blog-logo

„Apostolulul secuilor” – Nyiro Jozsef, exportat de extrema dreaptă maghiară!

„Apostolulul secuilor” – Nyiro Jozsef, exportat de extrema dreaptă maghiară!

Intenția Parlamentului Ungariei de a îngropa în Romania urna cu cenușă a poetului maghiar Nyiro Jozsef a tensionat relațiile romano – maghiare, fapt ce a dat apă la moară profitorilor extremiști care n-au ezitat să atace dur puterea de la București pentru o reacție absolut normală într-o Uniune Europeană care se dorește a fi atât casa României cât și a Ungariei.
Astfel, relațiile româno – maghiare au fost serios zdruncinate în ultimele zile de interse mărunte ale extremiștilor maghiari de dreapta care vor să rămână la putere prin aducerea în actualitate a unor teme din trecut care nu fac decât să provoace la ură și tensiuni nejustificate între etnicii maghiari și românii din zonele vulnerabile.
Bazat pe noile valori ale construcției europene, guvernul de la București s-a opus înhumării cu onoruri a lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc, pentru a-și proteja cetățenii de un afront greu de măsurat în contextul european care presupune respect reciproc între națiuni și nu în ultimul rând dreptul la propria istorie.
Politicieni maghiari, considerați de excepție până la incidentele amintite, au reușit să demonstreze prin reacțiile lor dure, că dorințele mărunte personale sau de grup, sunt prioritare cerințelor cetățenilor care i-au ales să le apere interesele astfel că, speculând presupuse simboluri ale patriotismului maghiar, au manifestat reacții fără precedent  față de o decizie absolut normală a guvernului României.
Interzicerea înhumării osemintelor lui Nyiro Jozsef pe pământ românesc de către oficialii noștri, a venit în contextul respectării valorilor europene la care se aliniază cu siguranță (cel puțin așa ar trebui) și vecinii noștri unguri, și cu toate acestea, declarațiile și faptele acestora au întrecut limitele conviețuirii bazate pe cunoscutul slogan europen „unitate în diversitate”.
Mânați cu siguranță de interse mărunte de genul celor legate de creșterea numărului de voturi, oficialii maghiari Kover Laszlo, Szavay Istvan și Gabor Vona au lansat un atac direct la adresa Bucureștiului, folosind termeni pe care niciun diplomat sau oficial european nu le-ar utiliza în relația dintre două țări membre ale Unuinii.
Evitând cu bună știință faptul că scriitorul Nyiro Jozsef, „apostolul secuilor” în lume, a contribuit direct sau indirect la crime împotriva umanității și a făcut parte din guvernul Szalasi Ferenc, acuzat că ar fi ucis mii de evrei, președintele parlamentuluii maghiar Kover Laszlo a categorisit reacția guvernului de la București ca fiind una „necivilizată și barbară”.
Dacă necivilizat însemnă în opinia politicianului maghiar să respecți valorile europene și să nu permiți pe teritoriul țării tale acțiuni menite să destabilizeze buna conviețuire a minorității maghiare cu românii, atunci putem discuta de „barbaria” unei astfel de afirmații venită mai ales într-un moment în care votul maghiarilor din România înseamnă mult pentru extremiștii unguri care vor să fie la putere.
Având în vedere recenta apreciere a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, conform căreia scriitorul maghiar Nyiro Jozsef a fost un militant al fascismului în Ungaria, este de neînțeles cum un om politic de talia lui Kover Laszlo îi îndemnă pe maghiarii din România să-și oblige copiii la studiul „operei” lui Nyiro Jozsef.
În contextul celor de mai sus a intevenit „prompt” un autentic extremist ungur – parlamentarul Jobbik Szavay Istvan, care a apreciat că refuzul autorităților române de a permite înhumarea cu surle și trâmbițe a unui exponent al mișcării fasciste din Ungaria anilor 40, este o „încălcare a drepturilor maghiarilor din Transilvania”, iar guvernul de la Budapesta nu face nimic pentru a le proteja.
Pentru a se asigura probabil de efectul negativ asupra maghiarilor din România a acțiunilor de comemorarea a antisemitului Nyiro Jozsef, la Odorheiu Secuiesc a fost prezent și Gabor Vona – liderul partidului de extremă dreaptă Jobbik,
Dovada cea mai clară a inexistenței unei supărări a minorității maghiare din Transilvania a fost dată de poziția a doi politicieni binecunoscuți ai UDMR, senatorul Frunda Gyorgy si primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, care s-au alăturat grupului aflat în opoziție cu acțiunea de înhumare a osemintelor lui Nyiro Jozsef cu onoruri pe care nu le merită.
Atitudinea rezervată și precaută a celor doi exponenți ai UDMR spune multe și confirmă, totodată, aprecierea Rabinului Andrew Baker, director în cadrul Departamentului pentru Relații Internaționale al American Jewish Committee și (REPEZENTANT PERSONAL al PREȘEDINTELUI OSCE pentru COmBTEREA ANTISEMITISMULUI) că: „scriitorul antisemit Nyiro Jozsef nu merită onoruri deosebite si apreciază actiunile oficialilor români care încearcă să împiedice acest lucru”.
Ceremonialul programat de oficialii maghiari pentru a cinsti memoria antisemitului Nyiro Jozsef a determinat Federaţia Comunităţii Evreieşti din România să îşi exprime ”indignarea şi imensa amărăciune” faţă de vestea înhumării scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Virgil Popa: Spitalul Municipal Săcele este arhiplin cu pacienți bolnavi de COVID. A fost amenajat un centru de vaccinare
 1. Bravo ! In Transilvania noastra noi dictam !

  Reply
 2. Zolyco iandicteaza draghemin limba ta in alta parte !

  Reply
 3. Atata l-au inhumat pana i-au pierdut cenusa ! Daca ungurii il iubesc asa tare sa-l inmormanteze la ei ! Astia care au ramas pe aici n-au nicio treaba cu poetul si ca dovada nu s-au ingehsuit la slujba sau ce a vrut sa fie tigania din curtea bisericii lor. Exista o explicatie, nu s-au dus ca nu s-a dat nimic. Poate urmatoarea.

  Reply
 4. Documentele demonstreaza clar ca Nyiro n-a fost tcmai usa de biserica, motov pentru care sa stea departe de Romania. N-am inteles treaba cu urna goala ! Sa fie aia asa de subtiri in gandire incat s-o plimbe goala ?

  Reply
 5. […] “Apostolulul secuilor” – Nyiro Jozsef, exportat de extrema dreaptă maghiară! […]

  Reply
 6. Ce atata vorbarie? Daca pentru o urna goala atata taraboi, dar daca poetul NYRO ar fi fost ucis de romani?Era razboi sau nu? Nyro putea sa ucida linistit mii de oameni – evrei, tigani, romani- nu conteaza, nu? Pacat ca nu s-a inventat inca CIMITIRUL RUSINII, un cimitir pentru criminalii de razboi.Toti trebuiau sa se bucure de acceleasi onoruri.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.