Scrisoarea cititorului: Bătaie de joc incredibilă la CEC şi la Poştă!

Scrisoarea cititorului: Bătaie de joc incredibilă la CEC şi la Poştă!

…am avut luni o zi care mi-a confirmat bine-cunoscuta vorba “Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”.

Vroiam sa reinnoim pasaportul fetitei, nu era o urgenta maxima dar am ales ziua de luni pentru ca este nevoie de prezenta ambilor parinti si era si sotul meu disponibil. Ocazie cu care ne propunem sa rezolvam si un certificat judiciar si inlocuirea permisului pentru sotul meu.

Proceduri aparent simple – ne informam in prealabil pe internet – pe 3 site-uri diferite. Constatam ca trebuie sa mergem in 2 locuri diferite – acceptabil – avem de platit 6 taxe din care 2 la CEC, 3 la Trezorerie si una, 1 timbru fiscal probabil de la Posta Romana. Ora 13 – Ne pregatim actele si plecam la drum convinsi fiind ca lucrurile vor merge la fel de repede cum suntem obisnuiti sa functionam noi ca non-bugetari.

Surpriza de la care lucrurile incep sa isi schimbe culoarea este ca CEC Bank are sistemul/serverul cazut la nivel national si ca nu se poate efectua absolut nici o operatiune. Si acum vine prima intrebare: DE CE ARE CEC BANK MONOPOL PE PLATILE PE CARE CONTRIBUABILI LE FAC IN VEDEREA OBTINERII UNOR DOCUMENTE CUM SUNT PASAPOARTELE SI PERMISELE DE CONDUCERE? Si cu siguranta mai sunt si altele? CUM ISI PERMITE STATUL SA ISI BATA JOC DE CETATENII SAI OFERIND UNEI BANCI FOSTE DE STAT CARE NU E IN STARE SA AIBA SISTEME OPERATIONALE SAU SA ASIGURE BACK-UP, ZECI DE MII PE TAVA?

Alte articole:   Fundaţia Kronospan a lansat concursul de proiecte pentru comunitate „Găsește-ți locul în oraș!”

Ajungem la Politie (str. Turnului – in Tractoru) – ghiseul CEC de aici ticsit de lume in asteptare, sistemul inca nefunctional. Ne intrebam atat noi cat si alti oameni cu gandire de bun simt daca totusi nu exista o alternativa – aflam ca DA – PRIN MANDAT POSTAL IN CONTUL IMPRIMERIEI NATIONALE DE LA CEC BANK – ni se flutura prin fata o hartie cu numarul de cont si suntem indrumati la Posta. O noua intrebare: DE CE ACEASTA ALTERNATIVA NU ESTE MENTIONATA OFICIAL, PE SITE? SI DE CE, PANA LA URMA, NU POT PLATI PRIN BANCA DIN CONTUL MEU IN CEL AL INSTUTIEI CATRE CARE TREBUIE SA PLATESC? S-A INVENTAT INTERNET BANKING-UL SI EXISTA SI ALTE BANCI IN ACEASTA TARA!

 

POSTA ROMANA – o alta companie de succes – in Tractoru, spatiu mai mare de vreo 10 ori decat necesarul, 2 ghisee, 2 tanti, vreo 12 persoane in asteptare la 2 cozi – ne apucam sa completam mandatul postal – constatam ca in afara de numele destinatarului transmis verbal de catre agentul de Politie si numarul de cont copiat in fuga de la acesta, mai avem nevoie de adresa si CUI – facem si noi si ceilalti veniti acolo pentru acelasi lucru rost de informatii si reusim sa platim dupa o indelunga asteptare. Ne intoarcem victoriosi pe str. Turnului la ora 15.30 (programul e pana la 16) – agentul studiaza serios chitanta si ne-o intinde victorios: “Nu e bine, nu e scris pe ea numarul de cont”. Nu conteaza ca e scris numele institutiei catre care se plateste, omul vrea sa vada ca s-a platit in contul pe care ni l-a fluturat prin fata. Pana la urma nu e 100% absurd dar din moment ce Politia lucreaza cu Posta te astepti ca si unii si altii sa aiba cunostinta despre cum trebuie sa arate un document pe care unii il emit si ceilalti il accepta. Moment de isterie si schimb de cuvinte pe care nu il voi reproduce nu ca ar fi fost ceva vulgar dar era pe atat de adevarat pe cat de dureros si de inutil in fata omului din sistem care ridica din umeri.

Alte articole:   ÎN DIRECT Semnarea unor noi contracte pentru etapa a III-a la Aeroport

Si aici vine o noua intrebare: DE CE, DACA 2 INSTITUTII DERULEAZA ACTIVITATI IN COLABORARE, NU LUCREAZA DUPA NISTE PROCEDURI COMUNE?

Revenim la Posta, cer mentionarea contului si sunt certata de tanti care imi spune ca trebuia sa ii spun ca trebuie sa scrie contul acolo. What? Revin la intrebarea anterioara.

La 15.53 suntem inapoi pe str. Turnului – de data asta speram ca totul e OK – schimbul de replici continua cu agentii care cred cu tarie ca ei nu au nici o vina imi spun ca “am mai mult tupeu decat prevede legea” – le cer legea aia si le promit o plangere si reclama pozitiva cat cuprinde.

Pentru ca, fir-ar sa fie, totul porneste de jos– de la nepasare, de la ignoranta de la lipsa aia de dorinta de face bine ceea ce faci daca tot esti pus acolo 8 ore si platit pentru asta. Si daca chair nu depinde 100% de tine – incearca sa schimbi, sa imbunatatesti, sa transmiti informatia acolo unde poate fi auzita si bagata in seama. STATUL asta ineficient nu e ceva abstract – ci e o realitate construita de cei care il formeaza. Functionari, tanti, agenti – mega competenti si super responsabili!

 

Te salut si sper sa nu ti se intample asa ceva niciodata!

Alte articole:   Concert extraordinar „Vioara lui Enescu” la Braşov
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap