Tâmpa moare, dar va avea un plan de management

Tâmpa moare, dar va avea un plan de management
Seceta usucă brazii de pe Tâmpa. Pinii au „ruginit“ şi s-au uscat. Autorităţile locale spun că uscarea prematură a vegetaţiei de pe Tâmpa ar putea fi o urmare a secetei din cursul iernii, dar şi a schimbării bruşte de temperatură, în prima jumătate a acestui an.
„În iarnă a fost secetă, apoi vremea s-a încălzit brusc. De asemenea, în ultima perioadă, la un moment dat au fost 30 de grade, apoi a venit o ploaie rece, care a afectat arborii. Mulţi dintre copacii afectaţi sunt bătrâni, astfel că au fost mai vulnerabili“, a explicat directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor „Kronstadt“, Dan Olteanu. Pentru a afla exact ce a cauzat fenomenul, specialiştii RPL „Kronstadt“ au recoltat probe pe care le-au trimis, spre analiză, la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS).
Tâmpa nu este însă singura zonă unde coniferele se usucă prematur. „Este un fenomen întâlnit în toată ţara. În Braşov este afectată şi zona Varişte, iar fenomenul se manifestă şi la Râşnov“, a mai declarat reprezentantul Regiei Kronstadt.
În acest context, cei de la Regia Kronstadt sunt puși pe defrișări. Este vorba despre 1.065 de pini uscaţi, trecuţi de 100 de ani, ce ocupă o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare. După uscare, pe copaci au crescut ciuperci şi au apărut insecte.
„Astfel, la recomandarea Institutului de cercetări silvice, pentru a evita o posibilă epidemie, trebuie să extragem masa lemnoasă afectată. Am solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor o derogare de la amenajamentul silvic (document care reglementează organizarea exploatărilor forestiere – n.r.), astfel încât să putem începe tăierile. Cred că acest lucru îl putem face abia anul viitor”, a declarat directorul regiei, Dan Olteanu.
Acum se face și plan de management…
Agenţia Metropolitană Braşov, care a preluat anul trecut custodia sitului Muntele Tâmpa şi a Rezervaţiei Naturale „Stejărişul Mare”, va elabora acum, în parteneriat cu Asociaţia „Renaturopa”, un plan de management al acestui areal.

Strategia amintită este inclusă într-un proiect mai amplu privind conservarea speciilor şi a habitatelor din ariile protejate atât de pe Muntele Tâmpa, cât şi din Poiana cu Narcise „Dumbrava Vadului” şi „Dealurile Leoata”. Programul este finanţat prin POS Mediu, banii fiind obţinuţi de Asociaţia „Renaturopa” înainte de preluarea Tâmpei de către Agenţia Metropolitană. Valoarea totală a proiectului este de 849.000 de euro.
Potrivit vicepreşedintelui asociaţiei amintite, Ovidiu Pop, care este şi manager de proiect, „în cele trei zone se vor efectua studii ştiinţifice, ariile vor fi cartate, iar pentru elaborarea planului de management vor fi consultaţi inclusiv locuitorii din localităţile pe al căror teritoriu se află rezervaţiile”.
În paralel vor avea loc acţiuni de conştientizare a populaţiei privind importanţa conservării biodiversităţii.
La rândul lor, reprezentanţii Agenţiei Metropolitane vor ajuta la realizarea planului de management şi vor derula şi campanii de informare privind importanţa protejării mediului.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Salariaţii hărţuiţi moral la locurile de muncă vor putea cere despăgubiri angajatorilor
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate