blog-logo

Artist brașovean la București: „Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină“

Artist brașovean la București: „Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină“

În final de toamnă, cele trei săli ale galeriei AnnArt din București găzduiesc un eveniment mult-aşteptat: reîntâlnirea cu creaţia lui Ştefan Câlţia în expoziţia „Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină“, cu vernisaj joi 1 noiembrie, la ora 19.00.

Expoziţia reuneşte lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezintă capitolul V din proiectul Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia al Galeriei Posibile. Curatorul expoziţiei este Adrian Buga, care a făcut o selecţie de lucrări de mare intensitate simbolică din colecţia Casei Regale a României, de la Săvârşin şi de la Palatul Elisabeta.

În acelaşi timp, expoziţia este însoţită de un grup de şapte lucrări realizate de artist în 2012 – picturi cu personaje iconice din creaţia lui Câlţia: făpturi enigmatice şi ţinuturi misterioase ieşite din memoria ţărănească transilvană şi imaginarul ludic al spaţiului cultural central-european.

Pe lângă întâlnirea de excepţie cu lucrări reprezentative din colecţia regală, publicul nostru colecţionar va putea vedea, în premieră absolută, lucrări noi ale lui Ştefan Câlţia, precum şi seria impresionantă de 91 de gravuri cu flori şi ierburi – câte una pentru fiecare an de vârstă a Regelui Mihai. „Vom arăta aceste lucrări delicat-plutitoare în foaie de hârtie specială într-o instalaţie insolită, alături de plăcilede gravura cu desenul săpat în zinc“, spune  Gabriela Massaci, directorul Galeriei AnnArt.

Alte articole:   Elevi de la două licee din Brașov au creat obiecte pe care le-au vândut, iar banii vor fi donați pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție

Artist de însemnătate definitorie pentru istoria noastră culturală, pictor şi grafician de notorietate absolută în rândul colecţionarilor din România şi din străinătate, Ştefan Câlţia a avut ca mentori-formatori pe Julius Podlipny, la Timişoara şi pe Corneliu Baba, la Bucureşti. A fost profesor la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti.

Este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Lucrările sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Norvegia, Muzeul HR Giger din Gruyére, Elveţia, MNAC din Bucureşti şi Muzeul Brukenthal din Sibiu, România. În prezent, lucrează la Bucureşti şi la Şona, Făgăraş.

Expoziţia Ştefan Câlţia: Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină este deschisă în perioada 1 noiembrie – 8 decembrie 2012. Partenerii expoziţiei sunt Galeria Posibila, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Ştefan Câlţia s-a născut la 15 mai 1942, la Braşov. Copilăria o petrece în Făgăraş şi Şona, unde locuia bunica lui, Eudochia. După eşecul de la Seminarul Teologic din Sibiu, se înscrie la Liceul de Arte Plastice şi Muzică din Timişoara unde îl întâlneşte ca profesor pe artistul Julius Podlipny.

Îşi continuă studiile la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti, promoţia 1970, clasa profesorului Corneliu Baba. Între 1993 şi 2010 a fost profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Secţia Pictură. În prezent, lucrează la Bucureşti şi Şona, Făgăraş.

Alte articole:   Rusu: Finanțările nerambursabile pentru structurile sportive au intrat în linie dreaptă

Cea mai însemnată publicaţie despre lucrările sale de grafică din anii ’70-’80 apare la Editura Meridiane. Autoarea, criticul Amelia Pavel contextualizează opera artistului şi  se apleacă exclusiv asupra graficii şi gravurii, preocupări constante ale artistului.

În anii ’80-’90 expune regulat în Danemarca şi Norvegia. În 1995, cu ocazia expoziţiei de la Tegnerforbundet Galleri din Oslo, Museet for Samtidskunst Denmark îi achiziţionează trei desene de mari dimensiuni. În 1993, la Galeria Catacomba, curatorul şi artistul Sorin Dumitrescu îi deschide una din cele mai ample şi spectaculoase expoziţii, când expune şi unul din desenele de 12 metri. Mai apoi, în anii ’90 are o serie de expoziţii în Germania, ocazie cu care este tipărit albumul ‘Zwichen den Welten’.

Odată cu înfiinţarea Galeriei Posibile, la începutul anilor 2000, desfăşoară o serie de expoziţii în ţară, printre cele mai relevante numărându-se, în 2004 – expoziţia de la Galeria Mansardă a Universităţii de Vest Timişoara, când i se organizează o amplă retrospectivă, cu peste 150 de lucrări; mai apoi, în 2006 – la Muzeul Brukenthal din Sibiu, curatorul Jan de Maere deschide cu lucrări Ştefan Câlţia, expoziţia Voyages Transilvanyens. În acelaşi an, la Muzeul de Artă din Cluj are loc expoziţia Vânzătorul de aripi, ce reuneşte lucrări  de referinţă din perioada anilor ’80 – anii 2000.

Alte articole:   Clădirile noi, dotate obligatoriu cu panouri solare

În 2008, deschide la biserica din Herina Bistriţa, expoziţia instalaţie Desene pentru Herina ce cuprinde desene de mari dimensiuni pe calc, o carte şi o cunună de flori. Lucrările din expoziţie au fost gândite şi realizate special pentru acest loc, iar albumul realizat ulterior a avut o dublă intenţie – aceea de a documenta în primul rând expoziţia celor 16 desene, dar şi pentru a prezenta Biserica de la Herina, unul dintre cele mai frumoase monumente medievale transilvane.

În 2010, expoziţia Ceşti cu plante de pe deal a însemnat inedita provocare de a crea o colecţie de 100 obiecte unicat de porţelan pictat, artistul folosind motive vegetale inspirate de plantele de pe dealurile Şonei pentru a decora ceşti, farfurioare, linguriţe şi ceainice din porţelan.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.