teatrele de operaţii, despre Brigada 2 Vânători de Munte s-au spus numai lucruri pozitive. În acelaşi timp, încercăm să ne păstrăm la acest nivel de profesionalism, a spus colonelul Cristinel Cernea.

Astăzi, vânătorii de munte braşoveni sunt la datorie în Afganistan. Beretele verzi sunt deja cunoscute în provincia Zabul, unde militarii români îşi desfăşoară activitatea pentru şase luni. Comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” este acum şi comandantul Contingentului Naţional şi locţiitor al comandantului Combined Task Force Arrowhead pentru operaţii NATO. La această oră, Brigada 2 Vânători de Munte acţionează cu forţe proprii, cu militari din structurile brigăzii în proporţie de 93% la cele două batalioane, 21 şi 33 Vânători de Munte.

Aş dori să scot în evidenţă faptul că, forţele brigăzii au acţionat pe perioada campaniei de vară, o continuă pe cea de toamnă şi vor preda în aproximativ o lună şi jumătate toate responsabilităţile Brigăzii 18 Infanterie Banat, a declarat colonelul Cristinel Cernea. În acest moment, suntem o forţă de bază a Brigăzii 3-2 Stryker din SUA. Peste 1200 de militari din Brigada 2 Vânători de Munte acoperă un coridor de peste 160 de kilometri lungime şi aproximativ 10 lăţime din provincia Zabul, din care cele mai complexe şi periculoase districte sunt Shajoy şi Qalat. Cooperăm foarte bine cu alte forţe româneşti aflate aici, structuri din Direcţia de Informaţii Militare, Comandamentul Logistic Întrunit, cu românii care lucrează în Comandamentul Regional de Sud, cât şi cu toate echipele de consiliere şi legătură care acţionează în subordinea brigăzii. Din punct de vedere acţional, toţi subordonaţii mei îşi fac pe deplin datoria, în acest mediu ostil. Suntem aici pentru a reprezenta cu cinste Forţele Terestre şi Armata României în ansamblul său.

Alte articole:   Distribuitori de energie electrică, prinși cu mâța în sac. Consiliul Concurenței trece la controale

Teatrul de operaţii din Afganistan implică o serie de pericole şi greutăţi deosebite. Privind doar partea militară a problemei, riscurile sunt de la mediu la ridicat, atât în bazele de operaţii înaintate sau cele de patrulare, unde trăiesc militarii români, cât şi în afara acestora, pe coridorul de securitate asigurat de către forţele Brigăzii 2 Vânători de Munte. Începând din a doua parte a verii aceste riscuri au generat şi alte tipuri de incidente denumite green on blue, a specificat colonelul Cristinel Cernea.

Ele sunt foarte cunoscute şi de care noi, militarii români, încercăm să ne ferim. În acelaşi timp, riscul poate să fie şi o accidentare, o îmbolnăvire. Se spune că aici greşeşti o singură dată. Relaţia dintre români, americani şi afgani, acest triunghi al situaţiei din Afganistan este una care să ne dea speranţe către viitor. Când am venit aici am găsit o situaţie bună, realizată de colegii din Brigada 282 Infanterie Mecanizată din Focşani. Acest parteneriat l-am dezvoltat şi l-am diversificat foarte mult, ajungând în acest moment să pot afirma că este o relaţie excelentă de colaborare. Avem în atenţie să ajutăm poporul afgan în reclădirea acestei regiuni şi ţări, atât de devastate de război.

Alte articole:   Cartea de identitate electronică nu e obligatorie, dar nu se poate călători în străinătate fără ea

Pe 3 noiembrie este Ziua Vânătorilor de Munte. Cu acest prilej, colonelul Cristinel Cernea a transmis camarazilor din ţară: mesajul către toţi vânătorii de munte, în primul rând către cei din Brigada 2 Vânători de Munte, dar şi din celelalte părţi ale ţării, cu o menţiune deosebită pentru fraţii noştri, colegi din Brigada 61 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc este acela de a fi tari ca stânca şi să nu uităm niciodată exemplul moral al căpitanului Virgil Bădulescu care la 3 noiembrie 1916 în fruntea a aproximativ 4000 de militari a străbătut pe jos distanţa Bucureşti Târgu Neamţ pentru a clădi spiritul vânătorilor de munte.

Din provincia Zabul, Afganistan vă transmit cele mai alese gânduri către toţi colegii din România. Vă cer colegilor din Brigada 2 Vânători de Munte spirit de sacrificiu, reînvierea spiritului de corp şi să ne reîntâlnim sănătoşi în luna decembrie.

De asemenea, vă transmit din partea tuturor colegilor din FOB Lagman tradiţionalul LA MULŢI ANI ! cu ocazia Zilei Vânătorilor de Munte.

  • Plutonier-major Lucian IRIMIA
  • Teatrul de Operaţii din Afganistan
Distribuie dacă îți place!
  1. Salutari camaraderesti vanatorilor de munte, din partea membrilor Ligii Militarilor Profesionisti!! – http://www.ligamilitarilor.ro
    Marinarii Constanteni, sunt alaturi de militarii muntilor!
    ONOARE SI PATRIE!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate