Doi brașoveni, cercetați de DNA Alba Iulia pentru luare de mită

Doi brașoveni, cercetați de DNA Alba Iulia pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă de Miklos Iuliu şi Miklos Iulius Marius, preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Asociaţiei EPAL-RO Braşov, pentru luare de mită.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori  se menționează că, „la data 30 aprilie 2012, în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei EPAL-RO Braşov, inculpatul Miklos Iulius Marius a pretins suma de 100.000 lei, iar la data de 4 mai 2012, a pretins şi primit de la un denunţător, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, suma de 50.000 lei în schimbul eliberării a două avize necesare firmei denunţătorului pentru a obţine, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) Sibiu, actele privind protecţia mediului, astfel încât să poată să desfăşoare activităţi în aria protejată. De asemenea, inculpatul a cerut ca suma de 50.000 lei să fie virată în cursul aceleaşi zile în contul bancar al Asociației EPAL-RO, cu titlu de sponsorizare, pentru a disimula provenienţa şi scopul banilor“.

Asociaţia EPAL-RO Braşov este custodele ariei protejate ROSPA003 Avrig-Socorei-Făgăraş. În situaţia activităţilor care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi ţin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.

În condiţiile în care denunţătorul intenţiona extinderea activităţilor, la data de 18 iulie 2012, inculpatul Miklos Iuliu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei EPAL-RO Braşov, a pretins şi primit de la acelaşi denunţător suma de 65.000 lei în schimbul eliberării unui nou aviz ce ar fi permis obţinerea actelor privind protecţia mediului. Şi de această dată, suma achitată a fost justificată ca provenind dintr-o sponsotizare.

Alte articole:   Șeful ISU Brașov a dezvăluit ce lipsește proiectului spitalului regional pentru a fi „perfect”

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 19 septembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 20 septembrie 2012, Tribunalul Alba a dispus, faţă de cei doi inculpaţi, măsura obligării de a nu părăsi ţara.

Ca urmare a recursului declarat de procurori, la data de 27 septembrie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea pentru 29 de zile a inculpaţilor Miklos Iuliu şi Miklos Iulius Marius.

„Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se precizează în comuinicautl d presă al DNA Alba Iulia.

Ce face Asociația EPAL-RO?

Asociaţia EPAL-RO este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit ce activează în domeniul protecţiei naturii şi îşi propune să iniţieze şi să implementeze proiecte de management în domeniul protecţiei naturii din responsabilitate faţă de conservarea valorilor biodiversităţii. Activităţile propuse în cadrul proiectului vizează educarea şi informarea cu efecte pe termen lung în rândul grupurilor ţintă vizate.

Asociaţia EPAL-RO s-a înfiinţat ca o asociaţie a producătorilor de paleţi, având ca membri fondatori investitori privaţi care au conştientizat importanţa protecţiei mediului şi a biodiversităţii, susţinând şi iniţiind în mod direct activităţi de conservare. Ariile de interes ale asociaţiei se întind pe tot teritoriul ţării.

Alte articole:   Mai multe străzi din Râșnov rămân fără curent electric

În data de 1.07.2010, asociaţia EPAL-RO a demarat cea mai amplă acţiune a sa de până acum, proiectul „Protecţia biodiversităţii în aria natural protejată ROSPA003 Avrig-Scorei-Făgăraş”, selecţionat spre finanţare de către Uniunea Europeană şi Ministerul Mediului în cadrul programului operaţional sectorial mediu prin axa prioritară 4 „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii”.

Proiectul de faţă este localizat în Regiunea de Dezvoltare Centru, pe teritoriul localităţilor Beclean, Ucea, Viştea, Voila şi Făgăraş din judetul Braşov şi al localităţilor Arpaşu de Jos, Cârţa, Porumbacu de Jos şi Avrig din judeţul Sibiu.

Prin intermediul acestui proiect, asociaţia EPAL-RO are în vedere protejarea şi conservarea biodiversităţii din cadrul ariei ROSPA003 Avrig-Scorei-Făgăraş, urmărind realizarea unui echilibru între nevoile de conservare ale mediului natural şi nevoile de dezvoltare ale comunităţilor locale direct implicate.

Populaţia totală avifaunistică din sit depăşeste 30.000-40.000 de exemplare, iar Oltul este recunoscut ca unul dintre culoarele de migraţie ale păsărilor.

Proiectul se întinde pe durata a 33 luni şi are o valoare de 713.850 lei din care valoarea eligibila este de 561.550 lei.

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.