blog-logo

Asfaltul ia locul zonelor verzi pe Griviței și pe Mircea cel Bătrân!

Asfaltul ia locul zonelor verzi pe Griviței și pe Mircea cel Bătrân!

„Ca urmare a relatarilor făcute cu privire la  modul   distructiv in care Administratia  Brasovului trateaza gestionarea zonelor verzi din Municipiu, va trimitem atasat o informare detaliata  asupra brutalitatii cu care aceasta Administratie  a intervenit in distrugerea spatiului verde  din zona Grivitei – Mircea cel Batran.
Va trimitem, de asemenea,  cateva imagini  cu zona verde inainte si dupa interventia utilajelor.

Am văzut articole care reflectă modul arbitrar in care  responsabilii din Administratia locala  nesocotesc  reglementarile  legale legate de protejarea mediului inconjurator si  a spatiului verde –si asa deficitar in Municipiul Brasov.   Lozinca cu “Brasovul , capitala verde a Romaniei” este de fapt o lozinca  sub masca careia persoane iresponsabile din Primarie,  dicteaza  in mod abuziv  distrugeri  importante a spatiului verde, nesocotind  multiplele reglementari legale existente in domeniu.

Pentru ca cetatenii  Brasovului sa  fie corect informati asupra  comportamentului iresponsabil al  institutiei Primariei Brasov, prin  persoanele responsabile in domeniu, consideram util ca sa fie  publicate si informatiile  privind  distrugerea  cu brutalitate a restului de spatiu verde  care a mai ramas  in curtea interioara a Blocurilor  din Bulevardul Grivitei numerele  51 , 53 , 55, 57  si  a celor din Str. Mircea cel Batran, precum si din zona  blocurilor  din curtea interioara limitrofa, a blocurilor  din acelas Bulevard, (aferent numerelor  47, 49, si 51)

Zona reespectiva, dela proiectarea  si dezvoltarea ei (din urma cu 30-35 de ani ) este foarte aglomerata lipsita de o zona verde  inlusa ,care sa asigure o minima protectie  a locuintelor din zona. Concentrarea locuintelor in zona este  excesiva  intr-un spatiu restrans  fiind construite cca 20 de scari de bloc cu 8 si 10 etaje.

Alte articole:   Brașovul, singurul oraș care se vrea cu pretenții din România, dar nu are colectare selectivă

Intr-o prima faza, Primaria  prin Planul urbanistic zonal , a transformat parcurile din curtile interioare ale  blocurilor mentionate, in parcari cu abonament.  Probabil ca si astfel de parcari trebuiau realizate.

Grav este insa faptul ca  recent, persoane influente din Primarie, au dispus  distrugerea  spatiului verde ramas in zona (de cca 200 mp)  prin transformarea in locuri de parcare “cu destinatie“, contrar tuturor reglementarilor legale  care interzic schimbarea  destinatiei  terenurilor  amenajate ca spatii verzi, asa cum se prevede in Ordonanta de Urgenta nr. 114/2007, care modifica Lagea nr.  24/2007  art. 71 si respectiv Legea Nr. 313/2009. Incercarea de a dialoga pe aceasta tema cu reprezentantii  Primariei care au coordonat si supravegeat demolarea parcului, nu a avut nici o finalitate.

Demolarea respectiva   nu este prevazuta  in nici un Plan urbanistic. Chiar daca  un asemenea  plan ar fi fost elaborate si aprobat (dupa 2007 data aparitiei OUG nr. 114/2007) acesta este  lovit de nulitate absoluta  conform Art. 71  din Legea  Nr. 24 din 2007,  asa cum a fost modificat prin ordonanta mentionata.

Anexat prezentului mesaj, va transmitem si patru imagini  recente,  in care se poate vedea zona demolata, inaintea interventiei Primariei,  aspect  din timpul  demolarii cu actiunea brutala a utilajelor aduse de reprezentantii Primariei , precum si ceea ce a ramas dupa demolare,cu cele 3-4 locuri de parcare care intentioneaza sa se  distribuie  unor persoane  pentru care s-a  facut  toata aceasta demolare.

Alte articole:   INS: Spor natural negativ, în iunie

Este  un aspect deplorabil in zona, fiind obisnuiti de 25-30 de ani cu zona verde  de protectie care crea  un climat  civilizat si util in zona . In urma  taierii abuzive a cca 10 arbori maturi, printre care si specii ornamentale rare, atmosfera din zona a devenit lipsita de  protecia oferita de vegetatia care a existat pana acum cateva zile.

              Mai grav este faptul ca in zona de parc distrusa  se afla si iesirile de evacuare a adaposturilor existente in subsolul Blocurilor  dela nr. 49 si 53. , incalcandu-se si reglementarile de Protectie Civila, iesirile respective  fiind de acum afectate de spatiile de parcare care ar urma sa se creeze in zona.

Asociatia noastra a intervenit in repetate randuri la Primarie  pentru reglementarea situatiei (ultima interventie fiind depusa la Primarie sub nr 35370/9 mai 2012) dar  datorita modului iresponsabil in care procedeaza  personalul acesteia , nu ne asteptam la  o solutionare  rezonabila.

In mod normal si legal, ar trebui ca  organele in drept sa se autosesizeze privind incalcarea grosolana a reglementarilor de mediu, si sa se dispuna refacerea  spatiului verde  distrus, cu suportarea cheltuielilor de catre cei vinovati care au decis , contarar legii transformarea  parcului in  spatiu de parcare. Aplicarea unei simple amenzi, celor vinovati, nu  este o solutie suficienta.

               Avand in vedere  incalcarea grava a legii cu consecinte deosebite asupra mediului,  precum si  repetarea  acestui mod abuziv de actiune(ne referim si la  parcul din Valea Cetatii-care desi nu este la fel de grav, evidenteaza incorectitudinea deciziilor in domeniu) se impune scoaterea din sistemul de decizie si din functiile car le detin  a personalului responsabil  de faptele prezentate, pentru a opri continuarea  unor  asemenea  comportamente fata de lege.

In abordarea situatiei, am avut in vedere  prevederile Ordonantei de Urgenta nr.114/2007  pentru modificarea si complectarea OUG nr.195/2005  privind  protectia mediului,Articolul 71  avand urmatoarea forma finala:

Alte articole:   Lucrările de reabilitare de la Școala Gimnazială Cristian vor fi finalizate până la începutul anului școlar

“  Art. 71. – (1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.

    (2) Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 1 din O.U.G. nr. 114/2007.”

 

Comitetul  Executiv al Asociatiei de Proprietari „GRIVITEI  53“

Distribuie dacă îți place!
  1. Ii doare fix in p**a pe cei de la primarie. Si lui Scripcaru i se rupe de spatiile verzi. V-a trebuit sa votati 8 ani cu acelasi tampit. Asa va trebuie!

    Reply
  2. Pai voi vreti si cu p**a-n c*r si cu sufletu-n rai (scuzati expresia). Vreti si parcari (toata lumea se plangea ca n-are locuri de parcare), dar vreti si buruieni in fata scarii. Eu cred ca per total s-au amenajat (sau reamenajat) destule spatii verzi, evident ca nu intr-un raport pozitiv fata de asfaltarile facute (vezi numarul mare de parcari facute in ultima vreme). Dar…cum am spus si la inceput, nu se poate si asa si asa..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.