blog-logo

Otrăvurile din margarină!

Otrăvurile din margarină!

Margarina, indiferent sub ce formă o consumăm, nu este benefică pentru organism! Nu este vorba de bârfe lansate de gospodină la coadă, ci o spune chiar prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Margarina este un amestec de grăsimi asemănătoare celor din alimentele prăjite mult timp, greu de transformat de organism în energie. În plus, consumul frecvent de margarină are efecte negative asupra sănătăţii noastre.

Un studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România în parteneriat cu Facultatea de Alimentaţie şi Turism, Catedra de Inginerie şi Management în Turism din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, a comparat 25 de tipuri de margarină existente pe piaţă.

Specialiştii au descoperit că 52% din acestea conţin minimum cinci E-uri. Practic, nu a existat produs studiat fără E-uri. 4% din eşantionul studiat conţin opt E-uri, iar 16% conţin trei E-uri.

Iată cum ne pot afecta anumite E-uri din margarină: E100 – curcumina – este un colorant sintetic ce poate duce la scăderea glicemiei; E160b – este un colorant sintetic obţinut din organisme modificate genetic; E202, sorbat de potasiu, este un conservant sintetic ce poate provoca tulburări digestive grave, iar E476, emulgator sintetic, are un efect toxic moderat şi poate provoca alergii.
„Margarinele sunt grăsimi vegetale solidificate prin hidrogenare – un procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial. Astfel, se obţine un produs asemănător untului, iar grăsimile vegetale devin solide la temperatura camerei şi tartinabile. Practic, grăsimile vegetale sănătoase sunt transformate în grăsimi artificiale printr-un procedeu – hidrogenare – ce distruge acizii graşi esenţiali şi naşte acizii TRANS. Studii recente au dovedit că grăsimile hidrogenate care conţin acizi TRANS provoacă tulburări în metabolismul lipidelor, ceea ce se concretizează în ateroscleroză, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale“, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

„Mai bine mâncăm grăsimi animale de tipul untului şi slăninei de porc decât margarină”, ne sfătuiește prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Grupul Iubim Braşovul lansează proiectul elementul vizual în Oraşul Nostru !
  1. E plăcut când ești sau ajungi în situația în care ceva nesănătos ți se pare scârbos, cum e a mea. Cunosc însă oameni care mănâncă mergând pe principiile ”las’ că n-are nimic” și „e mai ieftină” 🙁

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate