
Ediţia a opta a Festivalului Brânzei şi al Pastramei are loc în zilele de 29-30 septembrie pe Platoul „Inima Reginei” de lângă Castelul Bran, manifestare organizată de Primăria Bran, în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran, cu sprijinul Companiei de Administrare a Domeniului Bran – Castelul Bran şi ANTREC filiala Braşov. Festivalul este organizat în cadrul sărbătorii tradiţionale Răvăşitul Oilor ajunse la cea de-a 44-a ediţie.
Scopul principal al manifestării urmărit de organizatori este acela de a crea crescătorilor de animale din comuna Bran, posibilitatea de a valorifica produsele tradiţionale obţinute în gospodării sau prin administrarea stânilor, dar şi promovarea imaginii Branului, de a aduce recunoaştere şi apreciere crescătorilor de animale şi a calităţii produselor obţinute de aceştia, se precizează într-un comunicat de presă.
„Răvăşitul Oilor este sărbătoarea simbolică ce marchează sfârşitul anului pastoral, atunci când turmele coboară din munţi pentru a fi răvăşite astfel încât fiecare proprietar să-şi primească în gospodărie animalele date „la vărat” şi implicit brânza şi urda tocmite cu administratorii de stână”, se mai arată în comunicatul de presă.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din zona Bran, Miron Zecheru, a declarat pentru Agerpres că la Festivalul Brănzei şi al Pastramei vor veni peste 100 de producători de brânză, cu o diversitate de sortimente la preţuri avantajoase.
„Pot să vă spun că vor fi câteva tone de brânză la vânzare. Preţurile variază între 15 şi 30 de lei, în funcţie de sortimentul de brânză, cea mai scumpă va fi brânza de burduf, 30 de lei/kg, care este şi cea mai căutată brânză în prezent.Specificul acestui festival este că oamenii pot gusta din brânza expusă şi după aceea pot cumpăra.
Va fi şi pastramă de oaie de cea mai bună calitate preparată după reţetele noastre, ale crescătorilor de oi, reţete care diferă de sistemul industrial. Brânză încă mai există cu toate că apar tot felul de comentarii că din cauza secetei cantitatea de brânză a scăzut, iar la iarnă preţul va creşte foarte mult. Probabil va fi o creştere, dacă va fi, de circa 10%, dar în nici un caz mai mult, pentru că oamenii nu au bani”, a spus Miron Zecheru.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Bran a mai precizat că de când crescătorii de oi primesc subvenţie numărul ovinelor este în creştere.
„Avem peste 10.000 de oi în Bran, şi câteva sute de crescători de oi cu efective între 50 şi 1000 de oi. Oaia de carne are mare căutare, dar a început să fie căutată şi lâna şi pielea de oaie, iar primăvara mieii merg bine foarte bine la export”, a mai spus Miron Zecheru.
Festivalul se deschide cu o expoziţie gastronomică cu diverse sortimente de brânză şi pastramă, care va exista pe toată perioada festivalului. Duminică va fi deschisă o expoziţie în aer liber, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe rase de ovine, bovine, cabaline. Vor avea loc schimburi de berbeci, urmând ca în final să se premieze cele mai frumoase exemplare. De asemenea, va avea loc o paradă a câinilor ciobăneşti care vor fi premiaţi.
Premii vor primi şi cele mai gustoase produse şi cele mai arătoase standuri de prezentare şi vânzare a produselor. Nu vor lipsi meşterii populari şi spectacolele folclorice.