blog-logo

Sfaturi utile pentru a scăpa de amenzile polițiștilor

Sfaturi utile pentru a scăpa de amenzile polițiștilor

Necunoașterea legii nu te absolvă de încălcarea ei. Însă, este important să conștientizați că această prevedere este perfect valabilă și în cazul polițiștilor! Iată câteva sfaturi utile care circulă pe interent:

O metoda cum sa scapati, fara sa incalcati legea, de amenzile date de Politia rutiera, Politia de ordine publica, Jandarmeria sau orice alta institutie a statului abilitata sa aplice sanctiuni contraventionale,celebrele amenzi. De exemplu, un sofer este amendat de catre un agent de circulatie, mult prea zelos, ca a depasit linia continua. Amenda legala prevazuta de legea care reglementeaza circulatia pe drumurile publice este de 225 de lei, echivalentul a 4,5 puncte amenda si 6 puncte de penalizare.

Dupa constarea contraventiei de catre agentul de circulatie, acesta are obligatia sa va intrebe daca aveti de facut observatii. Sfatul nostru este sa spuneti ce anume observatii aveti de facut, cea mai des folosita de foarte multa lume este urmatoarea „constatarea nu corespunde adevarului” care trebuie mentionata de politist. Urmatorul pas legal care trebuie facut de politist este sa va intrebe daca doriti sau nu sa semnati procesul verbal si sa luati un exemplar. Putina lume stie ca ordonanta de urgenta a Guvernului 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, lasa multe portite pentru ca amenda sa nu mai fie achitata niciodata. Daca soferul depistat ca a incalcat Codul Rutier refuza sa semneze procesul verbal, agentul este obligat sa aduca un martor, cu care, atentie, se va putea face doar dovada refuzului de catre conducatorul auto de a semna procesul verbal si a primi un exemplar, nu de atestare a savarsirii contraventiei. In fata acestei situatii, procesul verbal va fi trimis la domiciliul soferului, unde trebuie sa ajunga in maxim de 30 de zile. Articolul 27 din OUG 2/2001, prevede ca una din cele doua posibilitati de comunicare a procesului verbal va fi prin posta, cu confirmare de primire.

Alte articole:   Incidența cazurilor de COVID-19 este 1,04 în municipiul Brașov și 0,87 în județ

Acest lucru presupune ca destinatarul / soferul sau pietonul trebuie sa semneze de primire a procesului verbal. Daca nu este acasa sau daca locuieste la alta adresa decat cea din buletin o perioada de zece zile sau pur si simplu nu merge la Posta sa ridice procesul verbal si sa semneze, documentul va fi trimis inapoi la Politie. Posta pastreaza corespondenta vreme de 10 zile. In acest caz Politia Rutiera fie retrimite documentul prin Posta fie aplica cea de-a doua varianta de comunicare prevazuta de acelasi articol 27, „prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces verbal semnat de cel putin un martor”.

Portita legala de scapare care se afla in Ordonanta 2/2001, este prevazuta de art. 14. Acest articol stabileste ca „executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii” (adica data cand a fost scris /intocmit de politist). Cu alte cuvinte, daca Politia nu poate face dovada ca v-a comunicat procesul verbal in termen de 30 de zile, sub semnatura dvs., amenda de 225 de lei nu mai poate fi executata de catre Directia Finantelor Publice.

Alte articole:   Accesul în parcurile și zonele verzi ale Brașovului se schimbă. Liber cu biciclete, hamace și câini ?

Alte sfaturi pentru a evita amenda pentru camerele radar:

 •  – Pentru radarele fixe puteti alege un nume dintr-un necrolog, din orice ziar, al unei persoane care a decedat dupa data depistarii si comunicati Politiei, ca si asa nu au cum sa constatate ca nu e asa. Acest nume il puteti trece pe invitatia pe care o primiti de la Politia Rutiera de a comunica numele persoanei care a condus autoturismul depistat ca a circulat peste limita legala. De mentionat ca fotografiile facute de camerele radar surprind autoturismul doar din spate, deci identificarea soferului dupa fata nu poate fi efectuata. In acest caz, Politia Rutiera NU poate aplica sanctiunea si NU poate face dovada ca persoana decedata trecuta de dvs. in invitatie a condus sau nu autoturismul.
 • – Trimiteti instiintarea cu plata la destinatar, adica sa plateasca Politia cand primeste scrisoarea cu datele persoanei careia i-ati incredintat masina. In acest caz Politia nu va achita taxele si plicul se intoarce la dvs. Asa aveti dovada ca ati comunicat, dar pe banii Politiei, care nu vrea sa platesca si scapati!
 • – Ii ceri ordinul de serviciu prin care are misiunea sa efectueze radar in locul cu pricina. Motivul e eliminarea suspiciunii de iesire la spaga. (Nu-l are sau n-o sa-l dea. Trebuie trecut asta in procesul verbal.)
 • – Ceri avizul de control recent al aparatului radar la o institutie abilitata, prin care sa se specifice ca aparatura e conform cu normele tehnice. (Nu-l are, de obicei. Se trece si asta in procesul verbal)
 • – Nu semnezi si ceri sa ti-l trimita acasa. (De obicei nu-l trimite, pentru ca politistul trebuie sa se deranjeze la posta si sa puna timbre din banii lui.) In cazul in care, totusi, il trimite, se continua cu varianta de lipsa de la domiciliu.
Alte articole:   Dr. Valeriu Gheorghiță ajută la vaccinarea turiștilor, la Castelul Bran

Si inca una, ca sa nu va ridice masina cand o parcati aiurea: virati rotile la maxim; in felul asta nu vor avea cum sa fixeze „prinzatoarele” pentru a o ridica pe platforma. 


Distribuie dacă îți place!
 1. Salutare,

  O metodă prin care să scap de lista rușinii CAS Brașov ai? Am fost pe lista rușinii CASBV în prima ediție, am mers în audiență și am stat de vorbă la relații cu publicul și mi s-a dat dreptate, am dispărut de pe ulterioarele liste ale rușinii și am crezut că totul e mort și îngropat. Asta până acum două săptămâni când a reapărut o nouă decizie de impunere care mă face dator statului cu 196 lei. Menționez că la data realizării venitului(agent de pensii pilonul II) pentru care sunt pasibil de plată eram angajat la stat, plătitor de aceste dări la stat și conform legislației de la acel moment scutit de plata altor obligații de acest fel către buget. Ai idee despre alte cazuri similare și, mai ales, ce se poate face într-o astfel de situație pentru că mie mi se pare aberant să plătesc ceva care conform legislației de la acel moment nu trebuia să plătesc.

  Cu mulțumiri,

  Ioan Toma

  Reply
 2. Salut! Mai in gluma, mai in serios, o audienta la directorul institutiei (poate) ar rezolva treaba. am patit si eu si am facut reclamatie la politie la vremea respectiva, la oficiul ala cu datele personale etc. dar pana nu ajungi la ei sa opereze dracului in baza aia de date informatizata, nu scapi

  Reply
 3. Mersi. Am să incerc deși mi se pare aberant, însă foarte romînesc, să apelez la directorul instituției ca să decidă asupra unor lucruri care trebuie să aibă un temei legal și nu fie dependente de inspirația unui om vremelnic aflat într-o funcție oricare ar fi ea.

  Reply
 4. „daca Politia nu poate face dovada ca v-a comunicat procesul verbal in termen de 30 de zile, sub semnatura dvs., amenda de 225 de lei nu mai poate fi executata de catre Directia Finantelor Publice.”

  In cazul in care se opteaza pentru afisare la domiciliu, militianul poate pune un martor care a asistat la afisare. Si vecini binevoitori se gasesc destui.

  Reply
 5. Domnilor,

  Dar niste sfaturi utile cum sa respectam regulile de circulatie pe cand? Mergem inainte cu mentalitatea pur romaneasca de a cauta portite de scapare…

  Reply
 6. @ Nelu:
  nu rezolvi decat in instanta.

  Reply
 7. Uite una bună ca să nu luați amenzi (mai bine stați jos pentru asta că e șocul mare): nu încălcați legea! :O

  Reply
 8. Sebi iti poate "salta" masina si daca ai rotile virate la maxim… exista doua tipuri de masini "de ridicat"…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate