blog-logo

Condmag, amendată pentru licitații trucate la Transgaz!

Condmag, amendată pentru licitații trucate la Transgaz!

Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu amenzi în valoare totală de 25,5 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro) pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz Mediaş, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze în perioada 2009-2011.

Firmele sancţionate sunt Condmag Braşov, Inspet Ploieşti, Moldocor Piatra Neamţ şi T.M.U.C.B. (Trustul de Montaj Utilaj Chimic Bucureşti) , sancţiunile fiind aplicate în cadrul unei investigaţii privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz în perioada 2009 – 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

Astfel, firmele Condmag şi Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milione de euro) şi, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi” organizată în anul 2009.

„Trucarea ofertelor a constat în schimbul de informaţii sensibile, cu caracter confidenţial, care au permis firmei Inspet să câştige licitaţia, conform unei înţelegeri prealabile”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

De asemenea, firma Moldocor a fost amendată cu 2,235 milioane de lei (500.000 euro), iar T.M.U.C.B. cu 11,38 milioane de lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Conductă de transport gaze 20” Giurgiu Ruse” organizată în anul 2011. Trucarea licitaţiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenţi, firma T.M.U.C.B. transmiţând firmei Moldocor informaţii confidenţiale cuprinse în oferta sa financiară.

Alte articole:   Incidența cazurilor de COVID-19 este 3,51 în municipiul Brașov și 2,84 în județ

„Avem dovezi că aceste companii s-au înţeles asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, schimbând informaţii comerciale sensibile. Înţelegerile de trucare a licitaţiilor, reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la achiziţionarea, de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa investigaţia”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Distribuie dacă îți place!
  1. […] de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe” a declarat pentru newsbv.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului […]

    Reply
  2. […] începutul lunii, Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu amenzi în valoare totală de 25,5 milioane d… (circa 5,6 milioane de euro), printr care și Condmag, pentru trucarea a două licitaţii […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate