blog-logo

Numărul vacilor de lapte a scăzut cu 10% în ultimii cinci ani

Numărul vacilor de lapte a scăzut cu 10% în ultimii cinci ani

vaciParticipanţii la prima Conferinţă naţională privind „Creşterea şi sănătatea vacilor de lapte”, fermieri, crescători de animale, medici veterinari de liberă practică şi medici veterinari de la stat, întruniţi joi şi vineri la Braşov, trag un semnal de alarmă asupra creşterii vacilor de lapte din România, al căror număr a scăzut în ultimii cinci ani cu 10%.

„Niciodată până acum nu am avut senzaţia că efectivele de vaci cu lapte scad continuu, iar crescătorii de vaci cu lapte sunt constrânşi de faptul că nu mai pot să continue creşterea lor din motive financiare. Criza financiară pe care o tot discutăm de trei ani sigur îi afectează şi pe crescătorii de vaci cu lapte, or, în condiţiile în care fermele mici nu mai pot să supravieţuiască, iar ţăranii fac fel şi fel de improvizaţii ca să poată creşte vaci cu lapte, sunt aspecte îngrijorătoare pentru noi. Creşterea unei vaci sau a două, trei legate cu funia pe marginea şanţului sunt aspecte care nu fac cinste ţăranilor noştri”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, Horaţiu Olariu.

Alte articole:   Au început lucrări de reparații pe DN1A, în zona afectată de revărsarea Tărlungului

Sursa citată a precizat că este necesar să fie atraşi în activitatea de creştere a vacilor cu lapte tinerii de la sate care trebuie susţinuţi, iar aici trebuie să intervină factorii de decizie guvernamentali, sau anumite subvenţii de stat care se acordă în prezent să fie date crescătorilor care produc lapte pentru piaţă, nu numai pentru consumul familial.

În ceea ce priveşte activităţile sanitar veterinare preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor veterinari din România a afirmat că aşa-numitele programe strategice sanitar-veterinare să fie în aşa fel elaborate încât ele să cuprindă boli care interesează crescătorii de vaci cu lapte cum ar fi cele care influenţează comerţul cu produse de origine animală sau care influenţează comerţul cu animale vii sau a bolilor care sunt de interes pentru sănătatea publică, cum ar fi de exemplu tuberculoza.

Alte articole:   Cod portocaliu de furtuni, în județul Brașov. Vijelii puternice și grindină de mari dimensiuni

„Din discuţiile pe care le-am avut în timpul conferinţei cu cei peste 300 de participanţi din toată ţara, începând de la crescătorii de vaci cu lapte la fermieri mici şi mari şi medici veterinari, se doreşte o simplificare a documentelor care există, dar nu din punctul de vedere al conţinutului, ci al redactării. La finalul conferinţei naţionale vom întocmi o rezoluţie cu cele mai importante probleme discutate aici pe care o vom trimite factorilor de decizie guvernamentali, pentru a lua măsurile care se impun, iar fermierii şi crescătorii de vaci cu lapte să fie mult mai mult sprijiniţi decât până acum”, a subliniat Horaţiu Olariu, citat de Agerpres.
La rândul lui, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, Viorel Andronie, a precizat că numărul vacilor cu lapte şi a efectivelor matcă a scăzut foarte mult în mediul rural, în gospodăriile populaţiei şi din păcate acest număr de animale nu a fost înlocuit cu ferme aşa cum ar fi fost normal.

Alte articole:   Studenții brașoveni, pregătiți pentru a intra în Circuitul de la Barcelona - Catalunya

„Populaţia din mediul rural este îmbătrânită şi continuă să îmbătrânească şi de aceea vom propune ca tinerii să fie susţinuţi pentru a-şi organiza ferme pentru creşterea vacilor de lapte. Din punctul de vedere al Colegiului Medicilor Veterinari din România cred că un obiectiv extrem de important în cadrul acestei conferinţe naţionale, a fost posibilitatea de a pune laolaltă fermierii, crescătorii de vaci cu lapte şi medicii veterinari cu care ei lucrează. Este foarte importantă această relaţie. Crescătorii de animale au venit cu problemele, iar noi să încercăm să îmbunătăţim munca pe care o ducem împreună”, a mai spus Viorel Andronie.

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România a ţinut să precizeze că asocierea fermierilor ar fi cea mai bună soluţie şi le-ar da posibilitatea ca pe lângă ferme să creeze şi mici făbricuţe pentru prelucrarea materiei prime ceea ce creează competiţie, iar procesatorul este nevoit să dea preţul dorit.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.