In memoriam Patric Petre Marin, jurnalistul ucis de şeful Serviciului Autorizări în Construcţii de la Primăria Braşov

In memoriam Patric Petre Marin, jurnalistul ucis de şeful Serviciului Autorizări în Construcţii de la Primăria Braşov

Patric Petre Marin

Pe 10 mai ar fi împlinit 56 de ani. Să învăţăm să-i scriem numele: Patric Petre Marin. Şi să nu i-l uităm. Îl vom regăsi întotdeauna pe lista jurnaliştilor căzuţi la datorie. Modest şi generos cum era, sigur ar fi vrut să fie el ultimul pe listă, pentru totdeauna. Însă moartea va mai veni printre noi, vânătorii de clipe. Şi nu pe toţi ne va surprinde la pândă.
Dacă nu vă amintiţi de el e doar din cauza discreţiei lui. Avea darul de a nu ţi se băga în ochi nici când apărea la televizor. Te lăsa astfel să vezi ce era de văzut. Îl veţi fi ştiind ca realizator al emisiunii „Bugetul meu”, de la TVR 2. A murit în timp ce se ducea la Buzău să filmeze episodul cu numărul 300. Nu este doar o cifră. Sunt trei sute de vieţi. Arse intens, în câte o oră. Patric făcea totul cu dăruirea omului care face pentru ultima oară un lucru. O maşină a intrat pe contrasens şi l-a strivit.
Era în 8 decembrie 2010. Pentru actriţa Dana Tapalagă, soţia lui Patric, era ziua când l-a cunoscut. Şi tot în 8 decembrie avea să-l piardă. În acea dimineaţă s-a trezit cu o durere în piept şi cu gustul morţii în gură. Gustul absenţei lui Patric. Pentru prima oară plecase pe teren fără să-şi ia rămas bun de la ea şi de la copii. A vrut să-l sune. Chiar în acea clipă a sunat-o cineva de la televiziune. N-a aşteptat primul cuvânt, a strigat: „Ce s-a întâmplat cu Patric al meu?”.
N-avea de unde să ştie, dar ştia.
Patric a murit pe loc. Este tot ce se poate spune decent despre moartea lui. Fiindcă felul cum a murit e mai crud decât moartea însăşi. Sarcina descrierilor amănunţite nu şi-au luat-o nici măcar ziariştii avizi de senzaţionalul morbid. Procurorul scrie în rechizitoriu că Dacia (B-91-TVR) în care se aflau Patric şi operatorul Constantin Trifu mergea regulamentar cu şaizeci la oră. Din faţă, a venit glonţ Loganul condus de Tudor Octavian Sfârghiu (şeful Serviciului Autorizări în Construcţii de la Primăria Braşov). A recunsocut că mergea cu 120 de la oră. În curbă. Pe contrasens.
La judecată s-a apreciat că a fost omor din culpă şi vinovatul a fost pedepsit cu trei ani de închisoare cu suspendare. Desigur, n-a avut intenţia să-l omoare pe Patric — operatorul a scăpat cu viaţă, dar nu nevătămat. A vrut doar să meargă cu de două ori viteza legală şi pentru asta a apăsat deliberat pe acceleraţie. Pare acelaşi lucru cu a scoate cuţitul şi a lovi cu el orbeşte, la înghesuială. Legea are altă interpretare. „Inculpatul nu a avut reprezentarea faptelor şi consecinţelor faptei”, spune judecătorul în sentinţă.

Alte articole:   Se reia activitatea și la CSM Corona Brașov!

Un om fără reprezentarea faptelor sale, şi nici a consecinţelor, l-a ucis pe un alt om cu o perfectă reprezentare a faptelor sale. Tudor Octavian Sfârghiu e liber, n-a dat măcar un telefon de condoleanţe, îşi apără buzunarele în procese civile interminabile, cu avocaţi abili. Jurnalistul Patric Petre Marin, nevinovat, zace în cimitir. Mai aspră decât legea, întâmplarea face ca mormântul lui să se vadă din balconul casei. E o pedeapsă pentru copiii şi pentru soţia lui. Pe viaţă.

Dana Tapalagă ar fi trebuit să meargă la Cannes, la premiera filmului „După dealuri”, al lui Cristian Mungiu. Joacă rolul maicii stareţe în filmul inspirat din întâmplările de la mănăstirea Tanacu. Acolo, o fată a fost ucisă în timp ce era exorcizată. Altă crimă, de data asta pedepsită cu închisoare. În ziua triumfului la Cannes, actriţa se va afla la Judecătoria Buftea. Încearcă să obţină de la asigurător o rentă pentru copiii ei – cel care i-a omorât soţul a spus ca nu va plăti nimic, nu are de unde. Mezinul e într-a şasea. Mijlociul e la Şcoala Superioară de Aviaţie. Cel mare, Tudor, e deja pe picioarele lui. A terminat regia la UNATC. A considerat că e dator să ducă mai departe munca tatălui său. A preluat emisiunea lui Patric. Acum se cheamă „Face toţi banii!”, dar e aceeaşi emisiune, acelaşi format. E cea mai emoţionantă predare de ştafetă din presa română de astăzi. Când deschideţi televizorul, Patric e acolo. Să nu-l uitaţi!

Alte articole:   Licitație reluată pentru Studiul de Fezabilitate necesar realizării conexiunii feroviare cu Aeroportul de la Ghimbav

JURNALUL NAȚIONAL

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. sa vedem ce opinie are Huidu…?! lui, cat ani i cu suspendare ii vor da…adica…tot achitare

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.