Terenul de la Colorom – „otrava“ din inima Codlei

Terenul de la Colorom – „otrava“ din inima Codlei

Colorom Codlea, înainte de a fi demolat. Foto: codlea-info.ro

Terenul de aproape 50 de hectare unde exista până în urmă cu câțiva ani halele de producție ale fostului combinat chimic Colorom a intrat în vizorul prefectului Mihai Mohaci, care a solicitat atât Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, cât şi Gărzii de Mediu Braşov un control amănunţit cu privire la ecologizarea terenului după demolarea vechilor hale.

„Se pare că lucrurile nu au fost finalizate aşa cum trebuie, iar acest lucru reiese dintr-un raport pe care l-am primit de la fosta conducere a Gărzii de Mediu. Dacă măsurile impuse de autorităţi nu au fost îndeplinite, doar s-au astupat nişte gropi cu pământ, în loc să fie ecologizat terenul contaminat, vom lua măsuri drastice”, a precizat prefectul Mihai Mohaci.

Reamintim că activele fostei societăți specializate în fabricarea de coloranţi şi hârtie heliografică au fost cumpărate de omul de afaceri Maor Zinger, în primăvara lui 2007, cu 7,5 milioane euro, la licitația organizată de lichidatorul judiciar. Acesta a achiziţionat toate activele fostei fabrici de coloranţi, incluzând un teren de 44,8 hectare, o staţie de epurare microbiologică şi un baraj de captare a apei din Zărneşti.

Pe terenul respectiv, Zinger intenţiona să construiască un ansamblu rezidenţial, clădiri de birouri șli mall-uri. Uzina a fost rasă din temelii, iar terenul a rămas pârloagă de mai mulţi ani, însă demolarea presupunea şi ecologizarea solului care era contaminat, ţinând cont că acolo a funcţionat un combinat chimic.Potrivit unei expertize realizate înaintea lichidării societății, doar ecologizarea terenului făcută la standardele impuse de normele europene ar fi costat aproximativ 2 milioane de euro.

Alte articole:   VIDEO Roxana Mînzatu, despre noul proiect de lege pentru Start Up Nation

La un an de la cumpărarea activcelor Colorom prin firma Atlanta House, Zinger – partener de afaceri al familiei George Scripcaru în afacerea Eliana Mall, i-a vândut terenul firmei Avasca Real Estate SRL, al carei patron este un elvetian, Sommer Arthur Mayer, și el implicat cu timp în urmă în afacerea Eliana Mall.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap