blog-logo

Braşovenii pot sta liniştiţi. Primăria nu dă încă amenzi pentru lipsa RCA-ului la case

Braşovenii pot sta liniştiţi. Primăria nu dă încă amenzi pentru lipsa RCA-ului la case

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), la sfârşitul anului trecut, la nivel naţional, erau în vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurări facultative pentru locuinţe şi mai mult de 574.000 de poliţe obligatorii . În prezent, numărul poliţelor obligatorii a scăzut la circa 416.000, conform datelor de la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe. Şi în judeţul Braşov, până la 1 iulie 2012 erau asigurate obligatoriu doar 4.513 locuinţe, dintre care cele mai multe, 3.565, în mediul urban, faţă de anul trecut când erau încheiate 24.319 poliţe de asigurare. Numărul este infim în comparaţie cu numărul de locuinţe din judeţ, respectiv 229.301 de locuinţe.

Alte articole:   E SWEET CHRISTMAS la AFI Brașov

Legislaţia ambiguă

În ceea ce priveşte amenzile, situaţia rămâne, deocamdată „în ceaţă”. De la bun început, legea nu a fost clară, astfel că amenzile pentru neîncheierea unei astfel de poliţe nu au putut fi acordate. Reprezentanţii primăriei susţineau anul trecut că le este imposibil să pună în aplicare legislaţia, având în vedere că există câteva articole contradictorii în Legea 260/2008, republicată în 2011, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiile. Pe de o parte, în articolul 3, alineatul 1 al legii 260/2008 se precizează că începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor legii, publicate în Monitorul Oficial în data de 6 mai 2011, persoanele fizice sunt obligate să îşi asigure locuinţa. Pe de altă parte, în articolul 33 se precizează următoarele: „Pentru primul an, proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor până la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)”, se arată în lege.

Alte articole:   Licitație pentru reparația unui pod între Brașov și Făgăraș, pe DN1

Primăria va da notificări

Deci, teoretic, ţinând cont că edilii braşoveni nu au luat măsuri de sancţionare în cazul lipsei RCA-ului pentru locuinţe de anul trecut, ar putea-o face de luna acesta, numai că în acest sens trebuie să aibă şi o situaţie a imobilelor asigurate, care lipseşte. „Deocamdată, nu am primit nicio comunicare de la cei de la PAID cu privire la persoanele care nu au asigurare obligatorie. Aşteptăm aceste date, iar într-o primă fază, îi vom înştiinţa că au obligaţia de a-şi asigura locuinţa”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, citat de bzb.ro. Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Braşov a transmis PAID situaţia locuinţelor din municipiu şi deci ar rămâne numai ca reprezentanţii Pool-ului să suprapună datele şi să vadă exact care sunt persoanele care nu au poliţe pentru locuinţe. Amenda pentru neîncheierea poliţiei este cuprinsă între 100 şi 500 de lei, însă, nu se ştie clar dacă o aplică Primăria sau Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Distribuie dacă îți place!
  1. […] https://newsbv.ro/2012/brasovenii-pot-sta-linistiti-primaria-nu-amenzi-lipsa-rca-ului-case/ This entry was posted in Stiri Locale Brasov and tagged 1235.ro, aeroport brasov, aeroportul brasov, anunturi brasov, articole brasov, Articole din ziarele, bloguri brasov, blogurile si revistele din Brasov, gazeta brasovului, jurnal 1235, liceul saguna, reviste brasov, stiri brasov, stiri locale, stiri locale brasov, Stiri Locale Brasov | Tagged 1235, stiri video brasov, wiki brasov, wikibrasov.wordpress.com, ziare anunturi brasov, ziare brasov, ziare online brasov by montecarlomonaco. Bookmark the permalink. Cancel Reply […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate