Octavian Paler ar fi împlinit astăzi 86 de ani

Octavian Paler ar fi împlinit astăzi 86 de ani

Octavian Paler (născut 2 iulie 1926, Lisa, județul Făgăraș, actualmente în județul Brașov — mort în 7 mai 2007, București) a fost un scriitor, jurnalist, editorialist și om politic român.

După absolvirea școlii primare în satul natal, în anul 1937 este admis bursier la Colegiul Spiru Haret din București. În vara anului 1944, cu o saptămână înaintea încheierii cursurilor clasei a VII-a de liceu, are o altercație cu George Șerban, directorul școlii, care era chiar unchiul său (fratele mamei), și este obligat să părăsească școala, mutându-se la Liceul „Radu Negru“ din Făgăraș, pentru a urma, în anul școlar 1944-1945, ultima clasă de liceu, clasa a VIII-a, secția literară. Aici s-a remarcat, mai ales la obiectele Filosofie, Latină, Elină.

În anul 1945, la terminarea ultimei clase de liceu, o clasă cu 44 elevi, a fost declarat Promovat cu laudă. În același an, a susținut examenul de bacalaureat la Sibiu. În continuare, urmează cursurile Facultății de Litere și Filosofie și simultan și pe cele ale Facultății de Drept din București. Are un fiu, care a absolvit cursurile universitare (ASE- facultatea de comert exterior) în anul 1979. A încetat din viață la vârsta de 80 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. A fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Sfânta Vineri.

După evenimentele din decembrie ’89, fondează împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu ș.a. Grupul de Dialog Social, care se evidențiază prin pozițiile sale anti-comuniste. Devine, pe rând, director onorific și editorialist al ziarului România liberă, apoi editorialist la Cotidianul și Ziua. Rămâne un jurnalist și comentator apreciat. A participat la talk-show-ri, pe teme de politică, de moralitate etc., la diferite posturi de televiziune. În ultimii ani de viață, a devenit un critic acerb al clasei politice românești.

Alte articole:   Șeful ISU Brașov a dezvăluit ce lipsește proiectului spitalului regional pentru a fi „perfect”
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.