blog-logo

Demersuri pentru recuperarea sediului Bibliotecii Judeţene din „ghearele“ Camerei de Comerţ

Demersuri pentru recuperarea sediului Bibliotecii Judeţene din „ghearele“ Camerei de Comerţ
Biblioteca_judeteana_Brasov

Biblioteca Judeţeană Braşov. Foto: Wikipedia

După ce clădirea Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” a fost revendicată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, din această primăvară, instituţia trebuie să achite lunar o chirie, de 21.615. Contractul de închiriere a fost încheiat însă, doar pe o perioadă de doar cinci ani, iar după acest timp, biblioteca, riscă să ajungă în stradă, dacă proprietarul are alte planuri cu imobilul amplasat în buricul târgului.

Reprezentanţii Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) nu vor să lase lucrurile aşa şi vor să înceapă demersurile pentru recuperarea acestui imobil. „Camera de Comerţ are un spaţiu decent unde să funcţioneze, iar ce s-a întâmplat este o crimă împotriva culturii braşovene. Dacă domnul preşedinte al CCI, Nicolae Ţucunel, care acum candidează la preşedinţia CJ Braşov, ne tot manipulează cu tot felul de proiecte electorale prin care ne promite că oamenii de afaceri vor veni în sprijinul braşovenilor şi împreună vor face o relansare economică a judeţului, de ce aceşti oameni de afaceri din CCI nu au făcut, până acum, gestul nobil de a ceda clădirea?! Probabil, domnul Ţucunel, care nu a făcut altceva decât să taie pădurile şi apoi să exporte scândură, vrea să vândă clădirea. Mă doare sufletul că nu ştiu ce soartă va avea această clădire emblematică pentru cultura braşoveană“, a precizat Dumitru Buţan, candidat din partea PP-DD la funcţia de consilier judeţean. Suma pe care trebuie să o achite biblioteca pentru chirie, conform contractului, se actualizează anual, iar conducere instituţiei s-a plâns de la bun început că are un buget limitat şi nu ştie cât va putea suporta aceste costuri.

Alte articole:   Incidența cazurilor de COVID-19 este 1,35 în municipiul Brașov și 1,09 în județ

Din banii oamenilor de afaceri

Reprezentanţii Camerei au precizat că imobilul a fost construit din banii oamenilor de afaceri din oraş, iar CCI este urmaşul acestora. Procesele de revendicare a sediului Bibliotecii au demarat încă din anul 2005, iar, în 2009, instanţa i-a recunoscut Camerei de Comerţ şi Industrie calitatea de continuator al proprietarului iniţial.

Clădirea unde se află sediul central al Bibliotecii Judeţene a fost construită în perioada 1926-1928 şi a servit o vreme ca sediu pentru diferite birouri. Prima bibliotecă publică braşoveană care a funcţionat pe baza unui regulament a fost creată în anul 1835, în cadrul Casinei Române. Fondul de carte a trecut apoi, parţial în patrimoniul Bibliotecii ASTRA. Acestă asociaţie culturală a avut iniţiativa deschiderii în anul 1930, a bibliotecii publice „Dr. Alexandru Bogdan“, cu sediul în Casa Baiulescu, construită în anul 1888.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate