blog-logo

Incursiune în istoria de 120 de ani a berii la Brașov

Incursiune în istoria de 120 de ani a berii la Brașov

In 1892, concernul FRIEDRICH CZELL si FIII a cumparat distileria Darste si a construit o noua fabrica de bere, inaugurand astfel in Brasov o afacere care s-a dezvoltat si s-a consolidat puternic de-a lungul anilor, devenind o marca de prestigiu.

Afacerea a inflorit intr-o asa masura incat Alexandru Petit consemna in Monografia Brasovului din 1922 cresterea numarului de angajati la 130, precum si cresterea productivitatii anuale de bere si malt la 40.000 de hl si respectiv 80-90 de vagoane.

Odata cu nationalizarea din 1948, Fabrica de bere si bauturi alcoolice Darste si-a schimbat numele in „Aurora”. De atunci, fabrica a trecut printr-un proces continuu de retehnologizare si dezvoltare, care a dus la marirea capacitatilor de productie, mecanizarea si automatizarea proceselor tehnologice.

Astfel, in perioada 1954 – 1959, capacitatea de productie a maltului a fost extinsa prin construirea unei fabrici de malt cu o capacitate de 10.500 t de orz/an care, adaugata la capacitatea anterioara, a ridicat productia totala a fabricii la 11.000 t de orz/an, devenind cea mai mare fabrica de malt din tara.

Alte articole:   Vot negativ pentru construirea CMID în Consiliul Local Prejmer

Intre anii 1965 si 1971, au fost produse diferite tipuri de bere blonda, bruna si Porter.

O alta etapa importanta de dezvoltare a avut loc in perioada 1971 – 1974, cand au fost infiintate sectiile de decoct si fermentare.

Dupa 1989, vechea sectie de decoct a fost inlocuita cu o noua linie automatizata, fabricata in Romania. Fluxurile din sectia de fierbere au fost rationalizate prin dotarea cu doua linii de imbuteliere. In 1987, a fost data in functiune o linie de fabricare a capsulelor, cu un randament zilnic de 3 tone.

Dupa 1980, marcile de bere au fost diversificate prin trecerea la fabricarea marcilor Poiana sau Piatra Craiului si a marcilor de bere superioara Aurora (Bucegi), Barsa (Valea Prahovei) si Cerbul (Carpati). In plus, a inceput fabricarea berii Ciucas, care beneficia de o cerere importanta pe piata.

Alte articole:   Shopron – primul farmers market din Brașov se va deschide în toamna acestui an!

In anul 1993, a fost achizitionat un filtru SCHENK, care a marcat un punct de cotitura in filtrarea berii in Romania, reusindu-se un salt important in cresterea stabilitatii berii.

In anul 1995, S.C. AURORA S.A. a devenit o companie cu capital privat, integral 100% romanesc. In 2004 AURORA SA a fost achizitionata de catre grupul SABMiller devenind parte integranta din Ursus Breweries.

  • • achizitionarea unei linii de imbuteliere in butoaie tip KEG, din otel inoxidabil, dotata cu un sistem automat de pasteurizare, spalare si imbuteliere, avand o capacitate de 90 KEG-uri de 50 litri pe ora.
  • • automatizarea completa a liniei de imbuteliere a berii, cu o capacitate de 32.000 de sticle pe ora. Linia are volume de imbuteliere de 0,33 l si 0,5 l.
  • • achizitionarea tancurilor de fermentare a statiei de preparare a drojdiei a fost o pentru cresterea calitatii berii.
  • • statia de frig si cea termica.
Alte articole:   Pârvulescu, Antone și Covalciuc, convocați la „naționala” U19

Achizitia S.C. Aurora S.A. in mai 2004, de catre SABMiller plc, completeaza operatiunile concernului in Romania, precizează site-ul companiei.

SABMiller PLC este una dintre cele mai mari companii de bere din lume, cu participatii in societati producatoare de bere sau acorduri de distributie pe 6 continente. Marcile grupului includ beri premium internationale, cum ar fi Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro si Pilsner Urquell, precum si o gama exceptionala de marci locale cu pozitii de lider, precum Aguila, Castle, Miller Lite, Snow si Tyskie. In afara SUA, SABMiller PLC este, de asemenea, una dintre cele mai mari companii din lume care imbuteliaza produse Coca-Cola.

Distribuie dacă îți place!
  1. […] http://newsbv.ro/2012/incursiune-istoria-120-ani-berii-brasov/ This entry was posted in Stiri Locale Brasov and tagged 1235.ro, aeroport brasov, aeroportul brasov, anunturi brasov, articole brasov, Articole din ziarele, bloguri brasov, blogurile si revistele din Brasov, gazeta brasovului, jurnal 1235, liceul saguna, reviste brasov, stiri brasov, stiri locale, stiri locale brasov, Stiri Locale Brasov | Tagged 1235, stiri video brasov, wiki brasov, wikibrasov.wordpress.com, ziare anunturi brasov, ziare brasov, ziare online brasov by montecarlomonaco. Bookmark the permalink. Cancel Reply […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.