„Tatting – Arta dantelei cu suveica“ la Casa Mureşenilor

„Tatting – Arta dantelei cu suveica“ la Casa Mureşenilor

Muzeul Naţional Peleş, Ambasada Japoniei, Asociaţia de Colaborare pentru Artă şi Meşteşuguri Japonia – România şi Muzeul Casa Mureşenilor derulează proiectul „Tatting – Arta dantelei cu suveica“ şi organizează 5 Workshop-uri susţinute de maestrul YUSAI SHOKOIN  (Japonia), în perioada 4-7 septembrie 2012, în Sinaia, Buşteni şi Braşov, în cadrul seriei de manifestări culturale organizate în România şi Japonia cu ocazia împlinirii a 110 ani de colaborare româno-japoneză.

Workshop-ul se adresează deopotrivă tinerilor şi vârstnicilor care doresc să descifreze şi să-şi însuşească arta realizării unor elemente de dantelărie manuală folosind suveica cu aţă sau mătase.

La prima ediţie a atelierului, organizată în septembrie 2011, au participat 150 persoane, din Sinaia, Buşteni şi Comarnic, elevi şi adulţi, care au apreciat iniţiativa muzeului şi a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativă a petrecerii timpului liber practicând o îndeletnicire atât de dragă Reginei Elisabeta.

Alte articole:   Percheziții la traficanți de droguri în Brașov, Cristian și Zărnești

Participarea este gratuită, pe baza înscrierii nominale, la adresa Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, Piaţa Sfatului nr. 25, tel. 0268-477864 sau e-mail casa_muresenilor@yahoo.com. Materialele necesare desfăşurării activitaţii vor fi puse la dispoziţie de dl. Yusai Shokoin. Ultima zi de înscriere: luni, 3 septembrie 2012. Persoana de contact: Cristina Seitz.

TATTING este o dantelă lucrată manual numai din inele, picouri şi noduri, cu ajutorul suveicii şi este considerată cea mai reprezentativă expresie a artei textile, datorită delicateţei modelelor redate.

Îndeletnicire practicată mai demult doar de domniţe şi regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusă în Romania din Flandra şi este cunoscută ca dantela frivolité fiind considerată  un meşteşug pe cât de rafinat, pe atât de migălos.

Alte articole:   INSP a stabilit cine are prioritate la testare pentru COVID-19 și a actualizat definițiile de caz

SUVEICA este o piesă de formă alungită, folosită pentru dirijarea firului la războiul de ţesut şi la croşetat. Ea are diferite forme şi dimensiuni şi poate fi confecţionată din lemn, fildeş, oţel, sidef, baga, porţelan şi în zilele noastre, din plastic. Aurită şi minuţios decorată, suveica a atras atenţia colecţionarilor pasionaţi de acest domeniu.

Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a României, în care a excelat la vârsta maturităţii, a fost realizarea dantelei cu suveica şi împreună cu prietena sa, care făcea parte din înalta societate engleză, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicând cartea The Art of Tatting, care apărea la Londra, în anul 1910, la editura Longmans, Green@Company.

Alte articole:   Accident între Cristian și Brașov, cu o victimă

Coperta cărţii reproduce cea mai importantă lucrare a Reginei Carmen Sylva, care i-a asigurat recunoaşterea internaţională a talentului său în acest domeniu, „Scutecul de botez al principelui Carol” (viitorul rege Carol al II-lea, născut în 1893), care a obţinut Medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1900.

La Braşov, atelier de tatting va avea loc la Muzeul Casa Mureşenilor joi, 6 septembrie 2012, înte orele 11.00 şi 13.00.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate