blog-logo

Tradiție: „Focul lui Sumedru“ la Șirnea

Tradiție: „Focul lui Sumedru“ la Șirnea

Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural „Reduta”, împreună cu Primăria Fundata, Şcoala Generală Şirnea şi Asociaţia Pro Şirnea vă invită joi, 25.10.2012, la Focul lui Sumedru în satul turistic Şirnea.

În noaptea de 25/26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în localităţile din zona etnografică Bran, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic.

În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate şi resturi vegetale, se adună întrega suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu’ lui Sumedru!”. Femeile împart covrigi, nuci şi mere. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi, cu care fertilizează grădinile şi livezile.

Sărbătoarea are de fapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în aceată perioadă. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi.

Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor. Este vorba de „focul viu” al ciobanilor români, care purifică îndeosebi păstorii şi turmele.

Alte articole:   ISJ Brașov a publicat lista circumscripțiilor și numărul de locuri pentru înscrierea în clasa pregătitoare
Manifestările se vor desfăşura după următorul program:
  • – ora 15.00: „Focul lui Sumedru” în legenda Branului; Şezătoare la Muzeul „Nicolae Frunteş”
  • – ora 17.00: Vecernie la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”
  • – ora 19.00: Aprinderea Focului pe Păltiniş şi împărţirea darurilor
  • – ora 20.00: Agapă frăţească

 

Distribuie dacă îți place!
  1. Povestea celor zece frati din Legenda se desfasoara in aceasta noapte in jurul Focului lui Sumedru.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.