blog-logo

Congres de numismatică la Brașov

Congres de numismatică la Brașov

Primul congres internaţional de numismatică se desfăşoară în perioada 18-20 octombrie la Braşov, în organizarea Societăţii Numismatice Române, a filialei Braşov, Consiliul Judeţean şi Centrul Cultural Reduta Braşov.

„Încercăm să reluăm de fapt o tradiţie interbelică aşa cum de altfel avem întreaga politică actuală a Societăţii Numismatice şi în general am avut această politică de a ne respecta tradiţiile de la începuturi, societatea fiind fondată în anul 1903, anul viitor fiind 110 de activitate neîntreruptă.

Din anul 1933, când societatea împlinea 30 de ani de activitate, s-a considerat necesar să se organizeze o suită de congrese, dar după război s-a întrerupt această tradiţie, iar noi dorim acum să o reluăm. În perioada comunistă Societatea Numismatică a supravieţuit la început într-un regim semiacceptat de autorităţi, apoi acceptat în întregime, dar nu am avut posibilitatea să organizăm manifestări internaţionale. Încercăm să reluăm tradiţia de unde am lăsat-o”, a declarat joi pentru AGERPRES preşedintele Societăţii Numismatice Române şi şeful Clubului Numismatic al Academiei Române, Emanuel Petac.

Alte articole:   Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile se pot vaccina în etapa a II-a, fără programare

La congresul de la Braşov participă muzeografi, cercetători, şi colecţionari din România, dar şi renumiţi cercetători din Republica Moldova, Italia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ucraina.

Potrivit lui Emanuel Petac, congresul se desfăşoară pe două secţiuni: una de numismatică antică, respectiv greco-romană şi medievală începând cu perioada bizantină până spre evul mediu dezvoltat, sec XVI-XVII şi a doua secţiune cu lucrări care corespund epocii moderne şi contemporane respectiv din sec al XVIII-lea până în zilele noastre.

„Sunt discuţii între specialişti, dar şi între cei mai reprezentativi colecţionari, pentru că trebuie spus că de la înfiinţare în anul 1903 a fost o grupare de profesionişti, dar şi de colecţionari constituită pe temeiul, modelul, fundamentul dat de celelalte societăţi ale vremii, când erau colecţionari şi colecţii serioase în România încă de la mijlocul sec al XIX-lea. Ca atare s-a considerat necesară organizarea unei societăţi numismatice pe modelul celor din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austro-Ungaria”, a precizat Enmanuel Petac.

Alte articole:   Kids Tâmpa, învinsă de Dunărea Călărași

Toate lucrările prezentate în cele două secţiuni de cei 70 de participanţi la congres vor fi publicate într-un volum anul viitor. Pe listele Societăţii Numismatice Române sunt în prezent 400 de colecţionari plătitori de cotizaţie din care câteva zeci sunt profesionişti care lucrează în muzee, centre de cercetare, universităţi, iar ceilalţi sunt colecţionari răspândiţi prin toată ţara.

„Cu siguranţă numărul colecţionarilor este mult mai mare, a mai arătat preşedintele Societăţii Numismatice Române. Congresul de anul viitor când Societatea Numismatică Română împlineşte 110 ani de la înfiinţare se va desfăşura tot la Braşov având în vedere că şi Filiala Numismatică Braşov împlineşte 35 de ani de activitate”, a subliniat Emanuel Petac.

Distribuie dacă îți place!
  1. […] de a ne respecta tradiţiile de la începuturi, societatea fiind fondată în anul 1903” a declarat pentru AGERPRES Emanuel Petac, preşedintele Societăţii Numismatice Române. Tagged with […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate