Culturile de cartofi sunt compromise

Culturile de cartofi sunt compromise

În timp ce grâul şi rapiţa au înregistrat scăderi ale producţiei cu 30%, în judeţul Braşov  culturile de cartof şi porumb sunt definitiv calamitate. Preşedinte Asociaţia Cartofului, Ioan Benea spune că, nici în situaţia în care ar ploua torenţial de aici încolo, cartoful nu mai poate creşte, pentru că este deja maturizat. El nu ar putea să joace decât rolul de sămânţă pentru culturi viitoare.

Neputincioşi în faţa secetei care le-a pârjolit culturile, fermierii braşoveni au cerut ajutorul autorităţilor, cărora le-au solicitat decretarea stării de necesitate şi instituirea comisiilor locale pentru constatarea pagubelor. Cu procesele-verbale de constatare a pagubelor, fermierii vor să obţină de la camerele de comerţ certificate de forţă majoră, pe care să le prezinte furnizorilor şi băncilor ca să scape de penalităţi, precizează Radio Mureș.

Producţia de cartofi va ajunge abia la 20% din cea de anul trecut, astfel că în pieţe marfa autohtonă va fi înlocuită de cartofi de import, care costă mult mai mult.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap