blog-logo

Mariana Târcă predă ștafeta fiicei, Sorina

Mariana Târcă predă ștafeta fiicei, Sorina

Mariana Târcă (49 de ani) are câteva recorduri care cu greu pot fi egalate în handbalul românesc, atât din punct de vedere al meciurilor jucate (335), cât şi al golurilor marcate pentru echipa naţională (2.043). Considerată cea mai bună „stângace” a României din toate timpurile, fosta tricoloră şi-a câştigat în ultimul sezon un loc în istoria handbalului românesc şi ca antrenor.

Târcă a comis o „infracţiune” memorabilă: a folosit şase junioare în loc de cinci într-un meci de campionat, cât prevede regulamentul FRH, astfel că echipa pe care o pregăteşte, Corona Braşov, a pierdut la masa verde jocul câştigat pe teren şi a fost penalizată cu un punct. Adică un „delict” considerat de FRH cel puţin la fel de grav cu neprezentarea la un meci de campionat, cum a fost cazul Brăilei, sau peste faptul că o altă grupare nu a putut asigura asistenţa medicală, exemplul „U” Cluj.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

„Chiar dacă am terminat sezonul pe poziţia a 6-a, pentru mine şi pentru fete locul final a fost 5! Tot cazul nostru mi-a lăsat un gust amar. Dacă ar fi vorba de fete cu dublă legitimare aş mai înţelege, dar când aceste handbaliste sunt crescute de noi nu mai înţeleg de ce nu avem voie să le promovăm. Nu cred că ar trebui să existe o limitare în ceea ce priveşte junioarele. Spre exemplu, Anita Gorbicz a fost promovată la 15 ani. În Liga Naţională avem jocuri unde îţi permiţi să foloseşti mai multe junioare”, explică Târcă pentru ProSport.

„Eu construiesc, nu primesc”

În ciuda experienţei pe care a avut-o în sezonul recent încheiat, Mariana Târcă susţine că va continua să promoveze jucătoare ori de câte ori va avea ocazia: „Sunt unii antrenori predestinaţi să construiască echipe, iar alţii să le primească gata făcute. Eu fac parte din prima categorie şi voi rămâne toată viaţa un astfel de antrenor. Am o satisfacţie mult mai mare în momentul în care văd că o jucătoare la o anumită valoare ajunge la un alt nivel după ce a trecut şi prin mâna mea”.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

O motivaţie în plus să meargă pe această linie îi este insuflată şi de Sorina, copilul care îi calcă de ceva vreme pe urme. „Sufletul” antrenoarei are 13 ani şi este văzută deja ca un viitor star al handbalului feminin. La categoria ei de vârstă, Sorina adună deja premii cuvenite MVP-urilor.

Nu că sunt mama ei, dar Sorina va fi una din handbalistele de excepţie. La vârsta ei este peste mine, are un bagaj de cunoştinţe şi calităţi pe care eu nu le-am avut. Este total dedicată handbalului, iar în 3-4 ani ar putea debuta la senioare”, îi face caracterizarea Mariana Târcă. Iar în momentul în care va avea această şansă, fostul inter dreapta al naţionalei nu va avea nicio ezitare să o promoveze. „Pe Dedu şi Pricopi le-am «aruncat» în luptă când aveau 16 ani. Când au valoare, junioarele trebuie încurajate să urce mai sus”, conchide Mariana Târcă. Aşadar, n-ar fi exclus ca peste câţiva ani să asistăm la un cuplu de aur, mamă şi fiică.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.