Un brașovean nu a terminat Revoluția din fața Teatrului Național

Un brașovean nu a terminat Revoluția din fața Teatrului Național

A uitat cum e să dormi într-un pat, să stai pe salteaua moale şi pur şi simplu să te uiţi pe pereţi până adormi. Luxul ăsta îl trăise demult, parcă într-o viaţă anterioară, la el acasă, la Braşov.

„Un om normal aici ar trebui să fie, nu să doarmă liniştit acasă“, spune revoluţionarul Nicolae Rusu, pentru Jurnalul Naţional. Căci el, din martie şi până astăzi, doarme pe o băncuţă din faţa Teatrului Naţional. A acoperit-o cu o pătură şi zice că ăla e patul lui, de la revolte încoace. Ţine ca noptieră un scaun rebegit, plin cu ziare.

Are o casă frumoasă la Ungra, lângă Braşov, nevastă şi cinci copii. De când doarme în Piaţă i s-au născut două nepoţele pe care nu le-a văzut niciodată. Nu se îndură: dacă le-ar vedea pe micuţe şi, în fine, dacă şi-ar mai vedea o dată casa, poate că n-ar mai avea inima să revină în Piaţă, zice. Aşa că se păzeşte bine de emoţii. Familia şi prietenii şi i-a văzut doar de două ori până acum: i-a chemat în gara din Braşov şi, după ce au plans împreună, revoluţionarul a luat trenul înapoi spre Bucureşti.

Pana anul acesta Nicolae Rusu a dus o viata linistita. Avea 60 de ani, lucrase ca instalator sanitare si muncise o viata ca sa-si faca o casa, un rost. Doar ca pe 13 ianuarie i s-a intamplat ceva: s-a uitat la televizor si a vazut protestul din Piata. „Probabil ca in mintea mea aia a fost scanteia care a aprins ceea ce deja traisem in ’87 si in ’89 la Brasov“, spune. S-a dus la gara, dar gara era impanzita de jandarmi. Pe cei care mergeau spre Bucuresti, ii opreau. Abia dupa trei zile a reusit sa urce in tren, pacalind niste jandarmi.

Alte articole:   RATBV construiește în acest an 50 de adăposturi moderne pentru călători

Cand a ajuns in Piata, s-a amestecat cu multimea si si-a strigat ofurile, cot la cot cu saraci, cu tineri, cu profesori. Primele cateva zile a stat in bratele statuii, sa vada si sa inteleaga mai mult. Si experienta asta, spune el, chiar l-a facut sa priceapa tot ce era de priceput: ca orice guvern am avea, nici unul n-o sa fie destul de bun pentru romani, ca un guvern bun vom avea cand, in sfarsit, intreaga natie se va schimba si va pune osul la treaba si ca unul dintre marile rele ale Romaniei este acela ca nu avem o clasa de mijloc.

Acum, dupa sapte luni de stat continuu in Piata, spera un singur lucru: “Sa se trezeasca spiritul romanesc caci, cum nu ne-am caciulit sa devenim raia turceasca, nici acum nu trebuie sa devenim land european de stat romanesc’.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.