Procurorul „Generalului “ SIE Matei, nașul lui Zinger, condamnat

Procurorul „Generalului “ SIE Matei, nașul lui Zinger, condamnat

Ioan Berghezan, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a cerut 50.000 de euro de la un om de afaceri braşovean, Nicolae Matei, condamnat la cinci anide închisoare.

Cei doi au negociat până la suma de 40.000 de euro, pentru care Berghezan s-a angajat că-i „rezolvă” lui Matei ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara.

Asta era în vara lui 2006, pe când Berghezan ocupa un post de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. Acum se află în Penitenciarul Aiud, cu o condamnare de patru ani cu executare! Asta după ce fostul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, Ioan Berghezan, a intervenit pe lângă nu mai puţin de patru judecători şi un procuror anticorupţie pentru a-i facilita unui condamnat la închisoare plecarea din ţară. Magistraţii vorbeau între ei ca despre o „teză de doctorat”.

„Generalul“ Matei este o mai veche cunoștință a brașovenilor, fiind implicat în mai multe scandaluri la Brașov. El este, printre altele, și fostul naș de cununie al țeparului imobiliar Maor „Ori“ Zinger, dar și unul dintre indivizii care era implicat în afacerile mafiei italiene în urmă cu 8-10 ani la Brașov.

Omul de legătură dintre mafia italiană și Matei este un fost om de afaceri din Brașov, care și-a ucis soție de Crăciun, în 2003, iar apoi s-a sinucis.

Astfel, tanarul om de afaceri brasovean Dorel Fatulescu, cel care, potrivit concluziilor anchetei politiei, si-a omorat sotia, in a doua zi de Craciun, si apoi s-a sinucis, tragandu-si un glont in cap cu aceeasi arma, era cercetat de procurorii PNA Mures sub acuzatia de complicitate la trafic de influenta.

Alte articole:   VIDEO Roxana Mînzatu, despre noul proiect de lege pentru Start Up Nation

El era urmarit penal in dosarul unui alt brasovean, Nicolae Marian Matei, care se prezenta – si era cunoscut peste tot – drept „generalul Matei de la SIE”, individ arestat de PNA Mures in octombrie 2002 pentru trafic de influenta si luare de mita. Acest lucru i-a facut pe procurorii brasoveni, ce urmeaza sa confirme sau sa infirme concluziile politistilor in cazul mortii sotilor Fatulescu, sa anunte ca „vor fi verificate riguros toate ipotezele care nu au fost luate pana acum in seama”.

O prima certitudine era faptul ca Dorel Fatulescu a fost cel ce l-a pus in legatura pe „generalul SIE”, al carui om de incredere era, cu mafiotul italian Ricardi Orlandino, arestat si el, in urma cu aproape un an, la Tg. Mures. Cu acesta, Fatulescu devenise prieten si partener de „biznis” prin mijlocirea italienilor de la Grassetto, firma pentru care lucra Danorex SRL a tanarului brasovean. Orlandino a fost cel care l-a dat in gat pe Nicolae Marian Matei, dupa ce constatase ca promisiunile acestuia de a-i „rezolva”, prin relatiile sale sus-puse, teancul de dosare penale in schimbul unei spagi de 150.000 de dolari ramasesera fara nici un rezultat.

Ulterior arestarii, „generalul Matei” a fost luat la puricat si in legatura cu alte afaceri de trafic de influenta si mita, stabilindu-se, din cate am aflat, ca in ele sunt implicati si cativa judecatori prahoveni si bucuresteni, precum si doi inalti oficiali din Ministerul Justitiei si Garda Financiara. Desi conducerea SIE a negat categoric orice legatura cu individul, sustinand ca este un impostor, „priponirea” lui Nicolae Marian Matei a iscat panica nu doar in culisele lumii afacerilor, ci si in cele ale politicii si autoritatilor statului.

Alte articole:   Licitație pentru lucrări cadastrale necesare modernizării unor drumuri județene

In momentul arestarii – cand a trebuit sa renunte la luxul viloiului de peste 1 milion de dolari de pe strada Caprioarei nr. 37 din Brasov si la limuzinele ultimul racnet din „dotare”, falsul general SIE conducea grupul de firme Atlanta House din Brasov, apartinand romano-israelianului Maor „Ori” Zinger, finul sau de cununie, de ale carui afaceri ultraprospere din ultimii vreo 3 ani „organele” nu s-au apropiat nici cu slujbe, scria Adevărul la acea vreme.

Lucru mai mult decat explicabil, avand in vedere legaturile sale notorii cu o sumedenie de VIP-uri pesediste cu sau fara imunitate, precum si cu sefi din politie, magistratura, administratie etc. Printre ultimele „biznisuri” de care, pana a ajunge dupa gratii, „generalul Matei” s-a ocupat la Brasov, la rugamintea mai-marilor PSD-ului de sub Tampa, au fost constituirea SC Fotbal Club SA Brasov si negocierea achizitionarii ziarului „Monitorul de Brasov”, afacere pe care insa n-a mai apucat sa o „rezolve”…

După ce „generalul“ Matei a fost priponit, ulterior venirii în fruntea Primăriei Brașov a lui George Scripcaru, Maor „Ori“ Zinger a devenit omul de casă al PDL, ajungând brusc în topul celor mai bogați români, realizat de Capital.

De exemplu, colapsul de la Romradiatoare, printre acţionarii căreia se afla şi Mircea Lucescu, i-a creat lui Zinger o posibilitate de a-şi lărgi afacerile. Prin firma Tivina SRL, a participat la licitaţia organizată de Direcţia Finanţelor Publice. Deşi Romradiatoare SA solicitase înscrierea în baza Ordonanţei 26 a eşalonării datoriilor la bugetul de stat, a pierdut terenul în favoarea SC Tivina SRL. Antrenorul Lucescu a ieşit înfrânt, după ce investise 300.000 euro la Romradiatoare.

Alte articole:   Licitație pentru lucrări cadastrale necesare modernizării unor drumuri județene

Altă afacere dubioasă: printr-o decizie a oficialităţilor locale, Zinger ia în concesiune un teren în cartierul Bartolomeu, prin firma Tivina SRL. Afacere profitabilă, având în vedere că terenul a fost concesionat cu o redevenţă anuală de 0,5 USD/metru pătrat.
În toate aceste „tranzacţii” care au urmat concesionării sunt implicate persoane din anturajul actualului primar al Braşovului: soţie, cumnată, sponsori din campania electorală.

Loading...
  1. Pai, draga domnule Sebi Dan, terenul din Bartolomeu la care faci referire in incheierea articolului, este cel pe care in prezent se afla eliana moll, teren cu care l-a „improprietarit” jupanul scripi. cum sa dai un teren al municipalitatii cu 50 centi/mp, cand la vremea aceea mp in zona valora cel putin 5 US/mp ??? Oare unde o fi intrat diferenta banilor ??? Este posibil ca in vreun cont de-al jupanului scripi !!!

    Reply
  2. […] http://newsbv.ro/2012/10/15/procurorul-generalului-sie-matei-nasul-lui-zinger-condamnat/ Share this:FacebookTwitterLinkedInStumbleUponDiggRedditEmailPrint This entry was posted in Stiri Locale Brasov and tagged 1235.ro, aeroport brasov, aeroportul brasov, anunturi brasov, articole brasov, Articole din ziarele, bloguri brasov, blogurile si revistele din Brasov, gazeta brasovului, jurnal 1235, liceul saguna, reviste brasov, stiri brasov, stiri locale, stiri locale brasov, Stiri Locale Brasov | Tagged 1235, stiri video brasov, wiki brasov, wikibrasov.wordpress.com, ziare anunturi brasov, ziare brasov, ziare online brasov by montecarlomonaco. Bookmark the permalink. Cancel Reply […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap