Braşovul va avea 33 de sensuri giratorii până la toamnă

Braşovul va avea 33 de sensuri giratorii până la toamnă

Giratoriul de la „trei alimentare“. Foto: Adevărul

Modelul occidental de înlocuire a semafoarelor cu sensuri giratorii a fost aplicat din plin la Braşov, cu toate că la început mulţi dintre şoferi au fost circumspecţi în ceea ce priveşte utilitatea lor. Resistematizarea circulaţiei cu astfel de ronduri, ne-a adus şi o poziţie fruntaşă în ţară: oraşul cu cele mai multe „cerculeţe“. Astfel, până anul acesta, pe străzile Braşovului au fost amenajate 29 de astfel de ronduri, iar planurile edililor nu se opresc aici.

După cum au declarat reprezentanţii municipalităţii, costurile unui sens giratoriu nu sunt deloc mici şi s-au încadrat, în medie, între 600.000 şi 800.000 de lei. Până în toamnă, în alte patru intersecţii din oraş se vor amenaja ronduri. Primul a început deja să fie amenajat pe strada Hărmanului în zona RAT Braşov şi va face legătura cu viitorul cartier Coresi ce se va construi pe platforma Tractorul. Al doilea va fi la intersecţia străzilor 13 Decembrie cu drumul Coresi, în zona fostului depou de tramvaie. Tot pe acest tronson, însă la Pasajul Independenţei, va mai fi amenajat un rond, pentru a fluidiza şi a interconecta circulaţia cu podul Fartec şi străzile ce duc spre Bartolomeu Nord. Aceste trei sensuri giratorii sunt prevăzute în proiectul drumului Coresi, care, teoretic, ar trebui să fie finalizat până cel târziu în martie 2013. Costul întregii investiţii este de 30,8 milioane de lei, iar banii provin din fonduri europene, contribuţia Primăriei fiind de 502.000 de lei, astfel că nu se vor mai da alţi bani şi pe giratorii.

Alte articole:   Accident între Cristian și Brașov, cu o victimă

Giratoriu cu „pui“

Ultimul sens giratoriu, la care au şi început lucrările de săptămâna aceasta, este de fapt în interiorul celui mai mare sens al oraşului, respectiv cel care înconjoară întreg Centrul Civic, şi va fi amplasat în zona pasajelor Hidromecanica. Acesta a fost proiectat pentru a facilita accesul pe vechea platformă unde este planificată construcţia unui centru de business şi a unui magazin Cora. Întreaga lucrare este pe cheltuiala dezvoltatorului imobiliar şi ar trebui finalizată în maximum 45 de zile. Giraţia va crea căile de acces către acest nou obiectiv, fără ca traficul spre cartierele Astra, Florilor, Valea Cetăţii şi Scriitorilor să fie afectat.

Alte articole:   Scandal monstru în PNL Brașov, după demisia unui important lider local

13 intersecţii au mai rămas cu semafor

În afara zonelor în care au fost montate semafoare, special pentru trecerile de pietoni, în Braşov au mai rămas doar 13 intersecţii dirijate electric. Este vorba despre Bulevardul Saturn, în zona Uranus, Alexandru Vlahuţă cu Brânduşelor, intersecţia de la Patria, cea de la Ceasu’ Rău, Calea Bucureşti cu strada Zorilor, Carpaţilor cu Bulevardul Muncii, Dobrogeanu Gherea cu Bulevardul Muncii, Lungă cu Nicolae Iorga, Independenţei cu 13 Decembrie, Avram Iancu cu strada Nicopole, De Mijloc cu Stadionului, Autogara 3 şi la magazinul Star. În aceste intersecţii nu vor fi amenajate giratorii, fiindcă conform analizelor efectuate de poliţişti şi autorităţile locale s-ar crea ambuteiaje, iar semafoarele rămân soluţia optimă pentru dirijarea traficului.

Alte articole:   Un medic de la Ambulanța Brașov a mers în misiuni fără să știe că e infectat cu COVID-19, întrucât primise un rezultat greșit de la DSP
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate